De driftbuien van een peuter

 

Het ene kind kan driftiger zijn dan een ander kind. Deze driftbuien zijn niet persoonlijk bedoeld en het ligt ook niet aan de opvoeding, maar meer aan hemzelf. Het hoort namelijk bij de ontwikkeling van je kind. Tijdens de driftbui is het lastig om hem te kalmeren, omdat hij zichzelf niet kan beheersen. Hij doet dingen die hij normaal gesproken niet doet en is niet voor rede vatbaar. Je kunt hem daarom beter niet gaan tegenspreken. Ook kun je hem beter niet vastpakken. Het kan namelijk averechts werken en daarom kun je hem beter zijn gang laten gaan.

Om je kind te kalmeren moet je hem nooit door elkaar schudden. Dit helpt niet en het kan zelfs gevaarlijk zijn. Tegen hem schreeuwen helpt ook niet. Je peuter kan namelijk driftiger worden. Bovendien geef je hem een slecht voorbeeld. De kans is groot dat hij terug schreeuwt en dit gedrag als normaal gaat beschouwen. Soms helpt het om je kind even in afzondering te plaatsen. Stel duidelijke grenzen als hij een driftbui heeft en zorg ervoor dat je niet toegeeft. Het kan namelijk de indruk wekken dat hij iets met een driftbui kan bereiken en dan zal hij vaker zijn zin krijgen. Het is belangrijk dat  je je kind niet straft of beloont door hem zijn zin te geven. Zo voorkom je dat je kindje een driftbui kan gaan gebruiken om aandacht te krijgen. 

Gelukkig nemen de driftbuien af, zodra je kind begint met praten. Rond een jaar of vier is hij rustiger geworden. 

Driftbuien voorkomen
Als je kind eenmaal een driftbui heeft, kun je niks anders doen dan wachten totdat het weer overgaat. Probeer daarom driftbuien van je kind te voorkomen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ervoor te zorgen dat hij speelgoed heeft dat bij zijn leeftijd past. Zo kun je voorkomen dat hij gefrustreerd raakt. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de grenzen van je kind. Ga dus na niet na een lange drukke dag nog met hem boodschappen doen. Je kunt ook frustratie voorkomen door je kind controle te geven over kleine dingen. Laat hem bijvoorbeeld kiezen wat hij aan wilt trekken. Zo weet hij dat hij zich moet omkleden, maar kan hij toch zelf bepalen.

Dagboek
Je kunt een driftdagboek bijhouden om inzicht te krijgen in de driftbuien van je kind. In het boek kun je opschrijven wanneer je kind een driftbui krijgt, het tijdstip, de situatie en de reden. Daarnaast helpt het je om rustig en kalm te blijven, omdat je een stap terug doet van de situatie. 

 

Reageer op artikel:
De driftbuien van een peuter
Sluiten