Borstvoeding? Niet in de baas z'n tijd!

Je bevallingsverlof is afgelopen en je gaat weer aan het werk. De afgelopen maanden thuis heb je je baby borstvoeding gegeven en dat ging prima. Daarom ga je er graag nog even mee door. Dat betekent dat je zult moeten kolven tijdens werktijd. Hoewel je dat zelf geen probleem vindt, is de kans groot dat je baas daar anders over denkt!

Verbijsterende cijfers

De website baby24 deed onlangs een onderzoek naar borstvoeding en kolven op het werk. Tijdens het onderzoek werden 1667 moeders gevraagd naar hun ervaringen. Wat bleek? Maar liefst 1 op de 8 bleek niet doorbetaald te worden tijdens kolven op het werk. Andere hebben te maken (gehad) met negatieve opmerkingen van werkgever of collega’s. Zo gaf een vrouw aan van haar werkgever vaak de vraag te krijgen hoe lang ze nog van plan was borstvoeding te blijven geven. Ook collega’s kunnen flink negatief uit de hoek komen. Zo vergelijken sommige kolven met een extra pauze. Ook wat betreft voorzieningen is het slecht gesteld. Maar liefst 2 op de 10 vrouwen heeft geen aparte kolfruimte tot haar beschikking en moet zich tevreden stellen met een toilet of zelfs maar een voorraadkast!

Wetten en regels rondom borstvoeding op het werk

Eigenlijk is het heel raar dat het op veel werkplekken nog zo slecht geregeld is. Er zijn namelijk heel duidelijke regels als het gaat om borstvoeding geven en kolven onder werktijd. Weet jij bijvoorbeeld dat:

  • er totdat je kindje negen maanden oud is het kolfrecht van toepassing is? Dat betekent dat je in die tijd mag kolven of borstvoeding geven onder werktijd;
  • je in die eerste negen levensmaanden tot een kwart van je werktijd mag gebruiken om te kolven of borstvoeding te geven? Als je vlakbij huis of opvangadres werkt, kun je er dus ook voor kiezen om daarheen te gaan om je kindje te voeden;
  • je tijdens die kolftijd gewoon doorbetaald moet worden door je werkgever?

Recht op een geschikte kolfruimte

Zelfs wat betreft kolfruimte is er wetgeving opgesteld. Moet jij kolven in het schoonmaakhok? Als jij dit prima vindt, is dat natuurlijk geen enkel probleem. Weet echter dat je eigenlijk recht hebt op meer. Een kolfruimte dient namelijk officieel te voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • de kolfruimte moet van binnenuit op slot kunnen;
  • de ruimte moet rustig zijn, zodat je je goed kunt ontspannen;
  • er moet een koelkast aanwezig zijn, zodat je de afgekolfde melk op de juiste manier kan bewaren;
  • de ruimte moet goed geventileerd en verwarmd zijn;
  • er mogen geen gevaarlijke stoffen in de buurt zijn.

Dit laatste klinkt misschien heel logisch, maar er zijn vrouwen die op het schoonmaakhok zijn aangewezen als ze een plek zoeken om te kolven. Een schoonmaakhok is echter dus zeker geen geschikte kolfruimte!

Onwetendheid werkgevers over kolfrecht

Volgens vakbond FNV heeft de problemen met kolven onder werktijd niet zozeer met onwil te maken, maar met onwetendheid van de werkgever. Kolvende moeders zijn vaak goed op de hoogte van hun rechten en plichten. Loopt het kolven op het werk bij jou niet lekker? Heb je conflicten met je werkgever over de tijd en plek waar je mag kolven? Of reageren je collega’s met onbegrip? Vaak helpt het om je werkgever op de vastgelegde wet- en regelgeving te wijzen. Heeft dit ook niet het gewenste effect, maar wil je toch blijven kolven? Als laatste redmiddel is er de inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Leg daar de problemen voor, zodat zij een controle kunnen uitvoeren op je werkplek. Overigens komen er momenteel nog maar weinig meldingen binnen bij de inspectie. Veel vrouwen zijn namelijk bang voor verslechterde arbeidsverhoudingen wanneer zij een melding doen.

Reageer op artikel:
Borstvoeding? Niet in de baas z'n tijd!
Sluiten