Samen met je kids kerstliedjes zingen

Wat mij betreft is een goed kerstlied een lied dat je ’s morgens opeens in je hoofd hebt en waar je de rest van de dag niet meer van afkomt, zónder dat het irritant wordt. Wat is jouw favoriete kerstliedje?

All I want for Christmas

Uit onze Kerst enquête blijkt dat Mariah Careys ‘All I want for Christmas’ nog steeds waanzinnig populair is. Dit is er dan wel weer één in de categorie ‘hate it or love it’. Je kunt dit nummer niet een ‘beetje leuk’ vinden. Dat geldt eigenlijk ook voor ‘Last Christmas’ van George Michael en ‘Driving home for Christmas’, van Chris Rea. De een zet de radio harder bij het horen van die nummers, de ander zet ‘m juist direct uit.

Zingen met kinderen

Dat er nog veel meer kerstliedjes zijn, merk je wanneer je kinderen naar de peuterspeelzaal, kinderopvang of basisschool gaan. Nog voordat ze Engels kunnen spreken, zingen ze ‘Jingle Bells’ al luidkeels fonetisch mee. Overigens komen er ook steeds meer leuke Nederlandstalige kerstliedjes voor kinderen, zoals van Gewoon Rob. Met grappige, simpele teksten en goed mee te zingen melodieën. Je zult versteld staan hoe snel je kindje zulke liedjes leert mee te zingen.

Muziek en je kind

Het grappige van muziek is dat je kind door te luisteren naar muziek (of dat nu een kerstliedje is of niet) ongemerkt allerlei vaardigheden opdoet. Heel belangrijk is het goed leren luisteren naar geluiden om zich heen. Dit helpt bij het aanleren van spreekvaardigheden. Met een goed gehoor kun je namelijk makkelijker de juiste klanken van woorden vormen. Dit principe treedt trouwens al voor de geboorte in werking. Uit onderzoek blijkt namelijk dat pasgeboren baby’s sterk reageren op liedjes of muziek die hun moeder luisterde tijdens de zwangerschap. Is je kleine baby onrustig? Dan kan het dus zomaar helpen om dat voor hem of haar bekende muziekje op te zetten!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby met kerstmuts

Muziek en leren

Ook op de peuterspeelzaal en in de kleuterklassen wordt muziek ingezet als herkenningspunt voor de kinderen. ’s Morgens wordt er begonnen met een liedje, voor het fruit eten wordt ook een liedje gezonnen en aan het eind van de dag wordt er afgesloten met… een liedje. Houd jouw kind niet van tandenpoetsen? Zet dan tijdens het poetsen een vast liedje op en roep dat uit tot ‘tandenpoetsliedje’. De kans is groot dat je kind opeens veel minder moeite heeft met dat gepoets. Ook een vast liedje voor het slapengaan is een nuttig ritueel. En is je kind wat ouder? Geef het de kans om kennis te maken met een muziekinstrument. Het bespelen van een muziekinstrument helpt je kind bij het vergroten van de concentratie en de creativiteit en patronen te herkennen. Dat is niet alleen handig bij muziekles, maar ook op school bij bijvoorbeeld taal- en rekenles.

Zingen met Kerst

Maar het allerbelangrijkste van samen muziek maken is toch wel de gezelligheid. Zeker met Kerst wil je de liedjes rond de kerstboom toch niet missen? En er is niets mis met die oude kerst-cd die jaarlijks weer van zolder komt. De kans is groot dat wanneer je kind later als volwassene zo’n oud kerstliedje hoort, de herinneringen aan die gezellige kerstperiode spontaan weer boven komen. Dus schaam je nergens voor en zing lekker mee!

Reageer op artikel:
Samen met je kids kerstliedjes zingen
Sluiten