Petra
Petra Zwangerschap 18 May 2016

Zwanger & buik aan laten raken?

Persoonlijke ruimte

Respecteer jij de persoonlijke ruimte van iemand anders? Natuurlijk doe je dat! Je gaat immers niet zomaar bij een vreemde op schoot zitten, zelfs niet als de trein overvol is en je bij wijze van spreken met je halve lichaam buiten de deuren hangt. En wanneer jij op een bijna leeg strand komt leg jij je handdoekje ook niet lijnrecht naast die man, zelfs niet als hij er wel erg lekker uitziet. Persoonlijk ruimte betekent: niet te dicht op iemand anders staan. En mocht het tot een aanraking komen, dan is dat per ongeluk. Of een beleefde hand. Meer dit er ook echt niet in.

Zwanger en buik-aanrakers

Totdat je zwanger bent. Zolang je nog niet zichtbaar zwanger bent, geniet je nog van je persoonlijke ruimte. Maar zodra je buik zichtbaar wordt is het ook direct gedaan met je privacy. Want dan komen de buik-aanrakers. Je kent ze wel, die mensen die te pas en te onpas even aan je buik wbuik aanraken zwangerillen voelen. Van je partner, je moeder of je zus accepteer je dat nog, alhoewel het met de tijd ook wel vervelend wordt. Maar het feit dat je oude klasgenoot, de buurman en zelfs de postbode je buik aan komen raken, dat gaat een streep te ver.

Waarom mensen aan je zwangere buik willen voelen

Baby’s hebben een aantrekkingskracht op mensen. Maar ook zwangere vrouwen hebben dat. Loop maar eens met je dikke toeter een volle trein of bus in: zelfs oma staat nog voor jou op. Of sluit achteraan in een volle rij bij de kassa aan. De kans is groot dat iemand je voor laat gaan. Mocht dit laatste trouwens niet het geval zijn, dan helpt het om van je ene op je andere been te springen en diep te zuchten en te steunen. Mensen zijn nou eenmaal bang dat je ter plekke gaat bevallen dus ze duwen je met boodschappen en al bijna naar voren. Maar die dikke buik waar een lief klein baby’tje in, tja dat trekt nou eenmaal de aandacht. Daarnaast is en blijft het voor veel mensen toch een wonder. Dus aanraken is het logische gevolg. Het is teder en lief bedoeld. Maar jou kan het behoorlijk irriteren, want je voelt je in je privacy aangetast.

Niet aanraken buikband

Don’t touch! Oftewel: niet aanraken! Jawel, die buikbanden zijn er. Een buikband met deze tekst erop moet toch wel duidelijk genoeg zijn. Geen vreemde handen aan je lijf, of buik in dit geval. Hiermee geef je de wereld maar één boodschap: niet mijn buik aanraken. Dit helpt voor een groot gedeelte. Maar er is altijd een groep mensen die niet kunnen of willen lezen. Of Oost-Indisch eh… blind zijn. Een beetje hetzelfde als het bordje: “het gras niet betreden”. En je doet het lekker toch.

Grijp maar naar de vetrollen

Zitten ze toch aan je buik of willen even voelen? Ondanks de ‘don’t touch’ buikband en het bordje ‘het gras niet betreden?’ Dan kan je simpelweg drie dingen doen: ten eerste kan je het gedwee toelaten en er niks van zeggen. Maar de kans is dan groot dat ze het de volgende keer weer doen. Als tweede zou je kunnen toegeven aan je gevoelens om ze te wurgen met je buikband. Maar dat schijnt weer niet te mogen. Ze bewust maken van waar ze mee bezig zijn werkt nog het beste, en dat is gelijk het derde punt. Zit er iemand ongevraagd aan je buik te voelen of te aaien? Grijp gerust naar degene zijn buik of knijp eens lekker in de vetrollen. Waarschijnlijk zullen ze je heel vreemd aankijken en vinden ze het niet leuk. Leg dan rustig uit dat jij dat net zo vervelend vindt als hen. En mocht je toch eens lekker in andermans vetrollen knijpen, bedenk dan gelijk dat jouw zwangerschapskilo’s echt wel meevallen.

Reageer op artikel:
Zwanger & buik aan laten raken?
Sluiten