Eten, slapen en leren: bereid je voor op de eerste dagen na de geboorte
Je hebt je er een flink aantal maanden op voor kunnen bereiden: de bevalling. Wanneer het echter zo ver is, is het voor veel (nieuwe) moeders en vaders ineens heel spannend. Ben je wel goed voorbereid? Wat moet je de eerste dagen na de geboorte doen? Waar moet je rekening mee houden? Het belangrijkste is dat je ervan kunt genieten. Dit artikel bereidt je voor op deze eerste dagen als kersverse ouders.
Wennen aan elkaar
De kraamweek staat in het teken van aan elkaar wennen, want hoe mooi en speciaal zo’n geboorte ook is; je kleine kindje heeft continu zorg nodig. Wanneer je voor de eerste keer papa en mama bent kan dit best even wennen zijn. Je pasgeboren baby wil de eerste dagen alleen maar eten, slapen, huilen, geknuffeld worden en lekker tot rust komen op jouw borst. Laat je goed verwennen door de kraamhulp, zodat jullie samen kunnen ontspannen. Ik vond het zelf heel prettig om genoeg tijd voor onszelf te hebben om even op adem te komen en vooral te genieten van alle nieuwe ervaringen. De eerste keer een luier verschonen, de eerste keer je baby aan je borst… je zult zien dat het na een paar keer ‘oefenen’ soepel verloopt.
Kraambezoek
Maak ook duidelijke afspraken over je kraambezoek in de eerste dagen na de geboorte. Ik vond het heel fijn dat er familieleden waren die ons konden helpen bij de eerste dagen, maar drukte zagen wij niet zitten. Dit is natuurlijk voor ieder koppel anders: misschien wil jij juist wel op meerdere momenten van de dag bezoek. Het is voor jezelf en voor de baby echter wel verstandig om genoeg rust te nemen. Kies er bijvoorbeeld voor om één of twee momenten per dag te reserveren voor kraambezoek. Veel mensen in jouw omgeving kunnen waarschijnlijk niet wachten om de pasgeborene te ontmoeten! Zij snappen daarbij ook wel dat jullie niet zitten te wachten op veel drukte. Het kan dan ook echt geen kwaad om je gasten bijvoorbeeld te vragen maximaal een uurtje te komen. Wanneer je wat meer tot rust bent gekomen en je baby wat ouder is, kunnen ze vaker en langer langskomen. Tot die tijd kunnen jullie goed aan elkaar wennen en bovenal genieten van het nieuwe leven.
Voldoende rust pakken
Wanneer je kindje net geboren is, slaapt hij of zij nog het grootste gedeelte van de dag. Met maar liefst gemiddeld 14 tot 18 uur slaap per dag hebben jullie de tijd om even te ontspannen. Het ene kindje slaapt misschien 12 uur per dag terwijl het andere kindje tot wel 20 uur van de 24 uur kan slapen. Elke baby is natuurlijk anders. In de eerste 1000 dagen van het leven van je kindje is voldoende slaap naast goede voeding van groot belang. Probeer zelf ook lekker bij te slapen wanneer de kleine een dutje doet. Heb je nog heel veel te doen? Maak dan een lijstje en spreek met jezelf af op welke tijden je dit het best kunt doen of zet papa, opa of oma aan het werk! Mocht je het allemaal toch best spannend vinden of vragen hebben bel dan met de Nutricia Kindervoeding Service. Zij kunnen je helpen met alle vragen omtrent bijvoorbeeld de voeding van de kleine. Wanneer je kleine ligt te slapen kun je in plaats van bellen hen ook een appje sturen (06 83 65 11 33). Op tijden die voor beiden werken, want zo kun jij ook even bijkomen terwijl je kindje slaapt.
Verschillende soorten ‘huiltjes’
Natuurlijk kun je wakker worden gemaakt door huilbuien van je baby. Omdat zo’n jong kindje nog niet kan praten, communiceert ‘ie door te huilen. Er zijn dan ook verschillende soorten ‘huiltjes’ die je kunt herkennen. In het begin ben je wellicht radeloos, maar je zult al gauw merken dat een ‘hongerhuiltje’ anders is dan een ‘aandachtshuiltje’ of een ‘pijnhuiltje’. Een baby huilt gemiddeld twee tot drie uur per dag. Maak je hier zeker geen zorgen om, na ongeveer acht weken zal je kindje vanzelf minder gaan huilen. Maak je je toch een beetje zorgen? Je kan ook hier zelf de Babykwaaltjestest invullen als je wilt weten wat je het beste in je situatie kan doen.
Je hoeft een aandachtshuiltje niet altijd te beantwoorden, maar je kunt je baby troosten als het huilen echt doorzet. Je kindje kan dan namelijk last hebben van krampjes, die vooral in de eerste drie maanden (vaak na voeding) op komen zetten. Draag de kleine in dit geval in een draagdoek dicht bij je of wrijf met de klok mee over het buikje. Is er sprake van een hongerhuiltje? Dan wil je kindje eten. Het kan in de kraamweek een aantal dagen duren voor de productie goed op gang komt. Dit is heel normaal! Belangrijk om je kleine regelmatig aan te leggen’. Mocht je je hier toch zorgen over maken neem dan gerust contact op met Nutricia Kindervoeding Service, de voedingskundigen staan dag en nacht klaar om al je vragen over borstvoeding te beantwoorden.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nutricia.