10 belangrijke mijlpalen van je peuter
Ja, op het consultatiebureau wordt veel bijgehouden: groeit je peuter goed, is het gewicht in orde en spreekt je kind voor zijn leeftijd al voldoende woordjes? Allemaal leuk en aardig, maar er zijn nog heel veel andere bijzondere momenten, waar op het consultatiebureau niet op wordt gelet. Dit zijn 10 andere belangrijke mijlpalen!
1. Het eerste echte zinnetje
Het eerste woordje is al prachtig. Met een beetje geluk is het ‘papa’ of ‘mama’, maar net zo vaak is het een ander woord. Wat het woord ook is: het is fantastisch om je kindje te horen praten. Eerst in losse woordjes, maar er komt een moment dat er ook zinnen gevormd gaan worden. Dat eerste zinnetje is eigenlijk net zo bijzonder als het eerste woordje. Je kindje krijgt door hoe dat werkt met taal en grammatica. Bijzonder dat je op zo’n natuurlijke wijze de moedertaal leert. Niks uit de boekjes, maar gewoon vanuit het hart!
2. Echte broederliefde
Die stralende lach die op haar gezicht verschijnt wanneer haar broers binnen komen. De schaterlach van onze dochter die alleen door onze zoon veroorzaakt kan worden. En ’s avonds gezellig samen op bed een boekje lezen of YouTube-filmpje kijken. Kortom; de liefde tussen broers en zussen is onbetaalbaar. Dat moment waarop je peuter op grote broer of zus afrent voor een dikke knuffel is geweldig. Zulke momenten zijn onbetaalbaar en zijn grote mijlpalen in het leven van je peuter.
3. Het ultieme ritmegevoel
Zo gauw je kindje goed rechtop kan zitten, begint het eigenlijk al: wanneer je kleine muziek hoort begint hij of zij automatisch mee te deinen op het ritme van die muziek. Nog leuker wordt het wanneer je kind leert kruipen of gaat staan. Zo gauw de muziek aangaat, schudden die luierbillen gezellig mee. De eerste keer dat je dat ziet kom je niet meer bij. En iedere keer daarna blijft het aandoenlijk. Grappig dat bijna ieder kind deze fase kent, terwijl lang niet ieder kind als het ouder wordt die interesse in muziek blijft houden.
4. Het eerste kindermenu
Uit eten gaan doe je toch wat minder snel wanneer je kleine kinderen hebt. Stel je voor dat ze opeens beginnen te huilen onder het eten, en niet meer willen stoppen. Een goede manier om niet alleen je eigen avondje uit, maar ook het avondje uit van de andere restaurantgasten te vergallen. Ook mee-eten lukt die eerste periode nog niet. Veel verder dan een eigen potje of zakje kom je nog niet. De eerste keer dat je naar een restaurant gaat en naar de kindermenu’s op de kaart gaat kijken, is dus ook een leuke mijlpaal in het leven van je peuter.
5. Eerste wandeling zonder buggy
Het is al weer even geleden dat je kindje z’n eerste stapjes zette. Toch is het bij een peuter nooit duidelijk hoe lang hij of zij het wandelen zal volhouden. De ene keer zijn die kleintjes onvermoeibaar, de andere keer zeuren ze al na 10 meter dat ze moet zijn. Begrijpelijk dus dat je voor de zekerheid altijd maar weer die buggy meesjouwt. Vaak voor niets, waardoor je de hele wandeling achter een lege buggy loopt. Maar als het dan toch nodig is, kan je kleine er altijd in gaan zitten. Die eerste wandeling zónder buggy is daarom best even een stap, zeker voor jou als ouder. Maar hoe geweldig is het als je na de wandeling weer thuiskomt, met je peuter nog steeds stralend naast (of achter, of voor ?) je?
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
6. Een eigen persoonlijkheid
De ene baby is de andere niet, maar toch zie je tussen al die baby’s flinke overeenkomsten. Er wordt gehuild, geslapen, gegeten en vervolgens begint alles weer opnieuw. Een peuter beseft langzamerhand dat hij een uniek persoon is, met een eigen willetje en eigen interesses. En dat ga je als ouder nu ook merken! Die beruchte peuterpuberteit is onderdeel van die veel grotere ontwikkeling die er plaatsvindt op het gebied van karakter en persoonlijkheid. Dat proces verloopt niet altijd even soepel, maar tegelijkertijd is het natuurlijk geweldig om die groei te mogen aanschouwen!
7. De eerste verwonding
Ik probeer het niet te doen, maar toch gebeurt het om de haverklap dat er uit mijn mond dingen komen als: ‘Pas op! Niet doen! Kijk uit! Nee, dat is gevaarlijk!’. Aan de ene kant gun ik mijn kinderen de mogelijkheid om de eigen grenzen te ontdekken, maar aan de andere kant moet ik er niet aan denken welke ongelukken daarmee kunnen gebeuren. De eerste verwonding van je peuter is dan ook een mijlpaal die je vast nooit zal vergeten. Marieke (33): ‘Onze oudste zoon wilde de bal van de grond pakken, maar kwam daarbij keihard met z’n hoofd tegen de punt van de salontafel aan. Gevolg was een grote wond op z’n voorhoofd, die bij de huisartsenpost dichtgelijmd moest worden. Hij heeft er nog steeds een littekentje van, maar ik ben allang blij dat het verder geen gevolgen heeft gehad!’
8. De eerste woedeaanval
Wat is er met dat lieve, kleine, aanhankelijke kreumeltje gebeurd? Dat schatje dat altijd bij je op schoot klom, je had wilde vast houden en kusjes wilde geven? Nu is dat kind verandert in een monstertje dat ligt te gillen op de supermarktvloer, omdat hij geen Cars-koekjes mee mag nemen. Help! Die eerste woedeaanval is een mijlpaal die je niet snel zal vergeten. Bedenk wel: die woedeaanvallen horen bij de peuterpuberteit, de periode waarin je kindje de eigen persoonlijkheid ontwikkelt en grenzen verkent. Het is een fase ?
9. Kunnen we het maken? Nou en of!
Gooien met blokjes, op de grond slaan met autootjes of krassen op papier; veel verder kwam je kindje nog niet. Maar als peuter maakt je kind ook creatief gebied een flinke ontwikkeling door. Het eerste huis gemaakt van blokken zal een kunstwerkje zijn in jouw ogen. En bij die krassen op papier kan je kindje nu trots vertellen dat het jullie nieuwe auto is. Je kindje leert om echt te spelen, te maken en te bouwen. Er zullen nog heel wat kunstwerkjes volgen!
10. De eerste echte kus
Dit is zo’n mijlpaal die je snel mist, maar eigenlijk ook heel bijzonder is. Kusjes geven vond je kindje vast altijd al wel leuk, maar dit was niet veel meer dan z’n mond op je wang drukken. Met een beetje pech zat daar ook nog wat kwijl bij, waar je als ouder natuurlijk niet over zeurde. De eerste echte kus, met de lippen getuit, is dan ook best een speciaal moment. Een dikke klapzoen op je wang! Geniet van die momenten zo lang als je kunt, want voor je het weet vind je kind zichzelf te oud om z’n ouders een kus te geven ?