Naar de kapper

Op een gegeven moment zullen de haren waarmee je kind op de wereld kwam uit vallen. Dit komt omdat de haren erg dun en structuurloos zijn. Gelukkig komen er ongeveer na een jaar andere haren voor in de plaats. Het haar is dan steviger, heeft een duidelijke kleur en structuur en wat meer volume. Je kind is nu klaar om naar de kapper te gaan.

De eerste knipbeurt
Om het haar in model en gezond te houden is het belangrijk dat het haar regelmatig geknipt wordt. De eerste knipbeurt van je kind zal over het algemeen niet erg uitgebreid zijn. Vaak worden alleen de puntjes bijgeknipt. Het is wel van belang dat de kapster veel geduld heeft met je kindje. Informeer bij de kapper of zij ook kinderen knippen. Vaak hebben ze een speciale kinderknipstoel waar je kindje in kan gaan zitten. Het wordt pas minder leuk, wanneer hij zelf geknipt wordt. Er komt dan een onbekend persoon met een schaar op hem af, hij krijgt een cape om en moet tijdens het knippen stil zitten. Ook verschillende apparaten als de föhn of de tondeuse kunnen met hun lawaai je kind laten schrikken.

Voorbereiding
Om je kind voor een eerste knipbeurt voor te bereiden, kun je hem tijdens je eigen kappersbezoek meenemen. Zo weet hij wat er gaat gebeuren als hij zelf naar de kapper moet. Als je kind binnenkort naar de kapper gaat is het verstandig om het van te voren te vertellen, zodat hij weet dat er iets gaat gebeuren. Probeer je kleintje gerust te stellen door hem uit te leggen dat de kapper hem niet met de schaar zal prikken, dat het knippen geen pijn doet en dat de haren weer vanzelf aan zullen groeien. Let daarbij op hoe laat je de afspraak bij de kapper maakt en houd hierbij rekening met het dagritme van je kind. Als jouw kindje bijvoorbeeld altijd zeurderig is na het eten, dan kun je beter op een ander moment met hem naar de kapper gaan. Maak ook geen afspraak op de drukste tijden, zoals op de vrijdagochtend. Als het op de zaak rustig is, zal de kapper minder gestrest zijn en meer tijd nemen voor je kind.

De kinderkapper
Er zijn ‘gewone’ kappers die het gewend zijn om kleine kinderen te knippen en kunnen daardoor je kind zonder problemen knippen, maar er zijn ook kappers die dat niet kunnen. In veel kapsalons zijn één of twee kappers die gespecialiseerd zijn in het knippen van de kleintjes. Als je geen vertrouwen hebt in de kinderkunde van je eigen kapper of als je kind snel bang is in vreemde situaties, dan kun je in plaats van je eigen kapper een kinderkapper opzoeken. Een kinderkapper heeft meer ervaring met het knippen van kleine kinderen en weet daardoor hoe hij een kind op zijn gemak moet stellen. Daarnaast weet de kinderkapper hoe hij er voor kan zorgen dat je kind stil blijft zitten. De kinderkapper is het ook gewend dat peuters veel bewegen.

 

Reageer op artikel:
Naar de kapper
Sluiten