Keelontsteking bij kinderen [wat helpt?]

Je kind voelt zich niet lekker. Het klaagt over keelpijn en heeft moeite met slikken. Keelpijn kan een symptoom zijn van een griep of flinke verkoudheid. Het kan echter ook ontstaan door een keelontsteking (faryngitis).

Wat is keelontsteking?

Bij een keelontsteking zit er een ontsteking in de wand van je keel. Daarbij ontsteken vaak ook de amandelen (tonsillen). Vaak ontstaat zoiets acuut, maar een keelontsteking kan ook chronisch worden. Een acute keelontsteking gaat meestal snel over (in ieder geval binnen 14 dagen) en ontstaat meestal door een virus of bacterie. Soms is dit een verkoudheidsvirus, waarbij ook symptomen van een verkoudheid ontstaan. Van chronische keelontsteking is sprake wanneer de ontsteking langer blijft of steeds weer terug komt. Meestal ontstaat deze chronische vorm door een combinatie van een infectie en andere negatieve invloeden, zoals het verkeerd gebruiken van je stem. Goed om in het achterhoofd te houden: keelontsteking kan ook een signaal zijn van andere ziekten. Bij de ziekte van Pfeiffer en bij leukemie kan het bijvoorbeeld een van de symptomen zijn.

Symptomen keelontsteking

Niet verrassend: de belangrijkste klacht bij keelontsteking is keelpijn. Vaak is dit vooral voelbaar bij het slikken. Er zijn echter nog een aantal klachten die kunnen voorkomen:
• Koorts, en dan met name aan het begin van de ziekte;
• Hoesten;
• Een hese stem;
• Kriebel in de keel;
• Huiduitslag;
• Opgezette lymfeklieren.
Opvallend bij keelontsteking is een rode keel, soms met witte uitslag. Deze symptomen kun je goed zien wanneer je via de mond in de keel van je kind kijkt. Een belangrijk bijkomend signaal bij baby’s en jonge kinderen: drinkt en eet je kindje moeizaam? Dan kan dit een teken zijn van keelproblemen. Ook hangerig zijn en veel moeten huilen kunnen signalen zijn.

Oorzaak keelontsteking

Een keelontsteking kan door een virus, maar ook door een bacterie worden veroorzaakt. In je keelholte zit een slijmvlies. Dit slijmvlies kan gaan ontsteken door virussen of bacteriën. De kans op zo’n ontsteking is het grootst wanneer je een lage weerstand hebt of als er een beschadiging op het slijmvlies zit. Dit kan bij kinderen komen wanneer ze bijvoorbeeld veel geschreeuwd hebben, of hun stem verkeerd gebruiken. Ontstaat er een infectie? Dan zal het lichaam daarop reageren door afweerstoffen aan te maken. Hierdoor ontstaat koorts. De afweerstoffen zorgen ervoor dat de bacteriën of virussen richting lymfeklieren worden afgevoerd. In de lymfeklieren worden de indringers vervolgens vernietigd. Dit is de oorzaak van het opzwellen van de lymfeklieren. Bij keelontsteking is dat vooral merkbaar bij de lymfeklieren in nek. Ook bij de keelamandelen kan een zwelling ontstaan.

Is keelontsteking besmettelijk?

Een keelontsteking kan dus veroorzaakt worden door een bacterie of virus. Wat de oorzaak ook is: er is altijd sprake van besmettingsgevaar. Zijn er kinderen in de klas met keelontsteking? Of zijn er andere gezinsleden die ziek zijn? Als de weerstand van je kind laag is, is hij of zij extra vatbaar voor een besmetting. Je kunt helaas weinig doen om besmetting te voorkomen. Een goede hygiëne is, zoals regelmatig handen wassen, is natuurlijk altijd belangrijk. Maar doordat de besmetting ook via de lucht kan gaan, kun je het simpelweg niet altijd voorkomen. Het enige wat je kunt doen is proberen de weerstand van je kind goed te houden. Zorg voor gezonde voeding, genoeg bewegen en voldoende slaap.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kind snuit neus in zakdoek

Keelontsteking genezen

Je kind kan zich door een keelontsteking flink ziek voelen. Als ouder heb je natuurlijk het liefst dat je kindje lekker in zijn of haar vel zit. Hoe sneller die ontsteking weg is, hoe beter dus. Toch is het aan te raden om eerst een paar dagen af te wachten. Het afweersysteem kan het namelijk meestal prima alleen af. Om je kindje zich wat beter te laten voelen, kunnen de volgende dingen helpen:
• Veel drinken is belangrijk. Zo spoel je de keel schoon. Vooral de eerste slokjes kunnen flink pijn doen, maar je kindje zal merken dat de pijn echt minder wordt bij veel drinken. Vooral koud drinken kan helpen;
• Zuigen op een snoepje, of op een lekker waterijsje, kan de pijn ook wat verminderen;
• Lukt het eten niet goed? Zorg dan voor wat lekkers dat makkelijker door te slikken is. Denk aan een beetje appelmoes, of yoghurt;
• Je kindje zal zich moe voelen door het ziek zijn. Laat het lekker op de bank liggen. Op bed kan ook, maar waarschijnlijk is er op de bank wat meer afleiding. Afleiding kan de pijn ook verzachten! Doe een spelletje, kijk samen even tv, of lees je kindje even voor. Alle kleine beetjes helpen!
• Heeft je kindje koorts? Let er op dat hij of zij dan niet te warm gekleed is. Oververhitting ligt dan namelijk op de loer.

Naar de huisarts?

Is er na een paar dagen nog geen verbetering, of houdt je kindje hoge koorts? Overleg dan met de huisarts. Zo kan hij of zij met behulp van een keeluitstrijkje onderzoeken of de ontsteking wordt veroorzaakt door een virus of door een bacterie. Bij een bacteriële infectie kan een antibioticakuur ingezet worden. Als het een virus is, helpt zo’n kuur echter niet. Dan zit er niets anders op dan af te wachten tot de ontsteking vanzelf beter wordt.

Kind regelmatig keelontsteking

Sommige kinderen krijgen het nooit, terwijl andere kinderen juist heel bevattelijk zijn voor keelontsteking. Dit is dan vaak in combinatie met ontstoken amandelen. In het verleden werd dan al vrij snel besloten om de amandelen te knippen, maar tegenwoordig gebeurt dit niet zo snel meer. Over het algemeen wordt een algemene richtlijn aangehouden:
• Heeft je kind maximaal drie keer per jaar keelontsteking? Dan wordt er meestal niet ingegrepen. De weerstand van je kindje wordt namelijk sterker door die ontstekingen. Uiteindelijk zal hij of zij er overheen groeien;
• Vaker dan drie keer per jaar last van keelontsteking of ontstoken amandelen? Dan is het goed om dit met de huisarts te bespreken. Knippen van de amandelen is een mogelijkheid, maar je kunt ook besluiten te wachten tot je kindje er vanzelf overheen groeit. Het kan lastig zijn om dit te beslissen: je wilt natuurlijk het liefst dat je kindje zo min mogelijk ziek is. Aan de andere kant: het verwijderen van de amandelen is een echte operatie. Je kindje zal hier ook weer van moeten herstellen en het is dan nog de vraag of het daadwerkelijk effect zal hebben.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Keelontsteking bij kinderen [wat helpt?]
Sluiten