Petra
Petra Baby 13 Apr 2016

Spruw bij babys: symptomen en behandeling

Met de term spruw wordt een schimmelinfectie bedoeld. Deze wordt veroorzaakt door de schimmel (gist) candida albicans. Candida is een verzamelnaam voor meerdere schimmelinfecties, waarvan spruw een bekende is. Het komt zowel bij baby’s als volwassenen voor. Jonge baby’s kunnen gemakkelijk besmet worden via de tepels of via besmette spenen. De term spruw wordt overigens ook gebruikt voor een resorptiestoornis. Hierbij is de dunne darm niet goed in staat om bepaalde voedingsstoffen op te nemen.

Spruw symptoom: Tepelpijn

Een veel voorkomend verschijnsel bij spruw is tepelpijn. We zien dit bij vrouwen die borstvoeding geven. Maar hoe ontstaat deze tepelpijn? Bij ongeveer 4 tot 5 procent van de baby’s komt spruw voor. We hebben het hier over de variant waarbij er sprake is van een infectie van het mondslijmvlies. Candida is een gistsoort dat veel op onze huid voorkomt. Je baby kan hiermee besmet worden via de tepel van de moeder, maar ook via de vingers of handen van iemand met deze schimmel. Andersom kan natuurlijk ook: de baby kan de moeder besmetten via de borstvoeding. Tepelpijn is een veel gehoorde klacht bij vrouwen die besmet zijn met spruw. Van alle vrouwen met tepelpijn blijkt 15 tot 20 procent last te hebben van spruw.

Coeliakie of inheemse spruw

Inheemse spruw wordt ook wel coeliakie genoemd. Het gaat hier om een chronische darmaandoening die aangeboren is. Hierbij ontstaat er glutenintolerantie. Dit houdt in dat de darmen overgevoelig zijn voor gluten. Dit is een groep eiwitten die voornamelijk in granen voorkomt. Er ontstaan klachten als chronische diarree, onregelmatige ontlasting en lusteloosheid. Een glutenvrij dieet moet de klachten verminderen. Inheemse spruw is niet te vergelijken met de schimmelinfectie in de mond bij baby’s.

Spruw wordt vaak verward met aften

Spruw bij baby’s moet niet verward worden met aften. Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes of blaartjes die vaak na enkele dagen tot weken verdwijnen. Jonge baby’s hebben hier eigenlijk nog geen last van. Een aft bestaat vaak uit een witgrijze aanslag die rood omrand is. Spruw in de mond is duidelijk herkenbaar als een melkwitte aanslag.

Spruw of candida symptomen

De symptomen van candida zijn duidelijk: een witte uitslag die niet zomaar weg te wrijven is. Deze uitslag wordt bij de baby in de mond gezien. Met name op het wangslijmvlies, op de tong en op de lippen zit een witte uitslag. Aan de buitenkant zien we vaak witte mondhoeken. Candida is pijnlijk en hierdoor zal je baby minder goed en vaak willen drinken. Ook laat je kindje de speen of tepel vaak los. Is het wel mogelijk om de uitslag weg te wrijven, dan gaat het niet om spruw.

Spruw symptomen: pijnlijke tepels

Als je baby spruw in de mond heeft dan is de kans zeer groot dat bij borstvoeding ook sprake is van besmette tepels bij de vrouw. Symptomen zijn pijnlijke tepels. Deze zijn extra gevoelig tijdens het geven van borstvoeding. Ook kunnen de tepels kapot gaan. In dit geval wordt het bijna onmogelijk om nog borstvoeding te geven.

Is spruw gevaarlijk?

Candida of spruw in de mond is geen gevaarlijke aandoening. Je baby kan tijdelijk minder goed drinken, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Wanneer je kleintje goed drinkt, hoeft spruw niet behandeld te worden. Pas wanneer de baby er echt last van heeft, of wanneer je als vrouw pijnlijke tepels krijgt, is het raadzaam om dit te gaan behandelen. De kraamhulp kan hierbij adviseren. Mocht je niet meer in de kraamperiode zitten, dan is het beter om contact op te nemen met de huisarts of met het consultatiebureau.

Spruw behandeling

Een behandeling is zinvol wanneer je baby slecht drinkt. Hierdoor kan hij of zij namelijk gewicht verliezen en zelfs niet voldoende groeien. Ook bij pijnlijke tepels is behandeling zinvol, omdat borstvoeding geven hierdoor moeilijker gaat. Borstvoeding moet immers prettig blijven en zeker geen pijn gaan doen.

Spruw Medicijnen

De arts kan besluiten om medicijnen voor te schrijven. Spruw komt het vaakst voor bij baby’s tot 6 weken oud. Voor baby’s tot 3 maanden oud wordt vaak nystatine-suspensie. voorgeschreven. Dit is een middel dat gisten en schimmels doodt. Viermaal per dag wordt wat van dit middel op de binnenkant van de wangen gesmeerd. Ook de tong, de lippen en het gehemelte mogen niet vergeten worden. Vaak is een kuur van 1 tot 2 weken voldoende om de schimmel te doden. Zelden heeft dit middel maag-darmklachten als bijwerking.

Baby’s vanaf 4 maanden oud krijgen vaak miconazol-gel voorgeschreven. Ook dit middel wordt aan de binnenkant van de wangen, de tong, het gehemelte en de lippen gesmeerd. Dit gedurende vier keer per dag en bij voorkeur na de maaltijd. Zelden geeft dit middel maag-darmklachten of een droge mond. Zijn er bijwerkingen? Meld dit dan altijd bij de apotheek of het bijwerkingencentrum Lareb.

Voor besmetting op de tepels is een crème of zalf met miconazal of nystatine aan te raden. Ook deze wordt een aantal maal per dag gesmeerd. Bij de moeder op de tepels. Hier moet mee doorgegaan worden totdat de aanslag verdwenen is. Vaak duurt dit een week.

Spruw voorkomen door hygiënische maatregelen te nemen

Hygiëne is belangrijk bij de behandeling. Alleen door hygiënisch te werken, kan spruw afnemen, vooral wanneer er geen medicijnen gebruikt worden. Het is belangrijk om na elke voeding de flessen en spenen uit te koken. Flessen worden gedurende 3 minuten uitgekookt, de spenen kunnen in de laatste minuut toegevoegd worden. Vergeet ook niet om fopspeentjes mee uit te koken. Bewaar de flessen en spenen na afkoelen in de koelkast of op een droge en schone plaats.

Voor de borstvoeding, maar ook voor het klaarmaken van flesvoeding, is het belangrijk om de handen goed te wassen. De tepels kunnen schoongemaakt worden met lauw water. Zeep irriteert de huid teveel en bovendien kunnen er zeepresten bij je baby in het mondje achterblijven. Spoel na de borstvoeding de tepels opnieuw met lauw water. Laat de tepels aan de lucht drogen.

Was de handen altijd extra goed wanneer de luier van de baby verschoond wordt of wanneer je naar het toilet bent geweest. Houd er rekening mee dat candida ook luieruitslag of luiereczeem kan veroorzaken. In dit geval heeft je baby rode billetjes en huilt veel. Langs de rode plekken zit een schilferige witte aanslag. Ook kunnen er witte puistjes ontstaan. Luieruitslag die veroorzaakt wordt door candida kan behandeld worden met medicijnen. Dit zijn gist-en schimmeldodende middelen die een aantal maal per dag op de huid gesmeerd worden. Dit moet gedurende ongeveer een week. Ook hierbij is het belangrijk dat de kuur wordt afgemaakt, omdat de schimmelinfectie anders terug kan komen.

Belangrijk is om je baby geen zoete producten te geven. Door zoetigheid neemt de kans op schimmel toe. Ook moet een medicijnkuur helemaal afgemaakt worden. Gebeurt dit niet, dan is de kans groot dat spruw later weer terug komt. Volg altijd de aanwijzing in de bijsluiter of van de arts. Bij vragen of problemen moet de arts of het consultatiebureau gewaarschuwd worden.

Voorkom spruw: geen vingers in de mond (laten) spruw babystoppen

Veel mensen die op kraambezoek komen, steken goedbedoeld hun vinger in de mond van je baby. Dit doen ze om je kindje op hun vinger/ pink te laten zuigen, zodat je baby gekalmeerd wordt. Vaak beseffen mensen niet dat ze candida bij zich dragen. Dit zorgt voor de welbekende spruw. Ook kunnen er andere infecties of ontstekingen optreden wanneer vreemden hun vinger in de mond van je baby stoppen. Wees niet bang om hier iets van te zeggen. Het is niet netjes om een vinger in andermans mond te steken, dus ook niet bij een baby. Hoe goedbedoeld dit ook is. Leg uit dat de kans op een schimmelinfectie en spruw groot is wanneer dit gebeurt. De meeste mensen zullen hier wel begrip voor kunnen tonen.

Reageer op artikel:
Spruw bij babys: symptomen en behandeling
Sluiten