5x waarom met de caravan op vakantie gaan met kids ideaal is

Toen wij nog geen kinderen hadden reisden we erg veel. Verre vliegreizen, lange autovakanties en sportieve skivakanties. Toen er kinderen kwamen werd dat allemaal wat lastiger. Ja, we zijn op vliegvakantie geweest met kids. Maar een vliegreis lang een huilend kind op schoot (zoonlief had oorpijn door de drukverschillen) is geen pretje. En een paar kinderen urenlang achterin de auto zetten, op weg naar een hotel, is garantie voor onderlinge pesterijen en slaande ruzies. Wat ons betreft is met de caravan op vakantie daarom tegenwoordig ideaal!

1. Je hebt altijd je huis bij je

Je kunt van tevoren denken dat je een prachtig hotel of appartement hebt geboekt, maar er bij aankomst achter komen dat de boel iets minder rooskleurig is. En met jonge kinderen een week doorbrengen in een vies of zelfs onveilig appartement is verre van ideaal. Als je met de caravan op vakantie gaat heb je dat probleem niet. Waar je ook heen gaat, je weet van tevoren waar je zal slapen: in je eigen huisje op wielen. Daarvoor hoef je weinig te doen: zorg voor een goede trekhaak aan de auto (bijvoorbeeld van Rameder), hang de caravan eraan en rijd naar de plek van bestemming. Zet de caravan vervolgens op de juiste plek op de camping neer en klaar ben je! Als je kinderen wat ouder zijn kan je de woonruimte uitbreiden met een of meer tentjes, waar zij de nacht kunnen doorbrengen. Toch heb je altijd die basis waarop je terug kan vallen. Ook voor kinderen die minder goed kunnen omgaan met verandering (bijvoorbeeld door een stoornis in het autistisch spectrum) is een caravan tijdens vakantie de ideale verblijfplaats. Een prettige, bekende plek.

2. De caravan biedt flexibiliteit

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om voor vertrek alle campingplaatsen alvast te boeken en vast te leggen. Als je langs wat rustiger campings trekt is dat echter vaak helemaal niet nodig. Die flexibiliteit biedt voordelen! Valt de camping tegen? Blijkt het weer om te slaan en verwacht je dagenlang regen? Of heb je ontzettend last van de buren, die tot midden in de nacht voor de tent bier zitten te drinken? Geen probleem, want je pakt je spullen in en vertrekt naar een andere camping. Die flexibiliteit is ook heerlijk wanneer de heimwee plotseling toeslaat. Zonder veel gedoe ben je zo weer thuis.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kind met de voeten in de zee

3. Een caravan kan tegen een stootje

Kinderen, en dan vooral peuters, hebben een bijzondere gave: ze kunnen alles slopen. Wanneer je een appartement of huisje huurt, kan je daardoor continu in de stress zitten. Steeds weer moet je in de gaten houden dat je kids geen rare fratsen uithalen. Met een caravan heb je wat dat betreft een veel minder stressvolle vakantie. Zo kun je veel schade voor zijn door deze caravan al van tevoren ‘peuter proof’ te maken. Werk alles wat los zit, gevaarlijk kan zijn of kapot gaan, voor vertrek zoveel mogelijk weg. Daarnaast is zo’n caravan al snel bekend terrein voor je peuter. De nieuwigheid is er dan van af en daardoor zal de ontdek- en sloopdrang gelukkig ook afnemen.

4. Koffers zijn overbodig!

Ik vind reizen heerlijk, maar dat gezeul met alle bagage vind ik afschuwelijk. Toen ik nog alleen reisde was een rugzak vaak afdoende en viel het nog wel mee. Maar nu, met een paar kids, lijkt het soms wel alsof je de halve huisraad in een paar koffers moet zien te proppen. Bij een caravan heb je dat koffer probleem gelukkig niet. Met een beetje geluk heeft je caravan flink wat opbergruimte, die je tot de nok toe kunt vullen met (kinder)kleding, knuffels, luiers en flessen. Geen inpak problemen dus als je met de caravan op vakantie gaat.

5. Geniet van het weer!

Jonge kinderen hebben vaak een favoriete bezigheid: buiten spelen. Ook voor die bezigheid is vakantie met de caravan ideaal. Als het weer meezit kun je van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat buiten doorbrengen. Eten kan ook gewoon voor de caravan en dat vinden de kids vaak heel avontuurlijk. Kinderen hebben vaak ook geen probleem met wat minder goed weer, dus zelfs tijdens een miezerige dag vermaken zij zich nog prima buiten. Is het echt geen buitenspeelweer? Dan is het prettig wanneer de camping een recreatieruimte heeft, zodat de kinderen zich daar kunnen uitleven. Maar ook wanneer er niet zo’n ruimte is, zijn er prima alternatieven te verzinnen. Ga bijvoorbeeld een dagje naar een tropisch zwemparadijs, of een overdekt speelparadijs. Zo kunnen de kinderen toch hun energie kwijt en vallen ze ‘s avonds heerlijk in slaap in de caravan!

Reageer op artikel:
5x waarom met de caravan op vakantie gaan met kids ideaal is
Sluiten