42 weken zwanger – inleiden of wachten?

Wachten kan lang duren, zeker wanneer je wacht op het moment dat je eindelijk je kindje in je armen kan sluiten. Na 42 weken zwangerschap ben je vast wel klaar met die dikke buik en daarbij horende kwaaltjes en symptomen. Zowel wachten als inleiden levert risico op voor je kleine en voor jezelf. De gynaecoloog of verloskundige zal per dag moeten beoordelen wat het beste is om te doen. Het zal in ieder geval niet lang meer duren!

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Groei door placenta

Je baby is al een paar weken volgroeid. Hij of zij is nu zo’n 50 centimeter en een gewicht van rond de 3450 gram. Of je baby deze week nog groeit, hangt af van de placenta. Als de placenta optimaal werkt, krijgt je kindje nog voldoende voeding om te groeien. De kans is echter groot dat de placenta niet meer zo goed werkt, waardoor de hoeveelheid voedingsstoffen afneemt. Als de gynaecoloog vermoedt dat de placenta niet meer optimaal functioneert, kan dit een reden zijn om de geboorte in te gaan leiden.
Als je kindje in week 42 geboren wordt, zullen alle donshaartjes op het lijfje al zijn verdwenen. Ook huidsmeer zal je niet meer vinden. De huid van je baby kan hierdoor wat uitgedroogd raken. Dit is meestal goed te zien op de handjes en voetjes, waar de huid dan gerimpeld is. Handig om bij de hand te houden; een nagelvijltje! De kans is namelijk groot dat de nageltjes inmiddels zo lang zijn, dat ze direct gevijld moeten worden om te voorkomen dat je kleine zichzelf krabt. De eerste zes weken mag je de nageltjes nog niet knippen met een schaartje, maar vijlen of voorzichtig afbijten of scheuren mag wel.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Waar zijn je tenen?

Weet je nog hoe het leven was zonder buik? Als je nu je tenen wil zien, moet je heel wat moeite doen! Binnenkort zal die buik echt verleden tijd zijn, maar wanneer precies? Wanneer je had gehoopt op een thuisbevalling, wil je natuurlijk helemaal graag dat je kindje zo snel mogelijk komt. Als het te lang duurt, zal de gynaecoloog namelijk waarschijnlijk de bevalling gaan inleiden. Dit kan alleen gebeuren in het ziekenhuis. Hoe lang het wachten ook duurt, probeer je niet te zenuwachtig te maken over de bevalling. Neem je rust nu het nog kan. En officieel ben je pas ná week 42 weken overtijd, dus wacht nog even af.

Kwaaltjes in week 42 van je zwangerschap

Ook in deze week kun je last hebben van allerlei kwaaltjes en symptomen die horen bij de zwangerschap. Ze kunnen zelfs een stukje heftiger zijn, doordat de zwangerschap nu al zo lang duurt en je buik steeds groter wordt. Gelukkig zal het niet lang meer duren!

Week 42: inleiden of afwachten?

Uit onderzoek blijkt dat er bij een zwangerschap van meer dan 42 weken een verhoogde kans is op complicaties. De risico’s voor zowel moeder als kind worden groter. Je kindje heeft een verhoogd risico op een ontwikkelingsachterstand, bijvoorbeeld door zuurstoftekort. Ook plotselinge sterfte komt vaker voor als de zwangerschap zo lang duurt. Toch is de kans groot dat je verloskundige of gynaecoloog deze week nog even wil afwachten. De extra risico’s ontstaan namelijk pas na die 42 weken. Daarnaast is ook inleiden niet zonder risico. De bevalling wordt dan namelijk opgewekt met behulp van hormonen, maar van tevoren is niet duidelijk hoe je kindje hierop zal reageren. Daarnaast is er ook in deze situatie een verhoogde kans op zuurstoftekort.

Strippen kan helpen

Ook strippen kan helpen om de bevalling op te wekken. Bij deze procedure probeert de verloskundige of gynaecoloog je baarmoedermond wat te openen en de vliezen van je baarmoeder los te maken. Dit voelt een beetje vreemd, maar is normaal gesproken niet pijnlijk. Het lukt alleen wanneer de baarmoedermond al week aanvoelt en wanneer er wat ontsluiting is. Door het strippen gaat je lichaam hormonen aanmaken, die normaal gesproken de bevalling opwekken. Strippen werkt helaas niet altijd. Als er binnen 48 uur niets is gebeurd, heeft het helaas niet het gewenste effect gehad.

(Voor)weeën en harde buiken als je 42 weken zwanger bent

De kans dat je deze week meer last heb van harde buiken of voorweeën is groot. Je lichaam moet zich nu eenmaal voorbereiden op de aanstaande bevalling. Natuurlijk hoop je dat de weeën op een gegeven moment echt inzetten, maar sommige kindjes laten echt lang op zich wachten! Probeer ook deze week toch zoveel mogelijk in beweging te blijven. Het is vast erg verleidelijk om op de bank te blijven zitten of liggen, maar daar wordt je conditie niet beter van. Rommel wat rond in huis, stof nog een keer de kinderkamer, of vouw de babykleertjes nog eens netjes op. Zo blijf je in beweging, zonder dat het te veel inspanning kost.

Tekst gaat verder onder de foto.

29weken

Vocht vasthouden in week 42

Zeker in de zomer zal het vasthouden van vocht deze week een groot probleem kunnen worden. Zo kan je de pech hebben dat je onmogelijk je schoenen nog aankrijgt. Ook je handen kunnen dik worden, waardoor ringen opeens niet meer passen of zelfs niet meer af kunnen. Probeer het ophopen van vocht te voorkomen door veel te drinken, zodat je nieren het te veel aan vocht af kunnen voeren. Daarnaast is het ook bij dit kwaaltje belangrijk dat je voldoende blijft bewegen. Beweging helpt namelijk bij het afvoeren van het vocht. Nog een interessante en leuke vorm van beweging: vrijen kan helpen om de bevalling in dit stadium op te wekken! Dit werkt overigens alleen wanneer je lichaam echt klaar is voor de bevalling.

Doen in week 42: geniet van je verlof!

Een klein voordeel aan het uitblijven van de bevalling: je hebt hierdoor wat langer verlof. Bij de berekening van het verlof wordt namelijk uitgegaan van de uitgerekende datum en het minimumaantal van 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Ben je bijvoorbeeld gestopt met werken 4 weken voor de uitgerekende datum, maar vindt dat bevalling pas 2 weken na de uitgerekende datum plaats? Dan heb je ná de bevalling toch gewoon recht op 12 weken bevallingsverlof. Geniet dus vooral nog even van je onverwachte extra vrije dagen!

Meer lezen? Lees ook over week 41 van je zwangerschap!

Reageer op artikel:
42 weken zwanger – inleiden of wachten?
Sluiten