Seks tijdens de zwangerschap

man knuffelt vrouw
Seks tijdens de zwangerschap kan dat? Ja, dat kan! Loopt mijn kindje dan geen gevaar? Nee hoor, zonder medische redenen, loopt hij geen enkel gevaar. Sterker nog… seks kan je bekken soepel en sterk houden!

Seks in eerste trimester

In de eerste helft van je zwangerschap kun je gewoon seks hebben zoals je het ook deed voordat je zwanger was. Je lichaam vertoont immers nog niet veel veranderingen. Sommige kleine veranderingen kunnen nu zelfs voor grotere opwinding zorgen. Denk maar eens aan gevoeligere borsten. Hoewel er ook vrouwen zijn die op dit moment aanraking van de borsten als pijnlijk ervaren. Aan de andere kant kun je in het eerste trimester door allerlei kwaaltjes je te beroerd voelen voor seks. Als je de hele dag misselijk hebt rondgelopen en je voelt je zo ziek als een hond, is het echt niet zo vreemd dat je ’s avonds even geen zin hebt in gefriemel aan je lichaam.

Seks in 2e en 3e trimester

Naarmate je buik gaat groeien, worden sommige posities een beetje lastiger. Maar wanneer je creatief bent, hoef je je hier niet door te laten ontmoedigen. Wil je liever op een andere manier bevredigd worden? Ook geen probleem. Niets moet, alles mag. En jullie bepalen zelf wat dit voor jullie inhoudt. Praat er samen over en laat je vooral niets opdringen omdat je denkt dat het ‘moet’. Vrijen, seks, of hoe je het ook wilt noemen, is een zaak van jullie samen.

Invloed zwangerschap op zin in seks

Door de hormonale veranderingen in je lichaam kun je anders op seks reageren dan gewoonlijk. Feit is dat je vagina tijdens je zwangerschap beter wordt doorbloed en dat veel vrouwen hierdoor meer zin in vrijen hebben, maar evengoed kan het precies andersom zijn… je hebt totaal geen zin in dat gefriemel aan je lijf. De zwangerschap is een periode waarin je door je veranderende gevoelens veel intiemer wilt omgaan met je partner. Natuurlijk is het tijdens de eerste maanden wel eens moeilijk. De kleine kwaaltjes van een beginnende zwangerschap – misselijkheid, vermoeidheid, of de ongegronde angst voor een miskraam – staan het vrijen soms in de weg. Wees in dat geval duidelijk naar je partner toe; je houdt van hem maar je bent te gespannen om te vrijen.

Zwanger zijn is voor sommige vrouwen zo wonderlijk dat zij helemaal opgaan in hun nieuwe toestand en daarom geen behoefte aan seks hebben. Voor de partner is dat moeilijk. Hij kan zich buitengesloten voelen. Probeer begrip op te brengen voor zijn gevoelens en praat er samen over.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

seks

Hoe ervaren mannen dit?

De meeste toekomstige vaders zijn trots en gelukkig met het nieuwe leven dat groeit in jouw buik. In het begin is het voor hen zeker een bevestiging van wat ze hun partner “gegeven” hebben. Vrijen is voor veel mannen dan ook het meest directe bewijs van liefde dat ze aan hun vrouw of partner kunnen geven. Tijdens de zwangerschap wordt dit gevoel geremd omdat het vrijen anders is geworden dan voorheen, vandaar dat sommige mannen totaal in de war raken en boos of zelfs jaloers zullen reageren. Andere mannen raken vreselijk onder de indruk van de nieuwe toestand en vinden een dikke buik maar niets. De aanwezigheid van de baby stoort hen en ze hebben minder zin om te vrijen. Dit gevoel kan een hoop vrouwen verwarren, ze ervaren dit als een afwijzing. Erover praten is hier dan ook het sleutelwoord.

Praat samen over de veranderingen

De manier waarop je reageert op je partner is uiterst belangrijk voor je relatie. Probeer er zoveel mogelijk met hem over te praten. Wees geduldig, want ook voor een man zijn deze maanden waarin hij z’n vrouw zowel fysiek als psychologisch ziet veranderen een verwarrende periode. Gun elkaar allebei tijd om je aan de nieuwe situatie aan te passen!

Je kan het vrijen aanpassen aan je veranderende lichaam en gevoel. Sommige standjes blijken op het laatst een bijna onmogelijke opgaaf te worden. Als je buik in de weg gaat zitten moet je vaak noodgedwongen zoeken naar een andere houding. Standjes waarbij je op je zij ligt of bovenop je partner zit kunnen erg aangenaam zijn. Uiteraard is seks meer dan penetratie alleen. Je kunt op veel verschillende manieren intiem met elkaar zijn. Tederheid zal hierbij een grote rol spelen.

Seks altijd ongevaarlijk?

Seks tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk. De baby wordt goed beschermd in de baarmoeder, dus angst voor een miskraam tijdens de penetratie is ongegrond.

Anders wordt het als je zwangerschap niet zo probleemloos verloopt, dan is enige voorzichtigheid toch wel geboden. Je kan het best geen gemeenschap meer hebben als je bloedingen krijgt na het vrijen, als je vliezen zijn gebroken of bij een dreigende miskraam of vroeggeboorte.

 

14 REACTIES

 1. hallo mijn naam is peggy ik moest rond december mijn
  periode maar ben nu 9 dageren overtijd .ik heb je zwagertest gedaan maar was negatief .ik heb steken onder mijn buik.ben vaak moe geen zin.maar geen borst mijn of misselijk .ik heb gisteren weer gemeenschap gehad met me man en tijdens sex kwat wat vocht uit als water ,wat is dat ben ik nou zwager of niet

 2. ik ben nu vier maanden zwanger. mijn man en ik hebben veel behoefte aan seks maar is dit verstandig? en zo ja welk standje kan je het best gebruiken?

 3. ik ben 6 weken zwanger helemaal blij maar ben nu wel een beetje bang om sex te hebben en of dat dat wel kan vind het echt heel eng 😳 😳 😥

 4. [quote name=”lieke”]ik ben nu vier maanden zwanger. mijn man en ik hebben veel behoefte aan seks maar is dit verstandig? en zo ja welk standje kan je het best gebruiken?[/quote]

  Ik ben ook 4 maand zwanger ..
  Maar dat is echt niet erg.. Wij doen het zeker 4x in de week & ik heb nog steeds een gezond kindje..
  Het is een beetje uitzoeken welk standje je het fijnste vind..
  Wij doen meestal gewoon -> missionarishouding: man boven, vrouw onder .
  Omdat ik me dan het veiligste voel.
  Schuin : zij ligging is ook goed.
  Als je als vrouw boven gaat kan het wel pijn doen .. deze is dus afgeraden vaak te doen.

 5. [quote name=”jacqueline”]ik ben 6 weken zwanger helemaal blij maar ben nu wel een beetje bang om sex te hebben en of dat dat wel kan vind het echt heel eng 😳 😳 :cry:[/quote]

  Had ik in het begin ook .. maar daar moet je even overheen ..
  Ik zelf hou van het wat *harder vrijen.. & mijn kindje is nogsteeds gezond.

 6. ik snap mezelf nu meer na dit gelezen te hebben.. en ik maar steeds denken dat mn hormonen zo graag willen..
  ik ben nu 26weken en al 3 maanden lang zeur ik om sex met mn partner maar hij wil niet uit respect, ook voor de baby.
  en Als we dan sex hebben doet t gewoon pijn bij mij omdat ik, puntje bij paaltje, eigenlijk helemaal geen sex wil?! maar alleen maar intiem wil zijn met hem en hem ook een fijn gevoel wil geven. best wel stom van me dus eigenlijk.
  Moet ik maar gewoon wachten totdat de kleine in zn wiegje ligt te slapen, kunnen we weer doen wat we vroeger deden 😳

 7. Hallo

  IK heb even een vraag. Ik ben 13 weken zwanger. En nu heb ik af en toe seks met mijn vriend. Maar als ik ben klaar gekomen moet ik vaak overgeven. Weet iemand wat dat is. En heeft iemand dit wel eens gehad? ik ben sinds 2 weken niet meer misselijk. daarvoor heb ik wel elke ochtend s morgens overgegeven.
  Ik ben heel benieuwd of meer mensen dit hebben.

 8. he ik ben nu al 8 maanden zwanger en bij mij begon het ook erg moeilijk te worden ik werd des de langer ik zwager was minder snel opgewonden maar daarom doen we het nu met speeltjes omdat ik wel zin heb in sex en mijn vriend ook zin heeft doen we het nu zo 😳 :-* maar de baby komt er zo aan voor iedereen een tip in bad is het fijnst alleen je moet wel een groot bad hebben ook heb ik telkens vaker dat ik als ik alleen ben vaker de speeltjes pak 😳 😳 is dit normaal???

 9. Hoi mijn naam is vanessa ik bn 23 weken zwanger en heb normaal sex met me man soms heb ik krampen nadat we klaar zijn maat nadien ben ik weer normaal kan dat gevraarlijk zijn voor me baby want is me 1e zwangerschap 8)

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.