Eerste stapjes richting de eerste hapjes van je baby
Ik begreep er niks van, al honderd keer had ik met mijn vingers in Kes zijn mondje gevoeld of er misschien een tandje aan kwam. Hij is nog geen 4 maanden dus het leek me erg onwaarschijnlijk maar serieus: hij kwijlde werkelijk waar alles onder. Ook was hij voortdurend op zijn handjes aan het sabbelen. Zodra er maar iets in de buurt van zijn mondje kwam deed hij zijn mondje open in de hoop dat hij het er in kon stoppen.

Eerste Hapje van je baby
Maar met alles bedoel ik ook écht alles dus, hè?! Ook mijn neus bijvoorbeeld.. Ik kan je vertellen, dat voelt héél gek! Toen ik ging googelen leek het er toch wel erg op dat hij misschien toe was aan zijn eerste hapje. Whaaa! Mijn kleine baby… Nee toch?! Hij mocht nog lekker aan de borst bij mama en oké, ook weleens een fles als hij ergens op visite was. Maar hapjes stonden nog helemaal niet op mijn verlanglijstje! Alle clichés zijn waar (en ze zijn stom); time flies…

Alles vragen aan de Kindervoeding Service
Wat moest ik doen? Mocht ik al beginnen met de eerste hapjes geven? Of moest ik echt wachten omdat misschien zijn darmpjes het nog niet aankonden? Hoe heb ik dat bij Cis aangepakt? Belachelijk hoe snel je dat soort dingen weer vergeet trouwens. Anyhow, toen ik een uitnodiging van Olvarit kreeg om samen met andere bloggers en vloggers een lunch bij te wonen waarbij we de voedingsdeskundigen van de Kindervoeding Service alles mochten vragen, begrijp je natuurlijk wel dat ik dus volmondig “Ja!” zei.

Twijfels en onzekerheden
Antwoorden uit eerste hand op al mijn twijfels en onzekerheden, kijk, dat was dus precies wat ik nu nodig had. Later, tijdens de lunch, begreep ik trouwens dat je Nutricia 24/7 kunt bellen met al je vragen! Vet handig, zelfs midden in de nacht staat er iemand voor je klaar. En wat werd ik blij verrast door alle nuttige informatie! Ook werd er een superhandige app, die ik nu veelvuldig gebruik, gelanceerd; het 5-stappenhapjesplan. Daarover straks meer!

Vragenvuur
Na een voorstelrondje (WoW! Allemaal bekende vloggers en bloggers!) aan een prachtig gedekte tafel, konden we het vragenvuur openen. De eerste vraag was meteen “Wanneer kun je starten met hapjes?”. Ha! Binnen 5 minuten wist ik dus al zeker dat ik niet voor niks was gekomen. Het antwoord was dat je vooral moet doen waar jij en je kindje zich goed bij voelen. Maar als je kindje net als Kes overal op wil sabbelen kan dat echt een teken zijn dat hij klaar is voor zijn eerste hapje.

Overleg met Consultatiebureau
Natuurlijk blijft het wel belangrijk dat je alles in overleg met het consultatiebureau doet en houd ook in je achterhoofd dat de eerste bijvoeding uitsluitend bedoeld is als oefenhapjes. Melkvoeding blijft het belangrijkste voor je baby en uiteraard is borstvoeding het meest geschikt. Het hoeven dus maar een paar hapjes per dag te zijn, echt goed om te weten dat het dus zeker geen kwaad kan! En begin het liefst met groenten; nog zo’n eye opener!
Nog lang niet klaar
Eenmaal thuis zijn we meteen begonnen en Kes liet overduidelijk merken dat hij na die paar hapjes nog lang niet klaar was! Op een gegeven moment zat ik niet helemaal op te letten en kwam ik iets de dicht met het potje in de buurt van zijn mondje.. Je raadt het al hé? Hij at de groenten bijna rechtstreeks uit het potje. Let dus goed op: laat je niet afleiden door je 3-jarige peuter als je je baby eten geeft (note to myself).
Zoete hapjes
Terwijl wij ondertussen verwend werden met lekkere broodjes en quiche namen we gezamenlijk brandende vragen door. Zo heb ik dus geleerd dat het verstandig is om met groentehapjes te beginnen en dat je dit ongeveer 2 weken moet blijven geven voordat je met fruit begint. Fruithapjes smaken van nature wat zoeter en ik hoef je vast niet uit te leggen dat kindjes voorkeur hebben voor zoet?

Je kindje heeft véél meer smaakpapillen dan jij!
Voor Kes gebruik ik de Olvarit Eerste Hapjes, die potjes zijn speciaal ontwikkeld om te starten met bijvoeding. Deze bestaan namelijk uit pure smaken en natuurlijke ingrediënten. Dat vind ik belangrijk want zo leert hij smaken herkennen. Het is trouwens niet zo dat ik die smaken ook herken; ik weet niet of jij weleens een hapje van een potje hebt genomen? Het smaakt allemaal hetzelfde voor mij! Maar voor je kindje dus niet, een baby heeft veel meer smaakpapillen dan een volwassene. Nog zo’n leermomentje.
5 stappen hapjes plan
Ik dwaal af, even terug naar De Bakkerswinkel in Zoetermeer! Terwijl ik een hapje van het toetje nam en ik me even in de 7de hemel waande, werden we op de hoogte gebracht van een nieuwe tool. Die tool, 5 stappen hapjes plan, helpt je in 5 makkelijke stappen van de eerste hapjes naar 3 maaltijden per dag. Het helpt je te variëren en je kunt bijvoorbeeld ook bijhouden wat je kindje al heeft geproefd en wat hij ervan vond. Ook leuk voor later.

5 stappen hapjes plan App
Je kunt de tool opslaan op je telefoon zodat je ‘m als een soort app kunt gebruiken. Ik heb de tool inmiddels geïnstalleerd en al veelvuldig gebruikt. Ik vind het echt onwijs handig! Download ‘m hier en zet ‘m op je mobiel, op die manier heb je ‘m altijd bij de hand. Tenminste, als je peuter van 3 zich je telefoon niet heeft toegeëigend…
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nutricia.