Haartjes wassen

Veel peuters houden er niet van om hun haren te wassen. Ze kunnen daardoor angstig of boos worden. Dit kan door verschillende redenen komen, bijvoorbeeld doordat ze een hekel hebben aan shampoo in hun ogen of aan water over hun hoofdje. Daarnaast kan je kind het gevoel van onmacht krijgen, omdat hij geen controle heeft. Angst voor water en de douche kunnen ook een rol spelen.

 Om het proces prettiger te laten verlopen zijn er een aantal tips:

  • Een dagelijkse wasbeurt is niet nodig, doordat het haar van je kind niet snel vet wordt. Over het algemeen is het voldoende om zijn haren één keer per week te wassen.
  • Was het haar van je peuter voordat hij in bad gaat spelen. Hij heeft namelijk minder geduld als hij het zat is in bad.
  • Om de haren te wassen kun je beste een kindvriendelijke shampoo gebruiken. Doordat de kindvriendelijke shampoo niet prikt en geen sterke geur bevat, zal je kind niet bang zijn dat de shampoo in zijn ogen prikt.
  • Om te voorkomen dat hij last krijgt van water of van de shampoo kun je een washandje tegen zijn ogen houden of een duikbril bij hem opzetten. Bovendien kun je gebruik maken van een shampooring. De shampoo ring lijkt op een zonnehoed, maar dan zonder een bovenkant. Zo blijft het gezicht van je kind droog wanneer zijn haren worden gewassen. De shampoo ringen zijn in speciaalzaken verkrijgbaar.
  • Om de wasbeurten zo snel mogelijk te laten verlopen, kun je de douche vooraf op de juiste temperatuur zetten en de shampoo, handdoek en borstel binnen handbereik houden. Gebruik niet te heet water tijdens het haren wassen en masseer de shampoo zachtjes in. Zorg er wel voor dat de shampoo goed uitgespoeld wordt. De achtergebleven restjes kunnen namelijk snel vuil aantrekken.

Gevoel van onmacht
Door gebrek aan controle kan je kind kan een gevoel van onmacht krijgen. Om wat controle te geven kun je hem bij het wassen mee laten helpen. Bijvoorbeeld door de douchekop vast te laten houden.

Angst voor water en de douche
Als je kind angstig is voor water kun hem af en toe met kleine hoeveelheden water laten spelen. Zo gaat hij water weer leuk vinden en zal de angst voor water steeds minder worden.
 

Reageer op artikel:
Haartjes wassen
Sluiten