Zwanger op latere leeftijd

De Nederlandse vrouw krijgt haar eerste kind steeds vaker op latere leeftijd. In Europa is Nederland het derde land waar de vrouw als oudste haar eerste kindje gemiddeld op haar 29e jaar krijgt. In 1970 was dit nog 24 jaar. Toen werden 9 van de 10 kinderen voor het 30e levensjaar van de moeder geboren. Nu is dat nog slechts 50%.

11% van de vrouwen wordt voor het eerst moeder na hun 35e en 5% na hun 38e, dit was eind jaren 70 2%. Redenen hiervoor zijn o.a. de verlenging van de levensduur, carrière, late gezinssamenstelling en technologie.

Het aantal vrouwen dat van haar eerste kind bevalt rond het 40e jaar is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Vaak bevallen ook deze vrouwen van gezonde kinderen. Echter, het is niet onbelangrijk om stil te staan bij de complicaties die eventueel gepaard gaan met een late zwangerschap.

Vruchtbaarheid
Het is echt geen fabel, hoe ouder je wordt, des te sterker je vruchtbaarheid afneemt. Niet alleen op de natuurlijke manier maar ook bij kunstmatige bevruchting. Bij vrouwen die op jongere leeftijd (tot 30 jaar) zwanger proberen te worden is de slaagkans ongeveer 25% om meteen zwanger te worden. Na bijvoorbeeld 3 maanden is dat 50%, 1 op de 2 vrouwen. Deze kansen zijn gehalveerd op je 35e, dus gezakt naar 25% en zelfs tot 10% wanneer je 40 bent. Dit wil niet zeggen dat het niet zal lukken. De kans is echter veel groter dat het langer zal duren.

Waarom minder vruchtbaar
Er kunnen vele oorzaken zijn van verminderde vruchtbaarheid. Het kan zijn dat de eicel en de zaadcel niet bij elkaar kunnen komen door bijvoorbeeld afsluiting van de eileiders of van de zaadleiders. Ook kan het zijn dat er een probleem is met de eicel of de zaadcel. Er komen bijvoorbeeld geen eicellen vrij doordat er geen eisprong is, of dat er geen, of te weinig zaadcellen zijn. In dat geval kan er dan wel maandelijks een eicel vrijkomen maar het kan zijn dat er met de eicel iets niet goed is waardoor er geen zwangerschap optreedt.

Ook veroudering van de eicellen kan een oorzaak zijn om moeilijk zwanger te geraken. Hoe ouder de eicel is, hoe vaker er iets mankeert aan deze cel. Een vrouw maakt al voordat ze geboren wordt, dus tijdens de zwangerschap, een voorraad eicellen aan. Deze eicellen bevinden zich in de eierstokken. Nadat ze geboren is zullen er geen nieuwe eicellen meer aangemaakt worden. Anders dan bij de man, die elke dag vele nieuwe zaadcellen aanmaakt. De voorraad eicellen is bij de geboorte van de vrouw ongeveer 800.000 die vanaf dat moment alleen maar afneemt. Dagelijks. Vanaf de puberteit (indien alles goed loopt) komt er elke maand een eicel tot eisprong, maar daarnaast blijven er dagelijks eicellen verdwijnen. Bij een vrouw die 40 jaar of ouder is, zijn de eicellen dus ook 40 jaar. In deze 40 jaar kunnen eicellen op allerlei manieren zijn beschadigd. Dit is een van de redenen waarom het vaak langer duurt om zwanger te worden . Uiteindelijk raakt de gehele voorraad eicellen op en kom je als vrouw in de overgang. In Nederland is deze gemiddelde leeftijd 53 jaar.

Risico’s bij zwangerschap op latere leeftijd
Zoals eerder vermeld bevallen vrouwen op latere leeftijd ook vaak van gezonde baby’s. Echter het is wel verstandig om de risico’s in acht te nemen
Er is een verhoogd risico op afwijkingen bij de baby. Bij het ouder worden van de eicellen neemt de kans toe dat de vorming van de eicellen afwijkend verloopt. Dit betekend dat de celkernen die na de bevruchting uit de eicel groeien, niet normaal zijn samengesteld. Dit heeft gevolgen voor de baby. Het Down syndroom is hiervan het bekendste voorbeeld. Bij de kans op chromosoomafwijking speelt de leeftijd van de vader geen rol. Er zijn testen die eventuele afwijkingen kunnen vaststellen. Je gynaecoloog zal dit zeker bespreekbaar maken.

Door bovenstaande afwijkingen die tijdens de bevruchting worden ontwikkeld, wordt tevens de kans op een miskraam verhoogd. Wanneer er afwijkingen worden herkend in de baarmoeder, is de kans groter dat deze de vrucht zal afstoten dan wanneer het om een gezonde bevruchte eicel gaat.
Bij zwangerschap op latere leeftijd is er tevens een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes. Bij een vrouw van 40 jaar of ouder is de kans op zwangerschapsdiabetes 2 keer zo groot dan een vrouw van 25 jaar. Deze vorm van suikerziekte verhoogt de kans op complicaties bij de geboorte van je kindje.
Best wel zaken waar je je zorgen over kunt maken. Maar vergeet niet dat de kans op een goed, gezond kind ook op latere leeftijd veel groter is dan het risico, dat er iets niet in orde zou zijn.

Reageer op artikel:
Zwanger op latere leeftijd
Sluiten