Kook jij zelf of gebruik je potjes babyvoeding?

Eerlijk gezegd deed ik het altijd stiekem: als ik geen tijd had om een babyhapje te maken, greep ik naar een potje Olvarit. Maar als er andere moeders in de buurt waren zorgde ik er wel voor dat ik thuis dat potje al had leeggegoten in een plastic meeneembakje. Dan leek het toch alsof het zelfgemaakt eten was en hoefde ik me niet te schamen voor mijn naar mijn gevoel luie houding. In mijn ogen was het ook beter om een verse babyhap te maken. Toen ik laatst werd uitgenodigd voor het Olvarit Oogstfeest was ik daarom best een beetje sceptisch.

Na 3,5 uur rijden kwam ik aan bij de locatie in België, op een prachtige, sfeervolle plek. Wauw, wat een rust ademende het hier uit. “Olvarit Oogstfeest” las ik. Daar moest ik zijn en ik stapte het binnenpleintje op. Meteen werd ik verwelkomd en kreeg ik een heerlijk sapje aangeboden. Een vakantiegevoel overviel me meteen.

Een lunch met … potjes babyvoeding?!?

De dag begon al top met de lunch. Wat rook het lekker! En het zag er allemaal zeer appetijtelijk uit (over appetijtelijk gesproken: Caspar Bürgi stond de soep te serveren). Stralend en vol enthousiasme vertelde hij over de heerlijkheden die hij voor ons bereid had. Terwijl iedereen genoot van het lekkers kwam Caspar vertellen wat precies de ingrediënten van de heerlijke soep, broodjes en tapenades waren. Ik was stomverbaasd over wat ik hoorde: hij vertelde namelijk dat hij potjes Olvarit gebruikt had. Uiteraard had hij de smaken versterkt met kruiden en ingrediënten die voor baby’tjes nog iets minder prettig zijn. Maar ik vond het zo geniaal dat de dag eigenlijk nu al meer dan geslaagd was. Caspar vertelde trouwens ook dat het een fabeltje is dat babyvoeding niet gekruid mag worden. Zachte kruiden zoals dille en munt zijn lekkere smaakmakers en een handige manier om je kindje langzaam aan kruiden te laten wennen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Caspar Bürgi Kim Wijnker

Doperwtjes vers van het veld

Toen iedereen uitgegeten was reden we naar het land waar boer Jean-Marc uitgebreid de tijd nam om uit te leggen waarom de peulen die voor de Olvarit groentepotjes gebruikt worden zo goed zijn. Zo worden ze bijvoorbeeld geteeld buiten een straal van minimaal 1 kilometer van de snelweg (dus ver van alle uitlaatgassen!). Verder legde hij uit dat de groenten na de oogst binnen 2 uur ingevroren worden. Zo behouden de groenten zoveel mogelijk van hun natuurlijke voedingstoffen. En wist je dat het peultjesras dat ze voor de potjes gebruiken hoger groeit dan andere soorten? De peultjes hangen dus verder bij de grond vandaan, waardoor er geen risico op zand of steentjes tussen de groentes is. Nieuwsgierig geworden naar de andere groentes in de potjes van Olvarit? Je kan hier meer lezen!

Surprise Ei? Nee, een peultje!

We mochten zelf ook wat peulen plukken en uiteraard kon ik het niet laten om er eentje open te maken en een doperwtje in mijn mond te stoppen. Wauw, ik heb echt nooit geweten dat doperwtjes zo ontzettend lekker waren. Toen ik thuis was heb ik Cis een peul gegeven en gezegd dat er snoepjes inzaten. Ze vond het heerlijk! Dit was veel beter dan een Surprise Ei!
Met gevulde mandjes reden we weer terug naar de fijne locatie waar Caspar ons al opwachtte. Vol passie vertelde Casper over zijn “potjes ideeën”. Wanneer je start met het geven van bijvoeding, start je liefst met pure smaken. Maar na verloop van tijd kun je ook gaan mix & matchen met potjes! Voeg bijvoorbeeld wat gepureerde avocado toe aan het potje, of doe een paar lepels fruithap door groenten die je baby niet zo lekker lijkt te vinden en bouw dat later geleidelijk af.

Ik ben uit de kast!

Als klap op de vuurpijl van deze dag kwam ik er met een gelukzalige schok achter dat er helemaal geen toevoegingen in potjes zitten. Ik had het idee dat babyvoeding nooit zo lang bewaard kan worden zonder de hulp van die toevoegingen. Maar Olvarit gebruikt een methode die ons oma’s vroeger al toepasten: wecken! En ik maar denken dat er standaard te veel suiker, zout en conserveermiddel in babyvoeding zaten. Geen idee hoe ik erbij kwam, want ik had tot nu eigenlijk nooit een etiket gelezen… Wat voelde ik me dom! Vanaf nu zal ik nooit meer uit schaamte een potje Olvarit overgieten in een meeneembakje. Als ik nu nog boze blikken krijg van anti-potjes mama’s kan ik ze precies vertellen hoe ontzettend gezond ik bezig ben. Ik ben een potjes mama en ik ben sinds vandaag uit de kast. Hallelujah!

En hoe doe jij het? Kook jij ook nog zoveel mogelijk, of maak je al gebruik van potjes?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Olvarit

Reageer op artikel:
Kook jij zelf of gebruik je potjes babyvoeding?
Sluiten