Babyvoeding tips & babyvoeding zelf maken
Babyvoeding is verkrijgbaar in verschillende soorten smaken en soorten. Het gezondst is het zelf maken van babyvoeding en in dit artikel laten we je zien hoe je op een leuke manier zelf baby voeding kunt maken en hoe je gelijk van start kunt!
Je hoeft geen topkok te zijn om babyvoeding te kunnen maken. Het is ook veel makkelijker dan het klinkt. Met een paar gestoomde groenten, wat fruit en gabakken/ gekookt vlees kun je al beginnen. Je hebt zelf in de hand wat je kind eet, geen smaak of kleur stoffen meer, en bovendien geen slechte suikers. Vaak wordt er niet goed nagedacht over de babyvoeding en koopt men potjes met voeding. Dit is voeding die niet goed is voor je baby. Zelfgemaakte voeding is dan ook iets wat wij adviseren. Dit is de meest geschikte en meest gezonde voeding die je baby kan krijgen.
(Let op: dit is alleen geschikt voor babies van vier maanden)
Je kind staat open voor nieuwe smaken vanaf de bovengenoemde leeftijd en dan mag ze ook vast voeding innemen. Wat is er leuker dan voor je eigen baby zelf gemaakte voeding te maken? Het is tevens ook goedkoper en gezonder dan voeding uit de winkel.
Babyvoeding – wat heb je nodig?
Om te beginnen moet je natuurlijk de ingrediënten hebben om de voeding te kunnen maken.
Verse groente en fruit zijn de belangrijkste ingrediënten.
Het gereedschap wat nodig is om de voeding te maken is een blender, staafmixer, keukenmachine. Dit zijn vaak apparaten die je al in huis hebt liggen. Mocht je deze apparaten niet thuis hebben dan kun je bij het overwegen om ze te kopen ook denken aan de heerlijke smoothies die je straks voor jezelf kunt maken.
Bewaren van de babyvoeding
Na het bereiden van de voeding moet je het ook ergens bewaren. Dit kan je doen in lege potjes babyvoeding. Daarom is het raadzaam om deze potjes niet zomaar weg te gooien, ze kunnen nog goed van pas komen! Ze hebben namelijke de juiste grootte voor de hoeveelheid voeding die je baby nodig heeft. Mocht je deze kleine potjes niet meer hebben dan kun je nieuwe in de winkel kopen.
Babyvoeding – waar let je op?
Omdat het doel van deze operatie gezonde voeding is, wil je dat het natuurlijk ook door je baby opgegeten wordt en dat het smaakt. Daarom is het slim om weinig groenten te gebruiken die bittestoffen bevatten zoals broccoli, spinazie en komkommer. Je kunt ook kiezen voor wortels, sperzieboontjes, bietjes en pompoenen. Normaal gesproken is fruit zoeter dan groente dus die kan je doorgaans prima gebruiken. Ik zou zelf avocado’s, kiwi’s en bananen als basis gebruiken.
Eiwitten in babyvoeding
Eiwitten zijn een van de belangrijkste voedingsstoffen. Baby’s groeien snel en hebben in verhouding meer eiwit nodig dan volwassenen. Vanaf zeven maanden kun je je kind ongeveer 20 gram eiwit per dag voeren. Je kunt beginnen met makkelijke smaken zoals kip, kalkoen en vis met een neutrale smaak.
Wanneer je kind negen maanden is kan je het voedingsschema aanvullen met eieren en hoeveelheden peulvruchten.
Vetten in babyvoeding
Ook baby’s hebben vetten nodig, een vetarm dieet is voor baby’s dus absoluut niet aan te raden. Wij raden je aan om vetten te geven in de vorm van yoghurt en kwark. Avocado’s zijn ook een goeie vetbron die je je baby gerust kunt geven.
Koolhydraten in babyvoeding
Dankzij koolhydraten krijgt de baby energie binnen. Een baby zonder energie is een minder blije baby, dat wil je niet. Je kunt beginnen met koolhydraten uit rijst of polenta. Na de leeftijd van zes tot acht maanden kun je de baby ook granen, boord of pasta voeren.
Recepten
Er zijn op internet heel veel leuke en lekkere recepten te vinden. Mocht het er van komen dan zullen wij op deze site ook nog ons eigen recepten plaatsen. Dit zijn recepten waarvan wij ervaren hebben dat onze kinderen het erg goed verteren. Hou de site in de gaten om de recepten de komende tijd te lezen.
Een voorbeeld van een geslaagd recept is “het eerste groente hapje”.
Je neemt 100 gram groente in de vorm van bijvoorbeeld worteltjes, bloemkool, sperziebonen of tomaat. Maak de groente schoon en snijd het in stukjes. Kook de groente met een paar lepels water in 5 minuten gaar. Prak met een paar lepels kookvocht. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe. Verdeel de gepureerde groente in 6 porties.
Geef 1 portie aan je kind. Bewaar 1 portie afgedekt in de koelkast voor de volgende dag. Vries de rest in.
Een ander lekker recept is het broccoli hapje. Wat je nodig hebt is 1 ei, 50 gram broccoliroosjes en 1 kleine aardappel.
Begin met het hard koken van het ei, gedurende tien minuten. Vervolgens maak je de broccoli schoon. De aardappel dien je te schillen en in kleine stukjes te snijden.
Kook vervolgens de aardappel en de broccoli in een beetje water in circa vijf minuten gaar.
Het ei dien je te pellen en in stukjes te snijden. De aardappel, broccoli en het ei kan je prakken of pureer het in een keukenmachine of staafmixer. Voeg wat kookvocht toe om het wat smeuïg te maken.
Bewaar 1 portie afgedekt in de koelkast voor de volgende dag, of vries het in.
Babyvoeding tips
- Probeer niet teveel te varieren met de voeding. Hou vast aan een bepaald voedingsschema. Je weet namelijk nooit waar je baby allergisch voor is. Ook is het van belang om het voedsel in kleine hapjes toe te dienen
- De zelfgemaakte voeding kan je bewaren in de vriezer. Zo kun je voor meerdere dagen voeding maken. Dat bespaart je weer tijd die je met je baby kunt doorbrengen! Bewaar een hapje voor de dag erna afgedekt in de koelkast en vries de rest in een ijsblokjeszakje, diepvrieszakje of doosjes in. Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer.
- Zoet is natuurlijk lekkerder dan groenten. Doordat de baby eerst zoet in de vorm van fruit proeft is groente erna minder lekker. Begin daarom met groente voordat je over gaat naar fruit (zoetigheid).
- Wanneer je je baby zover krijgt dat het mee eet bespaar je veel geld.
- Dankzij het zelf maken van voeding went je kind aan verschillende smaken. Zo voorkom je dat je kind een moeilijke eter wordt.