Petra
Petra Gezondheid baby 1 Aug 2015

Diarree baby

Tijdens je zwangerschap heb je vast al ervaren hoe diarree en zwanger zijn voelt. Wanneer je zwanger bent zal je merken dat je namelijk last krijgt van veel kwaaltjes. In de hele zwangerschap is het al mogelijk dat je last krijgt van diarree. Dit kan al vanaf bijvoorbeeld week 1 voor komen. Dat is per persoon verschillend. Wanneer je als volwassen persoon diarree hebt is dat heel erg lastig en ervaar je dat ook echt als lastig. Voor een baby is het nog lastiger, aangezien het pijn kan doen en niet fijn voelt voor de baby. Diarree ontstaat eigenlijk door een storing in de spijsvertering. Deze storing kan door verschillende dingen ontstaan, zo ook door een virus. Er is pas sprake van diarree wanneer je vaker dan normaal naar het toilet moet en wanneer de ontlasting ook veel meer water bevat dan normaal. Diarree gaat over het algemeen snel weg, maar het is wel belangrijk om goed op de voeding van je baby te letten wanneer deze diarree heeft. Je baby kan namelijk uitdrogen. Dat kan dus heel gevaarlijk zijn. Hieronder bespreken we hoe diarree bij baby’s kan ontstaan, wat de gevolgen zijn en hoe je moet handelen.

Baby en diarree

In eerste instantie lijkt diarree heel onschuldig en zal je dat ook wel denken. Toen je zwanger was heb je waarschijnlijk ook vast diarree gehad en dan merk je toch aan alles wat je leest op het internet en de adviezen die je krijgt dat diarree eigenlijk in het ergste geval toch gevaarlijk kan zijn. Nu gaat het dus om een baby. Een baby is veel vatbaarder voor verschillende zaken en dat geldt dus ook voor diarree. Wanneer je merkt dat je baby last heeft van diarree is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Wanneer je dit niet doet dan kan je baby uitdrogen. Het uitdrogen kan gevaarlijke gevolgen hebben voor je baby. Je moet er dus voor zorgen dat de diarree zo snel mogelijk over gaat en je moet er ook voor zorgen dat je baby genoeg blijft drinken. Dit voorkomt namelijk uitdroging. Hieronder gaan we dieper in op de oorzaken van diarree en wat de gevolgen kunnen zijn. Verder geven we je ook advies wat je moet doen wanneer je baby dit heeft.

Oorzaken diarree

Een oorzaak voor diarree is vaak niet te vinden, omdat dit eigenlijk overal door kan komen. Meestal komt het door een bacterie of virus. Wat we wel zeker weten is dat er een storing is in de spijsvertering van de baby. Hieronder behandelen we een paar redenen waardoor deze storing kan ontstaan. Het is moeilijk om te vertellen waardoor het precies komt, maar hieronder geven we je enkele oorzaken die dit kunnen veroorzaken.

Tandjes

Wanneer je baby ongeveer 8 maanden tot 1 jaar oud is zullen de tandjes doorbreken. Dit zijn de eerste tandjes die zullen doorbreken. Door de doorbrekende tandjes zal je baby last krijgen van een andere soort ontlasting. Dit zal vaak een wat waterige ontlasting zijn en bij de meesten zal het zelfs tot diarree leiden. Het is dus belangrijk om de tips te volgen die we je hier hebben gegeven wanneer je merkt dat je baby diarree heeft.

Kan het door borstvoeding of flesvoeding komen?

Wanneer de borstvoeding niet optimaal is kan dit inderdaad leiden tot een andere ontlasting voor de baby. Er kan bijvoorbeeld te veel melk in korte tijd in de darmen komen van de baby, waardoor de baby last kan krijgen van groene of schuimende ontlasting. Het is daarom belangrijk om goed te bekijken wat de voeding precies veroorzaakt bij de baby. Wanneer je merkt dat de ontlasting niet goed is dan dien je de voeding aan te passen. Dit geldt dus ook voor de flesvoeding.

Gevaarlijk of schadelijk?

Zoals je eigenlijk al in de introductie van dit artikel hebt kunnen lezen kan diarree schadelijk en gevaarlijk zijn voor je baby. Diarree bij je baby kan er namelijk voor zorgen dat je baby uitdroogt. Het is dus belangrijk om te letten op de voeding van je baby. Wanneer je merkt dat je baby ook geen trek heeft in voeding, dan is het belangrijk om een specialist in te schakelen. Dit kan namelijk nare gevolgen hebben. Maar waar kan uitdroging dan voor zorgen? Uitdroging kan gevaarlijke gevolgen hebben voor de gezondheid van je baby. Mocht de uitdroging zo erg zijn dan kan de baby komen te overlijden.

Uitdroging

Uitdroging kan dus een van de gevolgen zijn van diarree bij je baby. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de situatie stabiel is. Het is belangrijk om je baby genoeg te laten drinken, aangezien een baby binnen 24 uur al kan uitdrogen. Diarree gaat namelijk vaak gepaard met overgeven en koorts. Dit zorgt er dus voor dat uitdroging nog sneller gaat. Wanneer je merkt dat er niets verandert aan de situatie dien je direct contact op te nemen met een specialist.

Groene diarree

Bij doorkomende tanden kan de ontlasting waterig zijn en ook vooral naar de kleur groen neigen. Dat is echter niet de enige reden dat de ontlasting groen wordt. Groene diarree kan er ook op duiden dat je baby overgevoelig is voor een bepaald soort voedsel. Groene diarree kan ook in combinatie met wat bloed komen. Wanneer dit het geval is is de oorzaak overgevoeligheid voor een bepaald soort voedsel. Het is dus even aftasten wat dit precies veroorzaakt. Probeer zijn of haar voedsel aan te passen om te bekijken of er iets gaat veranderen. Zorg er wel voor dat je baby genoeg drinkt wanneer hij of zij diarree heeft.

Naar een specialist?

Hierboven heb je kunnen lezen dat uitdroging voor een baby levensgevaarlijk kan zijn. Het is dus belangrijk om goed op te letten of je baby niet uitdroogt door de diarree (en mogelijk overgeven/koorts). Je moet de huisarts bellen als het volgende zich voordoet:

  • Bel je huisarts als je baby meer dan 4 keer per dag diarree heeft;
  • Bel je huisarts wanneer je baby diarree heeft en daarbij ook moet overgeven;
  • Bel je huisarts als je baby minder dan twee keer per dag plast;
  • Bel je huisarts wanneer je het vermoeden (of twijfel) hebt dat de diarree wordt veroorzaakt door een ziekte;
  • Bel je huisarts ALTIJD bij twijfel!

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Diarree baby
Sluiten