Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Zwangerschapsvergiftiging niet door stress

Vrouwen die veel stress hebben tijdens hun zwangerschap, hoeven niet bang te zijn dat ze daardoor risico lopen op preëclampsie, zwangerschapsvergiftiging in de volksmond. Ook een gebrek aan beweging verhoogt dit risico niet.

Dat concludeert Karlijn Vollebregt na een onderzoek onder zwangere vrouwen. Ze promoveert vrijdag op haar bevindingen. Tot op heden werd gedacht dat stress en te weinig beweging zouden bijdragen aan preëclampsie.

Risico’s
Vrouwen met zwangerschapsvergiftiging lopen kans op hersenbloedingen en storingen van de nier- en leverfuncties. De aandoening is in Nederland doodsoorzaak nummer één bij moeders. Het kan een reden zijn om de bevalling vervroegd in te leiden.

Schuldgevoel
,,Dit is een belangrijke bevinding, zeker voor zwangere vrouwen. Zwangerschapsvergiftiging wordt niet veroorzaakt door stress. Ze hoeven zich dus niet schuldig te voelen”, aldus Vollebregt donderdag. Wat wel meespeelt bij zwangerschapsvergiftiging is aanleg, een hogere bloeddruk, overgewicht en de leeftijd van de vrouw. Hoe ouder ze is, hoe groter de kans op preëclampsie. 

Reageer op artikel:
Zwangerschapsvergiftiging niet door stress
Sluiten