Petra
Petra Opvoeding 26 Jul 2019

4x de beste quality time met je kind!

Na iedere verjaardag van je kind, lijkt de tijd weer sneller te gaan. Een baby van 5 maanden is, wanneer je één keer met je ogen knippert, opeens een 5-jarige, en nog sneller een 15-jarige. Voor jonge ouders vliegt de tijd voorbij. Iedere dag brengt nieuwe groei, nieuwe mijlpalen en nieuwe verbazingen. Het gaat alleen allemaal zo snel dat we er amper de tijd voor hebben om van die kindertijd te genieten. Wat jammer! Zou dat niet anders kunnen? Ja, natuurlijk! Vier keer de beste quality time met je kind.

Quality time is van groot belang

Het is belangrijk dat je kinderen voldoende betekenisvolle momenten met jou doormaken. Ze moeten zien wie jij bent en hoe jij je leven leeft. Als dank zullen ze je laten zien wie jij eigenlijk bent. Als je alle tijd optelt die je kinderen doorbrengen op de opvang, op school, slapend, bij vriendjes thuis, bij de oppas, en bij allerlei andere activiteiten waar jij niet bij bent, worden die overgebleven momenten extra speciaal. Weet je dat er slechts 624 zaterdagen zitten tussen het moment dat een kind wordt geboren en het moment dat hij naar de middelbare school gaat? Dat klinkt misschien als best veel, maar hoeveel heb je er inmiddels al van gebruikt? Als je kind 5 jaar oud is, zijn er al 260 zaterdagen verdwenen. En hoe ouder je kind wordt, hoe drukker ze het krijgen met hun eigen leven.

Onverwachte momenten

Nu kun je je natuurlijk zorgen gaan maken over hoeveel minuten je dagelijks kan doorbrengen met je kinderen. In plaats daarvan kun je je beter focussen op het veranderen van die minuten in mooie herinneringen. Ouders hebben de neiging om weinig tijd te compenseren door ‘quality time’ te gaan inplannen. Twee uur naar het park. Een middagje films kijken. Samen naar de McDonalds. Maar eigenlijk ontstaan de dierbaarste herinneringen op de momenten waarop je dat het minst verwacht. Ja, misschien in het park. Maar ook een onverwachts moment in de auto op weg naar balletles kan opeens zo’n speciaal moment worden.

Neem de tijd!

Probeer deze mentale truc om je denken te veranderen: stel je tijdens een hectische dag voor dat je kind al volwassen en het huis uit is. Stel je voor dat hun rommelige slaapkamer opeens schoon en leeg is. Dat de achterbank van de auto zonder kruimels en vlekken is. Dat de was eindelijk onder controle is en de speelkamer keurig opgeruimd is. Draai die klok dan weer terug naar het nu, en besef dat die dagelijkse momenten vol chaos en gedoe niets meer zijn dan momenten die voorbij vliegen. Besef dat niet iedere dag met je kinderen perfect is, maar als het goed is kijk je op een dag met tevredenheid terug op het opgroeien, met het gevoel dat je je kinderen alles wat je hebt kunnen meegeven hebt gegeven. Probeer in de tussentijd de tijd die je hebt met je kinderen te optimaliseren. Grijp je kans nu het nog kan!

Leef in het moment

Als je het megadruk hebt, is het makkelijk om op je automatische piloot terug te vallen. Maar op die momenten ben je met je gedachten ergens anders, terwijl je de mogelijkheid negeert om bijzondere herinneringen met je kids te creëren. Focus op het zien, horen, begrijpen van en het verbazen om je kinderen. Gebruik de volgende manieren om die focus te vinden en echt quality time met je kinderen door te brengen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kinderen laten hond uit

1. Pyjamawandelingen

Het uur voor bedtijd kan heel chaotisch zijn met jonge kinderen. Een handige manier je kids – en jezelf – te kalmeren is door het doen van een avondwandeling in pyjama. Dit zorgt er niet alleen voor dat je kinderen tot rust komen na een drukke dag, maar het zorgt ook voor mooie momenten die anders misschien waren verdwenen door ze voor de tv te zetten. Het belangrijkste onderdeel van de pyjamawandeling is, heel verrassend, de pyjama. Maak de kinderen eerst helemaal klaar voor het naar bed gaan: tanden poetsen, gezichten wassen, pyjama’s aan. Zet ze vervolgens in de buggy of op hun fiets, of trek ze hun schoenen aan. Wandel daarna rustig door de buurt. Geen snacks onderweg, geen voetbal om tegen aan te schoppen (en druk te worden), en geen druk gedoe. Slenter rustig een paar rondjes en klets onderweg wat. Je zult verbaasd zijn over wat je allemaal te horen krijgt tijdens zo’n wandeling! En, ook lekker; na de wandeling zullen je kids rozig zijn van de frisse lucht en waarschijnlijk zo in slaap vallen.

2. Maak de avondmaaltijd speciaal

Gezellig samen eten is natuurlijk altijd goed, maar je kinderen zullen nog enthousiaster zijn wanneer de maaltijd een thema heeft. Houd een pizza avond, een Chinese avond, of een pannenkoekenavond. Verander de keuken één keer in de week in een sushi bar of een Italiaanse bistro. Wanneer je kinderen enthousiast zijn, komen hun verhalen vanzelf op gang als jullie aan tafel zitten. Deze avonden zijn ook goed, omdat ze ervoor zorgen dat je kinderen zich meer bezig houden met het bereiden van de maaltijd. Als je een bepaald thema vaker laat terugkomen, kunnen de kinderen een grotere rol spelen bij het maken van de maaltijd, omdat ze zich de routine van de vorige keer herinneren. Ook dat samen koken kan zorgen voor mooie momenten, vol quality time.

3. Samen klussen

Repareer nooit een lekkende kraan, plak nooit een band en verf nooit een hek zonder je kinderen! Zulke kleine projecten zijn ideaal om tijd met de kinderen door te brengen, terwijl je ze ondertussen alles kan leren over gereedschap, of het leven in het algemeen ?. In de kelder, de schuur en op zolder leren kinderen hoe dingen werken en hoe je ze veilig kunt repareren. Mooie momenten, die ook nog eens heel praktische kinderen kunnen opleveren!

4. Samen gamen

Vind je het goed dat je kind gaat gamen? Zorg er dan voor dat je weet wat hij of zij speelt en probeer het zelf ook eens te leren. Niets leuker dan samen gamen, want je kids zullen je graag in willen maken! Maar het gaat dieper dan dat; het laat je kinderen zien dat je ook wilt leren en dat je als ouder ook maar een mens bent (en dus niet alles kan). Daarnaast is het garantie voor de slappe lach, want zo beroerd als papa en mama spelen er niet veel! Leuk om te doen zijn ook de actieve spellen, waarbij je zelf in beweging bent (zoals op de Wii). Dan ben je samen toch nog een beetje actief bezig, terwijl er toch een bepaald competitie element in zit. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de wereld van je kind, en kun je samen veel plezier maken.

Reageer op artikel:
4x de beste quality time met je kind!
Sluiten