Petra
Petra Blog 1 Aug 2016

Zij werd tóch zwanger – door Facebook!

Rob en Bente hebben geweldig nieuws: Bente is zwanger! Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet direct bijzonder. Wanneer je de geschiedenis van dit stel kent, zal je mening echter snel veranderen.

Vervroegd in de overgang

Bente is nog maar 26, maar weet toch al jarenlang dat zwanger worden voor haar erg moeilijk zou zijn. Ze kreeg namelijk te maken met een vervroegde overgang. Hoewel de meeste vrouwen pas op middelbare leeftijd in de overgang raken, gaat dit soms mis. Dit kan worden veroorzaakt door medische of lichamelijke oorzaken. De overgang wordt dan te vroeg in gang gezet en dit proces is helaas onomkeerbaar. Voor Bente betekende dit dat ze geen eicellen meer had en hierdoor was een zwangerschap voor Bente dus erg ver weg.

Op de wachtlijst

Bente en Rob gingen op zoek naar andere mogelijkheden om zwanger te raken. Via het ziekenhuis kwamen ze op een wachtlijst voor eiceldonatie. Helaas stonden ze vier jaar lang op de lijst zonder resultaat. Er is in Nederland een groot gebrek aan eiceldonoren en dat merkte het stel. Op een gegeven moment besloten ze om niet langer af te wachten. In een emotioneel bericht op Facebook legden zij hun situatie uit en vroegen ze hulp. En die hulp kwam er zeker!

Zonder succes… Of toch?

Na deze bijzondere oproep melden maar liefst ruim honderd vrouwen zich aan als eiceldonor. Van deze vrouwen viel echter een groot deel al snel weer af. Het kunnen doneren van eicellen vergt namelijk een pittig voortraject. De donor moet bijvoorbeeld een tijd lang hormonen inspuiten, om te zorgen voor voldoende eicellen. Uiteindelijk bleven er na de Facebookoproep toch een paar vrouwen over als potentiële donor. Samen met deze vrouwen gingen Bente en Rob naar een kliniek in België. In België is het, in tegenstelling tot in Nederland, legaal om anoniem eicellen te doneren. Helaas bleek na wekenlang afwachten uiteindelijk dat geen van de donoren geschikt was voor eiceldonatie. Dat was een harde klap voor het stel. Gelukkig kregen ze toen een telefoontje dat hun leven veranderde.

En toen was het raak!

Het telefoontje kwam van een arts uit een kliniek in Leiderdorp. Ook daar was de oproep via Facebook niet ongemerkt voorbij gegaan. Bente en Rob konden er terecht voor eiceldonatie en konden hun geluk natuurlijk niet op. Het werd echter nog mooier. Uiteindelijk waren er vier bevruchte eicellen, waarvan drie helaas niet van goede kwaliteit waren. Maar de vierde eicel redde het wel en kon worden geplaatst in Bentes baarmoeder. Inmiddels is Bente 13 weken zwanger en is de kritieke eerste fase voorbij. Ze kunnen de zwangerschap nu van de daken schreeuwen. En dat deden ze dan ook, via een vrolijk filmpje op Facebook.

In blijde verwachting

De aanstaande ouders zijn inmiddels al druk in de weer met de babykamer en kunnen niet wachten tot het moment waarop ze hun kindje in de armen kunnen houden. Hun geluk heeft wel wat gekost, want de vier eicellen kosten samen 3000 euro. Voor Bente en Rob is het dat geld in ieder geval dubbel en dwars waard voor een prachtige toekomst met hun kindje. Als hun zoon of dochter 16 jaar is, mag hij/zij zelf beslissen of de identiteit van de biologische moeder bekend wordt gemaakt. Wanneer de biologische moeder dat ook wil, kunnen ze eventueel ook met elkaar kennis maken. Zo kan het kind alsnog meer te weten komen over zijn of haar biologische achtergrond. Tot dat moment zullen Bente en Rob niets weten over de biologische moeder. Daar hebben ze nu trouwens ook helemaal geen tijd voor om bij stil te staan. Ze zijn te druk met genieten van de zwangerschap!

Bron: rtlnieuws

Reageer op artikel:
Zij werd tóch zwanger – door Facebook!
Sluiten