Waarom je een scheiding met een kleuter zorgvuldig aan moet pakken

Een echtscheiding waarbij een kleuter is betrokken is een uiterst delicate situatie. Een kind is erg kwetsbaar bij een echtscheiding, omdat het nog zo jong is en nog steeds afhankelijk is van de ouders. Het is belangrijk om de scheiding zo zorgvuldig mogelijk aan te pakken om ervoor te zorgen dat een kind er zo min mogelijk last van heeft. Je moet een kind helpen om te begrijpen wat er gebeurt, open en eerlijk tegen hem of haar zijn en de onzekerheden die de scheiding met zich meebrengt verminderen. Probeer ook om een gezonde omgangsregeling te vinden met je ex-partner, zodat je kind zoveel mogelijk zekerheid en stabiliteit kan ervaren.

Wat doet een mediator bij een echtscheiding?

Een Scheiding mediator bij een echtscheiding helpt om (kleine) kinderen én volwassenen te ondersteunen bij het verwerken van de emotionele gevolgen van een echtscheiding. Zo kun je als ouders samen met de mediator afspraken maken die het beste bij je kind passen. De mediator helpt bij de communicatie en helpt bijvoorbeeld bij het maken van afspraken over de kinderen en over financiële zaken. De scheiding mediator is onafhankelijk en heeft de ervaring om een echtscheiding goed te begeleiden naar een harmonieuze afronding. Dit is belangrijk voor alle partijen en met nadruk voor kinderen. Er wordt bijvoorbeeld eerst een ouderschapsplan gemaakt (zie hier een ouderschapsplan voorbeeld).

Wat doet een mediator bij een echtscheiding

Wat is een ouderschapsplan?

Over het algemeen is een ouderschapsplan bedoeld om de rollen en verantwoordelijkheden van de ouders te definiëren met betrekking tot hun gemeenschappelijke kind(eren). Over het contact met het kind worden duidelijke afspraken vastgelegd. De ouders zullen de tijd met hun kind delen en zullen hun kind bijvoorbeeld ten minste één keer per week zien. Een schema zal ook deel uitmaken van het plan. De ouders zullen ook samenwerken om een financiële plan op te stellen voor de kosten van de opvoeding. In het plan kan staan dat de ouders zullen samenwerken om hun kind de best mogelijke gelegenheid te bieden inzake onderwijs, waardoor hun kind de best mogelijke kans krijgt om te slagen in school en andere levensactiviteiten. De ouders zullen bijvoorbeeld ook samenwerken om hun kind de best mogelijke gezondheidszorg te bieden, waaronder regelmatige controles, preventieve gezondheidszorg en tijdige behandeling. De ouders zullen respectvol, redelijk en op tijd met elkaar communiceren en zullen elkaar op de hoogte stellen wanneer hun kind ziek is of bijzondere zorg nodig heeft. De ouders zullen samenwerken om grote en belangrijke beslissingen te nemen over de verzorging en opvoeding van hun kind. Al dit soort belangrijke zaken kunnen worden opgenomen in een ouderschapsplan.

Wat staat er zoal in het ouderschapsplan bij een echtscheiding?

Een ouderschapsplan is een belangrijk document bij een echtscheiding. Met het ouderschapsplan wordt de verantwoordelijkheid van de ouders voor de zorg van hun minderjarige kinderen geregeld. Het bevat onder meer informatie over de financiële verantwoordelijkheid voor de kinderen, de fysieke en emotionele verzorging van de kinderen, de tijd die de kinderen bij beide ouders kunnen doorbrengen en de procedure voor wijzigingen in het ouderschapsplan. De afspraken die gemaakt worden zijn bedoeld om het belang van de kinderen zo goed mogelijk te dienen door de betrokken ouders te helpen bij het realiseren van een stabiele, veilige en liefdevolle omgeving voor hun kinderen. Een Ouderschapsplan voorbeeld geeft een goede indicatie wat zoal wordt vastgelegd.

Bron: Zorgeloosch

Reageer op artikel:
Waarom je een scheiding met een kleuter zorgvuldig aan moet pakken
Sluiten