Borstvoeding is goed voor je baby

De meest natuurlijke voeding voor je baby is borstvoeding. Borstvoeding is afgestemd op de behoefte van je baby en heeft altijd de juiste samenstelling en temperatuur. Borstvoeding bevat naast eiwitten, koolhydraten en vetten ook afweerstoffen die je baby beschermen tegen infecties en het ontwikkelen van een allergie.
Vitamine D is nodig voor het optimaal opnemen van kalk uit de voeding. Vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van het zonlicht. Omdat er in ons land relatief weinig zonlicht is, neemt men aan dat de hoeveelheid vitamine D in de borstvoeding niet voldoende is. 

De hoeveelheid vitamine D die extra nodig is kan verschillen per baby. Donkere baby’s hebben meer pigment en zullen daardoor minder vitamine D aanmaken. Vraag aan je verloskundige of kraamverzorgende hoeveel vitamine D je aan je baby moet geven. Aan kunstvoeding wordt vitamine D toegevoegd.

Vitamine K is nodig voor de bloedstolling van je baby. Direct na de geboorte heeft je baby al een dosis vitamine K gekregen. Vanaf de tweede week is het verstandig om vitamine K in druppelvorm aan je baby geven. Vanaf de leeftijd van 3 maanden heeft je baby geen extra vitamine K meer nodig.

Er zijn misschien dagen dat je denkt dat je te weinig melk hebt voor je baby. Het lijkt dan wel alsof je baby opeens de hele dag wil drinken. Dit zijn de zogenaamde regeldagen. In een periode van groei of grotere activiteit verbruikt je baby meer energie, waardoor eerder een hongergevoel ontstaat en je baby eerder behoefte heeft aan een volgende voeding. Als je je baby tijdens zo’n periode van extra honger vaker aanlegt, zul je merken dat je na ongeveer drie dagen automatisch meer melk produceert, je baby weer rustig wordt en in zijn/haar eigen ritme komt.

Soms kun je het gevoel hebben dat de borstvoeding terugloopt. In de meeste gevallen betekent dit niet dat je te weinig melk voor je baby hebt, maar dat de samenstelling van de melk is veranderd. Een goede richtlijn of je baby voldoende voeding krijgt is de groei van je baby. Als je baby de eerste maanden per week 100-200 gram groeit krijgt hij voldoende voeding. Ook moet hij minstens 4 zware wegwerpluiers per dag produceren, of minimaal 6 kletsnatte katoenen wegwerpluiers. Als het aantal kletsnatte plasluiers ineens afneemt kan dit erop duiden dat je baby te weinig voeding krijgt.

Om de borstvoeding te stimuleren kun je je baby vaker aanleggen. Het is erg belangrijk dat je zelf goed eet, veel drinkt en voldoende rust neemt. Als je hygiënisch werkt kun je afgekolfde melk tot 5 dagen in de koelkast bewaren, bij een temperatuur van maximaal 4 graden Celsius. Bewaar de melk onderin de koelkast zet, bijvoorbeeld in de groente la. Door moedermelkbanken wordt zelfs 6 dagen aangehouden. Wil je borstvoeding langer bewaren, dan is invriezen van je melk de oplossing.

Samengevat kunnen we het volgende stellen:
Met moedermelk groeit je baby het beste
Borstvoeding is veel gezonder voor je kind
Zelfs op de lange duur is je kind beschermd tegen ziekten
Je baby geniet van het drinken aan de borst
Borstvoeding is goed voor je eigen conditie
Het is ook op langere termijn beter voor je gezondheid
Borstvoeding geeft je zelfvertrouwen als moeder
Het is de lekkerste babymelk, liefde en lichaamscontact in één
Je partner geeft de baby andere zorg en aandacht
Zelf voeden is leuk, gemakkelijk en voordelig: gratis de beste kwaliteit.
 

Reageer op artikel:
Borstvoeding is goed voor je baby
Sluiten