Zwangerschapsvergiftiging voorkomen en tekenen herkennen

Zwangerschapsvergiftiging is een vervelende kwaal die zich zowel tijdens de zwangerschap als vlak na de bevalling kan openbaren. In ernstige vorm kan deze ziekte levensbedreigend zijn voor zowel moeder als kind. Tijdens je zwangerschap zal de verloskundige of gynaecoloog letten op signalen die kunnen wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Het is echter goed om ook zelf te weten hoe je de tekenen van zwangerschapsvergiftiging kunt herkennen en hoe je het kunt voorkomen. Wij zetten hieronder daarom voor jou de belangrijkste informatie op een rijtje.

Tekenen en symptomen zwangerschapsvergiftiging

Een van de eerste tekenen van zwangerschapsvergiftiging is een hoge bloeddruk. Dit wil echter niet zeggen dat er bij een hoge bloeddruk altijd sprake is van deze kwaal. Het zal voor de verloskundige echter wel een belangrijk signaal zijn om nog beter op te letten op andere symptomen. Daarmee wordt ook de ernst van de vergiftiging beoordeeld. De kwaal is namelijk op te delen in drie stadia: pre-eclampsie, het HELLP-syndroom en eclampsie. Deze laatste is de meest ernstige vorm. De eerste tekenen zijn van een zwangerschapsvergiftiging zijn vaak:

  • Wazig zien;
  • Last van vochtophoping in bijvoorbeeld je handen, enkels of voeten;
  • Hoofdpijn;
  • Misselijkheid;
  • Tintelingen in je vingers.

Als de vergiftiging erger wordt, nemen ook de klachten toe:

  • Pijn boven in je buik;
  • Het gevoel alsof er een band strak om je buik zit.

Wanneer er nog steeds niet ingegrepen wordt, zullen de klachten verder toenemen. Andere symptomen die dan voren kunnen komen zijn:

  • Je ziet sterretjes of flitsen voor je ogen;
  • Je zit slecht in je vel en bent snel prikkelbaar;
  • Je reflexen kunnen sterker reageren.

De gevaren van het HELLP-syndroom

Zelfs de minst ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging kan al vervelende gevolgen hebben. Bij pre-eclampsie heb je namelijk niet alleen een verhoogde bloeddruk, maren worden er ook teveel eiwitten afgevoerd uit je lichaam. Hierdoor werkt de moederkoek minder goed en is er kans dat je kindje niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Daardoor kan je kleine een groeiachterstand oplopen. Ook kan de kwaal invloed hebben op het functioneren van je organen. Bij het HELLP-syndroom zijn de gevolgen gelijk, maar nog ernstiger. De groeiachterstand van je kleine zal nog groter worden. Wanneer er te laat wordt ingegrepen kan het syndroom overgaan in een acute eclampsie. Je krijgt in deze situatie last van stuipen, die lijken op een epileptische aanval, waardoor je zelfs het bewustzijn kunt verliezen. Naast een zeer hoge bloeddruk, heb in je deze situatie ook problemen in de vaten in je hersenschors. Eclampsie is levensbedreigend voor zowel jezelf als voor je ongeboren kindje. Snel ingrijpen is noodzakelijk!

Zwangerschapsvergiftiging pas vanaf 32 of 36 weken?

Over het algemeen krijgen vrouwen pas later in de zwangerschap last van (pre-)eclampsie. Toch wil dit niet zeggen dat het niet eerder kan voorkomen. Vanaf 24 weken is er namelijk al kans op klachten. Ervaar je klachten, terwijl je nog niet 36 of zelfs 32 weken zwanger bent? Waarschuw toch altijd je verloskundige, want het kunnen dus toch tekenen van zwangerschapsvergiftiging zijn!

zwangerschapsvergiftiging tekenen voorkomen

Hoe kun je zwangerschapsvergiftiging voorkomen?

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 5000 zwangere vrouwen te maken met deze kwaal. Leeftijd lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen: de meeste zieken zijn vrouwen van boven de 35. Dit wil echter niet zeggen dat je geen zwangerschapsvergiftiging kunt krijgen als je jonger bent dan 35. Wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk, nemen de kans op vergiftiging ook toe. Daarom wordt tijdens controles altijd je bloeddruk gemeten. Is de bloeddruk erg hoog? Dan kunnen er bloeddrukverlagende medicijnen voorgeschreven worden, om verdere complicaties te proberen te voorkomen. Zelf kun je helaas weinig doen om zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Artsen geven wel vaak aan dat het belangrijk is om voldoende rust te nemen en natuurlijk om gezond te eten. Dit is natuurlijk altijd een goed advies, niet alleen ter voorkoming van zwangerschapsvergiftiging.

Overigens geeft een onderzoek uit 2016 een hoopgevend resultaat: volgens dat onderzoek zou extra calcium de kans op zwangerschapsvergiftiging aanzienlijk kunnen verkleinen. Door vanaf het tweede trimester extra calcium te slikken zou de kans op deze kwaal met 55% afnemen. Begin trouwens niet op eigen houtje met het slikken van extra calcium, maar overleg eerst met je verloskundige of gynaecoloog.

Reageer op artikel:
Zwangerschapsvergiftiging voorkomen en tekenen herkennen
Sluiten