Kids en kerstdiner [jullie ultieme tips!]

Onlangs vroegen we onze bezoekers om een vragenlijst in te vullen over hoe zij de kerstdagen doorbrengen. Grote kans dat je ‘m zelf ook hebt ingevuld (waarvoor dank!;)). Een van de vragen was: Wat is jouw ultieme tip om het kerstdiner voor de kids leuk te houden? We zetten de 5 mooiste, beste en meest opvallende voor je op een rij!

1. Eten en spelletjes

Met stip tip nummer 1: wissel het eten af met spelletjes. Natuurlijk kun je alle zes gangen achter elkaar opdienen, maar wie wordt daar nu echt blij van? Tussen alle gangen door kun je veel beter even van tafel af gaan. Zo kunnen opa en oma even de benen strekken, kun je zelf de vaatwasser even uitruimen, en hebben de kinderen even tijd voor verstoppertje. Of doe met z’n allen een gezellig spelletje hints. Is de energie weer verbruikt? Dan kunnen jullie weer gezellig aan tafel voor de volgende gang!

2. Geef ze een eigen tafel

Ook een tip die door veel van jullie gegeven werd: geef de kinderen een eigen tafel. Natuurlijk kun je van ze verlangen dat ze de hele maaltijd lang keurig tussen de volwassenen blijven zitten. Maar zeg nu zelf: hoe groot is de kans dat dat goed gaat? Zet de kinderen gezellig bij elkaar aan tafel, eventueel met een aangepast menu. Veel kinderen zullen een bordje patat lekkerder vinden dan een stukje wild, dus dan is dat probleem ook opgelost.

3. Laat ze helpen met koken

Pak jij flink uit voor het kerstdiner? Dan kun je vast wel wat hulp gebruiken! Zet je kids in de keuken en laat ze uien snijden, worteltjes schrapen of flensjes bakken. Overigens hangt het succes van deze tip wel af van een ding: je eigen geduld. Zodra je ongeduldig wordt omdat er weer een wortel op de grond valt of het ei náást de kom in plaats van erin terecht komt, zal de lol er snel vanaf zijn. Begin dus op tijd, zodat je kunt werken zonder tijdsdruk. Je zal zien dat het heel gezellig wordt in de keuken!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kerstboom kind chocola

4. Gourmet is altijd goed

Gourmetten is leuk voor jong en oud. Komt de hele familie eten? Vraag dan aan iedereen om een gourmetstel mee te nemen, zodat je meer dan genoeg ruimte hebt voor allerlei lekkers. Kinderen zijn vaak gek op de bijgerechten, zoals het stokbrood met kruidenboter en stukjes komkommer en tomaat. Zorg er dus voor dat er genoeg te snaaien valt wat betreft gourmetgerechten. Zet daarnaast een kom pannenkoekenbeslag op tafel en vergeet de poedersuiker niet. Zo kan iedereen eten waar hij of zij zin in heeft.

5. De tablet biedt uitkomst

Dit is zo’n tip waar de meeste ouders niet trots op zullen zijn, maar die gegarandeerd werkt. Zijn de kinderen zat van het aan tafel zitten, maar is er even geen ruimte om ze te laten spelen? De tablet of telefoon bieden dan uitkomst. Geef ze een spelletje of filmpje en ze zijn zo weer even zoet. Natuurlijk is deze tip niet reuze opvoedkundig verantwoord, maar hé; kind blij en jij blij en daar gaat het om tijdens het kerstdiner, toch? 😉

Reageer op artikel:
Kids en kerstdiner [jullie ultieme tips!]
Sluiten