Petra
Petra Opvoeding 17 Mar 2019

Sterrenbeeld boogschutter [dromerig en grappig kind]

Geboren: 23 november t/m 21 december (Sagittarius)

Is jouw kindje geboren tussen 23 november en 21 december? Dan is hij of zij vast de clown van het gezin. Boogschuttertjes zijn grappenmakers, die het liefst willen dat iedereen om hen heen vrolijk is. Daar zullen ze alles aan doen en misschien soms wel iets té veel.

Emoties wegstoppen

Boogschutters willen anderen niet tot last zijn. Hun eigen verdriet negeren ze daarom, of ze stoppen het weg onder een grote glimlach. Als ouder kan het lastig zijn om de emoties van je kind te doorgronden. Is je kleine écht vrolijk, of is die vrolijkheid slechts een masker? Het is goed om hier af en toe bij stil te staan. Zoiets schiet er in de drukte van alledag wel eens bij in. Het hebben van een makkelijk, vrolijk kind is dan natuurlijk alleen maar makkelijk. Toch is het belangrijk om soms even te checken of die vrolijkheid inderdaad echt is. Geef je kind de ruimte om te praten. Ga er bijvoorbeeld een middagje samen op uit om iets leuks te doen. De verhalen komen dan meestal vanzelf. Als je kind toch ergens mee zit, zal het er dan ook makkelijker over praten. Laat je kind daarnaast regelmatig weten dat verdriet bij het leven hoort en dat het niet iets om je voor te schamen.

Eerlijk zijn

Volgens hun horoscoop vinden boogschutters vinden eerlijkheid heel belangrijk. Jouw boogschutter-kindje kan dan ook boos of verdrietig worden als hij of zij het idee heeft ten onrechte gestraft te worden. Een beschuldiging van het stelen van een snoepje, terwijl eigenlijk broer of zus de ‘misdaad’ heeft gepleegd, kan je kind flink van slag maken. En de kamer helpen opruimen is prima, maar dan moet wel iedereen daar bij helpen. Deze eigenschap kan in de puberteit extra merkbaar zijn. Pubers zijn natuurlijk al niet erg meegaand, maar boogschutter-pubers spannen wat dat betreft de kroon. Vinden zij dat er iets niet eerlijk is? Dan zullen ze dat luid, duidelijk en lang laten weten. Vergeet de tegenaanval, want die werkt averechts! Check bij jezelf: is jouw terechtwijzing/woedeaanval/straf richting je puber misschien inderdaad niet helemaal eerlijk? Wees dan niet te beroerd om dat richting je kind toe te geven. Is er niets oneerlijks aan jouw actie? Blijf dan standvastig en laat je niet uit de tent lokken. Jouw eerlijkheid zal er voor zorgen dat je kind makkelijker een terechtwijzing of straf zal accepteren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

spelende kinderen

Schieten op doel

De term boogschutter is goed gekozen: jouw kind is namelijk gek op het stellen en najagen van doelen. Boogschuttertjes zijn dromerig maar praktisch tegelijk. Kijk er niet raar van op dat je kindje zo een middagje kan zitten dromen op de bank. Laat ‘m maar lekker zitten, er komt vanzelf weer beweging in. De kans is namelijk groot dat hij na al dat dromen weer vol zit met nieuwe doelen en plannen. Maak je geen zorgen als die dromen wel heel erg groot zijn. Realistisch zijn is niet de sterkste kant van boogschuttertjes. Toch zijn ze tegelijkertijd heel pragmatisch: lukt het bij nader inzien toch niet om astronaut te worden? Nou, dan vragen ze voor hun verjaardag gewoon een telescoop om de sterren dichterbij te halen! Boogschutters laten zich niet snel uit het veld slaan. Dat is ook te merken op school. Een boogschutter-kind werkt hard en is serieus als het om leren gaat. Het zal zijn best doen om een bepaald niveau te halen. Maar blijkt dit niveau toch wat te hoog gegrepen? Dan heeft hij of zij er geen moeite meer om dat te accepteren en een stapje terug te doen. Zolang het plezier in leren blijft, levert dit weinig strubbelingen op.

Droom of werkelijkheid?

Bij boogschuttertjes kunnen fictie en feiten makkelijk door elkaar lopen. Vraag je jouw kind hoe zijn dag was? Dan is de kans groot dat je de meest fantastische verhalen te horen krijgt. Neem die wel met een korreltje zout. Het is niet zo dat je boogschuttertje liegt, maar hij heeft er geen moeite mee om de werkelijkheid net iets mooier te maken. Zolang je kindje met beide benen op de grond blijft is dit overigens geen probleem. De kans is groot dat je kind hierdoor juist heel creatief is. Daarnaast heeft hij of zij waarschijnlijk veel interesse in het mysterieuze en bovennatuurlijke. Bereid je voor op vragen als ‘Waar gaan we heen als we dood zijn?’ en ‘Bestaan spoken echt?’ Succes met de beantwoording! 😉

Boogschutter op school

Boogschutters hebben van nature een bepaalde aantrekkingskracht op anderen. Ze vallen op in een groep, zonder dat ze daarvoor moeite hoeven te doen. Hierdoor komt je boogschuttertje makkelijk in een natuurlijke leiderschapspositie terecht. Dit zal je ook merken op school en op de sportclub. Boogschutters zijn meestal sterk, energiek en atletisch, waardoor ze een natuurlijk overwicht hebben. Hebben ze de aanvoerdersband om? Dan spelen ze die rol met verve. Maar ook zonder aanvoerdersband hebben ze de neiging om de leiding op zich te nemen. Dit gebeurt overigens niet uit kwaadwillendheid, maar meer uit enthousiasme. Gebeurt zoiets? Dan is het wel belangrijk dat je je kind erop wijst dat iemand anders de leidersrol nu heeft. Boogschutters moeten leren accepteren dat zij niet altijd de baas zijn. In de klas heeft de juf of meester de leiding en dan is het dus niet de bedoeling dat jouw boogschuttertje die rol probeert te pakken. Dat is een belangrijke levensles voor als ze ouder zijn. Volwassen boogschutters kunnen te overheersend worden als ze hier toen ze jong waren niet voldoende op zijn aangesproken. Dat kan op anderen heel onaangenaam overkomen, terwijl dit eigenlijk helemaal niet slecht bedoeld is.

Reageer op artikel:
Sterrenbeeld boogschutter [dromerig en grappig kind]
Sluiten