Je kind zindelijk krijgen

Je kind kan pas zindelijk worden wanneer hij zijn sluitspieren bewust aan kan spannen en los kan laten. Hij kan dit pas als zijn luier minstens anderhalf tot twee uur droog blijft. Je kunt je kindje aanleren dat hij bepaalde signalen gaat afgeven wanneer hij moet plassen. Ook kun je goed op zijn lichaamstaal letten. Hij kan zich gaan afzonderen of met zijn handen tegen zijn luier aandrukken. Om je kind zindelijk te krijgen is het belangrijk dat hij begrijpt waar het potje voor dient. Het heeft geen zin om je kind te dwingen, omdat dit alleen maar averechts werkt. Je kunt hem wel stimuleren door enthousiast te reageren, stickertjes op een kaart te plakken en hem door te laten trekken. Ook is het belangrijk dat je kind vertrouwd raakt met het potje. Dit kun je doen door hem met het potje te laten spelen. 

Potje gebruiken
Als je kind naar het potje moet, zorg er wel voor dat het potje geschikt is voor je peuter. Hij moet met zijn voeten de grond kunnen aanraken, terwijl hij op het potje zit. Als hij gebruik maakt van het toilet, zorg er dan voor dat er een brilverkleiner of een combinatiebril op het toilet zit. Een combinatiebril is een wc-bril met een geïntegreerde wc-brilverkleiner. Je kunt dan de wc-bril laten zitten als je zelf naar het toilet gaat. Ook bij het toilet moet hij een opstapje hebben, zodat hij zijn voetjes er op kan zetten.

Veel kinderen hebben een bepaalde regelmaat in het naar het potje gaan. Als je kind dat ook heeft, kun je je kind op die momenten op het potje zetten. Zorg er wel voor dat je kindje niet te lang op het potje zit. Mocht je kind toch te lang op het potje zitten, dan kan het trucje met een lopende waterkraan helpen. Doet je kindje iets op het potje, dan is het erg belangrijk dat je je kind daarvoor beloont, maar als hij niks op het potje doet moet je niet boos zijn. Dit heeft namelijk geen zin en kan zelfs averechts werken. Je kind kan dan op den duur gaan forceren en kan daardoor een verkeerd plasgedrag ontwikkelen. Dit kan dan weer aanleiding geven tot infecties. Af en toe kunnen er nog wel eens ongelukjes voordoen. Dit kan aan verschillende factoren liggen, zoals stress, gebrek aan concentratie, verzet, fysieke reden of door te vroeg beginnen met de training.

Meisjes zijn sneller
Gemiddeld is een kind tussen zijn derde en vierde jaar overdag zindelijk en in de avond tussen zijn vijfde tot zijn zevende jaar. Meisjes zijn over het algemeen eerder zindelijk dan jongens.
 

Reageer op artikel:
Je kind zindelijk krijgen
Sluiten