Je peuter aankleden

De meeste kinderen kunnen vanaf hun tweede verjaardag zichzelf uitkleden. Het aankleden is een stuk moeilijker. Toch willen ze dit toch graag doen. Als je kind op deze leeftijd nog geen interesse toont in het zelf aankleden, dan kun je hem stimuleren door bijvoorbeeld zijn eigen kleding te laten kiezen. Of je kunt samen met hem oefenen door bijvoorbeeld zijn handen in de mouwen te stoppen en dat hij zijn trui omlaag trekt. Je kunt daarbij laten zien hoe hij de verschillende kledingstukken het makkelijkst aan kan trekken.

Het is verstandig om te oefenen wanneer je tijd hebt, zodat je kleintje rustig uit kan proberen hoe hij zichzelf aan kan kleden. Gebruik voor het oefenen kleding die gemakkelijk aan te trekken zijn. Dit is namelijk fijner voor de kleintjes. Aan truien met een kleine halsopening hebben ze een hekel, omdat ze daar in blijven steken. Koop daarom truien met een wijde hals. Verder kun je ook broeken met elastiek kopen om het oefenen te vergemakkelijken.
Voor je kind is het handig als zijn kleren van te voren op een vaste volgorde is klaargelegd. Op deze manier weet je kind welke kledingstukken boven hoort en wat onder. Bovendien kun je hem ook leren dat een label altijd aan de achterkant zit en dat een afbeelding op de voorkant van zijn trui staat. Zo kan hij gemakkelijk zien wat de voor- en achterkant is.

Lastige kledingstukken
Sommige kledingstukken zijn voor een kind lastig te dragen. Ze hebben bijvoorbeeld knoopjes, haakjes, gespen en ritsen. Bovendien kunnen sommige ritsen scherp zijn. Let daarom op dat je kind zichzelf geen pijn doet tijdens het aankleden.
Om met verschillende sluitingen te oefenen, zoals veters en klittenbanden, zijn er speciale poppen of ander speelgoed verkrijgbaar. Het zal ongeveer een jaar duren voordat je kind zich zelfstandig kan aankleden. Voor het vastmaken van knopen en banden zal er nog een jaar bijkomen, omdat dit nog te lastig is voor je kind.

Terugval
Het kan zijn dat je kind op een gegeven moment een terugval krijgt. Hij wil dan opeens weer je hem met het aankleden helpt, terwijl hij dit zelf al kan. Een terugval kan door verschillende factoren komen. Hij kan het bijvoorbeeld gezellig vinden als je hem aankleedt of het kan zijn dat hij aandacht van je wil. Gelukkig is zo’n terugval tijdelijk.
 

Reageer op artikel:
Je peuter aankleden
Sluiten