Petra
Petra Zwangerschap 9 Nov 2022

Zwanger? Vergeet niet aan deze geldzaken te denken

Heb jij net ontdekt dat je zwanger bent? Gefeliciteerd! Dat wordt de komende maanden heerlijk fantaseren over je toekomstige zoontje of dochtertje. Gelukkig is het overigens maar goed dat je een maand of acht de tijd hebt als voorbereiding op de komst van de nieuwe spruit. Je zal die tijd hard nodig hebben om je mentaal voor te bereiden op het ouderschap, de babykamer in te richten en bijvoorbeeld kraamzorg en kinderopvang te regelen. Daarnaast is het zeker in de huidige economisch onzekere tijd goed om na te denken over allerlei financiële zaken die komen kijken bij zwangerschap en een baby.

Je inkomsten en uitgaven inzichtelijk maken

Gieren de zwangerschapshormonen al door je lijf? Dan is geld het laatste waar je je druk om wil maken. Toch is het verstandig om je te beseffen dat een zwangerschap gevolgen heeft voor je toekomstige inkomsten en uitgaven. Zo heb je tijdens je zwangerschap waarschijnlijk lagere inkomsten door een uitkering. En mogelijk ga je na de geboorte minder uren werken waardoor je rekening moet houden met minder inkomsten.

Daarnaast stijgen je uitgaven. Wist je dat het Nibud berekend heeft dat ouders gemiddeld 50.000 euro aan hun kind uitgeven tot aan de twaalfde verjaardag? Tijdens de zwangerschap gaat het onder meer om mogelijke medische uitgaven, een zwangerschapscursus en de babyuitzet. Gedurende de jaren erna krijg je daarnaast te maken regelmatig nieuwe kleding, een hogere energierekening en hogere uitgaven aan boodschappen.

De inflatie is sterk toegenomen het afgelopen jaar. Dit zorgt bij steeds meer mensen voor financiële stress. Wil je dit voorkomen tijdens je zwangerschap en erna? Zorg dan allereerst dat je een goed overzicht hebt van wat er financieel binnenkomt en uitgaat door en digitaal huishoudboekje bij te houden. Zo weet je of je al wat extra geld opzij moet gaan zetten, of dat er aanpassingen in je uitgaven of inkomsten nodig zijn.

Goed de zorgverzekering vergelijken

Goed de zorgverzekering vergelijken

Naast woonlasten beslaat de zorgpremie bij veel mensen een behoorlijk deel van de maandelijkse vaste lasten. Ben je zwanger, dan kun je bovendien te maken krijgen met allerlei extra medische kosten. Denk bijvoorbeeld aan een bevalling in een ziekenhuis zonder medische indicatie, of de eigen bijdrage voor de kraamzorg. Wil je onverwachte medische kosten voorkomen, dan kun je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Vergeet verder ook niet goed te onderzoeken welke verzekeraars met welke ziekenhuizen en andere zorgverleners een contract hebben afgesloten. De zorgverzekering vergelijken doe je gemakkelijk en snel online. Heb je nu een collectieve verzekering? Houd er dan rekening mee dat met ingang van 2023 een collectieve basisverzekering niet meer is toegestaan. Wel kun je bij bepaalde partijen nog collectiviteitskorting krijgen.

Op tijd een uitkering of toeslag aanvragen

Zeker met de stijgende prijzen het afgelopen jaar is het fijn dat (toekomstige) ouders financieel ondersteund worden. Hiervoor zijn er diverse toeslagen en uitkeringen. Medewerkers in loondienst (ook de partner) hebben sinds augustus 2022 recht op negen weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Vrouwelijke ondernemers die zwanger zijn hebben mogelijk recht op een ZEZ-uitkering.

Na de bevalling krijg je als ouders automatisch een kindgebonden budget. Hoe hoog dat is, hangt onder meer af van je inkomen, vermogen, aantal kinderen en de leeftijd ervan. Gaat je kindje na een tijdje naar de opvang of een gastouder zodra je weer start met werken? Dan heb je mogelijk recht op opvangtoeslag, waarbij je deze kosten deels terugkrijgt.

Reageer op artikel:
Zwanger? Vergeet niet aan deze geldzaken te denken
Sluiten