Petra
Petra Opvoeding 30 Mar 2019

Sterrenbeeld waterman [lief en druk kind!]

Geboren: 21 januari t/m 18 februari

Het woord ‘moe’ komt in het woordenboek van een waterman-kindje niet voor! Grote kans dat het je ‘s avonds moeite kost om hem of haar op tijd in bed te krijgen. Kinderen met sterrenbeeld waterman (aquarius) zitten volgens hun horoscoop vol energie. Gezellig, maar druk!

Energiebommetje

Jouw waterman-kindje is de hele dag druk. Hij zet zich vol enthousiasme voor 100 procent in voor alles wat op zijn pad komt. School, spelen, een spelletje doen: je kind doet het graag! Hoewel je kind heel gemotiveerd is om te leren, kan de grote hoeveelheid energie rustig leren wat lastig maken. De juf of meester zal je kind op school regelmatig moeten manen even rustig te doen. Het prettige van dit sterrenbeeld is dat het ervoor zorgt dat je kind heel objectief naar die standjes kan kijken. Het denkt al snel ‘Ja, de juf heeft gelijk, ik was erg druk!’ Autoriteit respecteren is dan ook geen probleem. Dat wordt het pas wanneer je kind het gevoel krijgt in een hoekje te worden gedrukt. Letterlijk of figuurlijk. Letterlijk, want je kind houdt graag wat ruimte om zich heen. Het is niet zo’n knuffelkont. Figuurlijk, omdat je kind het gevoel kan hebben opgesloten te zitten, wanneer zijn of haar energie te sterk afgeremd wordt. Het is belangrijk om hier als ouders een balans in te zoeken. Je kindje is namelijk van nature heel erg lief, maar het spreekwoord is niet voor niets: een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Technische uitdagingen

Jouw waterman-kind weet alles van elektronica. Heb je voor jezelf een nieuwe telefoon aangeschaft, en weet je niet precies hoe alles werkt? Geef je kind de telefoon en binnen vijf minuten kan hij of zij je exact vertellen wat je moet doen. Ook computers, tablets en andere apparatuur hebben weinig geheimen voor je watermannetje. Je kind vindt het leuk om al die technische snufjes te doorgronden en daarna ook anderen daarin wegwijs te maken. Wil opa leren hoe een iPad werkt? Laat hij een middagje doorbrengen met z’n kleinkind en hij is volledig op de hoogte! Overigens kan dit gevoel voor techniek ook een valkuil zijn. Waterman-kinderen zijn verslavingsgevoelig als het om computers en games gaat. Houd daarom goed in de gaten hoeveel tijd je kind achter het scherm doorbrengt. Vooral in de puberteit kan dit problemen met zich meebrengen. Maak duidelijke afspraken met elkaar en probeer je kind van jongs af aan duidelijk te maken dat er nog meer dingen in het leven zijn naast computergames. Het plezier in een andere hobby kan ervoor zorgen dat de interesse in zulke elektronische spelletjes wat minder groot wordt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

jongens spelen buiten

Weg met rituelen

Gewoontes en tradities? Daar hoef je volgens de horoscoop bij een waterman-kind niet mee aan te komen. Prima dat jullie uit traditie jaarlijks naar de kerstnachtdienst gaan, maar dat wil niet zeggen dat je kind ook mee wil. Zo gauw iets een gewoonte wordt krijgt jouw waterman-kind de kriebels. Veel liever bedenkt het dan een nieuwe gewoonte, die het jaar daarop waarschijnlijk met veel plezier weer de prullenbak in gaat. Tijd voor iets nieuws! Iets doen omdat iets ‘zo hoort’? Vertel dat niet zo aan een waterman, want die zal direct talrijke vraagtekens bij de mededeling zetten. Heilige huisjes zijn er om omver getrapt te worden. Die blik kan verfrissend zijn, maar af en toe ook ontzettend vermoeiend. Als ouder heb je nu eenmaal geen zin om continu zaken te moeten verdedigen en uitleggen. Merk je dat je kind zich ergens niet bij neer kan leggen? Dan zijn er twee reacties mogelijk. Een: je neemt een moment de tijd om uit te leggen waarom het zo is. Twee: geen tijd? Geef duidelijk aan dat het niet anders is en dat jouw wil in dit geval wet is. Wanneer je vaak genoeg reactie één geeft, zal het voor je kind makkelijker te accepteren zijn wanneer je af en toe reactie twee laat horen.

Spannende spelletjes

Merk je dat je waterman-kindje last krijgt van sleur? Dan heb je als ouder allerlei mogelijkheden om die sleur te doorbreken. Zitten jullie altijd klokslag 18.00 uur aan het avondeten? Doe eens gek, en zet het eten een half uurtje later op tafel. Of, doe nog gekker: dek niet de tafel maar leg een picknickkleed op de grond. Sla de verplichte zwemles eens een keertje onverwachts over en ga gezellig samen shoppen. Of trommel je kind op zaterdagochtend op tijd uit bed om eens lekker te gaan dauwtrappen. Er zijn heel wat kinderen die dergelijke verrassingen wat te veel van het goede vinden, maar waterman-kindjes zijn er dol op! Dit geldt ook voor hun speelgoed. Maak ze blij met een experimentendoos, of een verzameling goocheltrucs. Watermannen zijn dol op het onverwachte.

Naar buiten!

Waterman-kindjes kunnen het op school best lastig hebben. Ze hebben veel energie, maar zijn daarnaast ook nog eens gauw afgeleid. Het zijn geen studiebollen, die uren met hun neus in de boeken kunnen zitten. Dat wil niet zeggen dat je kind niet leergierig is. Nieuwe dingen leren vinden ze juist fantastisch, maar ze leren liever van de praktijk dan van de theorie. Buitenwerk past bij ze. Watermannen vind je veel terug in beroepen zoals agrariër, tuinman en bioloog. Waterman-kinderen houden al van buiten zijn. Je doet ze weinig plezier met een bezoek aan de bibliotheek. Waarom zou je een boek lezen over insecten, als je die insecten net zo goed zelf buiten kan gaan zoeken? Geef je kind de ruimte om te ontdekken en te ervaren. Dat kan al vanaf jonge leeftijd. Leert je kindje vast voedsel te eten? Geef het dan stukjes zachte groente en fruit, in plaats van ondefinieerbare groente- en fruithapjes. Zo leert je kindje structuren en smaken te herkennen en te waarderen. Daar zal het een leven lang profijt van hebben!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Sterrenbeeld waterman [lief en druk kind!]
Sluiten