Probiotica

Er is in België onderzoek gedaan naar de effecten van probiotica. Begin februari reikte de Vlaamse minister van Leefmilieu en Natuur Kris Peeters de Alpro Foundation Award 2006 uit aan studente Karin Luyten.Haar eindwerk ging in op de impact van voeding op onze gezondheid.

In haar eindwerk “Probiotica: gewikt en gewogen” controleerde Karin ondermeer wat de (Belgische) wetgeving zegt over probiotica in zuigelingenvoeding. Tevens onderzocht zij het kennisniveau over probiotica bij verloskundigen, kinderartsen en jonge moeders.

 

Wat zijn probiotica
Probiotica zijn levende micro-organismen die mits men er voldoende van nuttigt een positief gezondheidseffect hebben. Probiotica vindt je vooral in zuiveldrankjes als zoals bijvoorbeeld Yakult.

Zwangerschap
Karin schrijft: “het feit dat in zelf zwanger ben, was niet van invloed op mijn eindwerk. Uiteraard is het wel een leuke bijkomstigheid dat ik mede dankzij mijn studie de mogelijkheid had mij verder in de materie heb kunnen verdiepen.”

Al sinds 1999 is Karin werkzaam als klinisch laborante in Antwerpen. Haar interesse in voeding stuurde haar in de richting van de studie Voedings- en Dieetkunde. Deze studie rondde zij in juni 2005 succesvol af.

Karin begon haar onderzoek nadat zij in 2005 las dat koemelkeiwitallergie zou verdwijnen als zwangere vrouwen of pasgeboren baby’s een half jaar probiotica slikken. Tijdens haar onderzoek werden 40 kinderartsen, 43 gynaecologen en 42 pas bevallen moeders ondervraagd.

Conclusie
In de Europese Unie is geen specifieke wetgeving met betrekking tot probiotica en zuigelingenvoeding. Tevens is wetenschappelijk vastgelegd dat de gevolgen van probiotica nog niet voldoende bewezen kunnen worden.

Karin zal in de toekomst zeker verder gaan met het uitvoeren van onderzoeken in de voeding- en dieetkunde.

Borstvoeding
Maar om te beginnen wil ze allereerst de tijd nemen voor haar bevalling. Zij heeft de keuze gemaakt om haar kind zo natuurlijk mogelijk te gaan voeden. Voor Karin geen zuigelingenvoeding met probiotica. Borstvoeding is haar eerste keuze. 

Reageer op artikel:
Probiotica
Sluiten