Zwanger naar de sauna

De sauna is een plek waar je heerlijk kunt ontspannen. Maar nu je zwanger bent zul je je waarschijnlijk afvragen of die hitte in de sauna wel geschikt is voor je kindje. Wees gerust: ook als je zwanger bent kun je naar de sauna, maar er zijn wel een aantal voorwaarden.

Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven is;

Ga niet naar de sauna als je voor je zwangerschap ook niet naar de sauna ging. En als je nog nooit naar de sauna bent geweest, of in ieder geval niet regelmatig, dan is het niet zo handig om tijdens je zwangerschap uit te proberen of je het lekker vindt. Je eigen lichaam is immers niet gewend aan de temperatuursschommelingen, dus het vraagt veel van je ongeboren kindje. 

Ga je regelmatig naar de sauna, dan kun je hiermee doorgaan als je zwanger bent. Dit geldt natuurlijk alleen als je gezond bent en geen last hebt van een verhoogde bloeddruk of andere zwangerschapscomplicaties. Toch zijn er een aantal zaken waar je wel op moet letten, als je toch besluit naar de sauna te gaan.

Echt wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van saunabezoek tijdens de eerste 14 weken lijkt nog niet te zijn uitgevoerd. Er zijn wel onderzoeken op dieren gedaan die aan lijken te geven dat je de eerste 14 weken beter geen saunagangen kunt doen. Uit deze onderzoeken bleek dat in het prillere stadium van zwangerschappen een verhoogd aantal miskramen waargenomen werd bij dieren die blootgesteld werden aan hoge temperaturen. Uiteraard is dit niet 1 op 1 te koppelen aan menselijke zwangerschappen maar het lijkt ons niet verstandig om hier risico mee te nemen.

 

Na de 14e week lijken er geen bezwaren te zijn om de sauna te bezoeken. Het is algemeen bekend dat het goed is voor hart en bloedvaten en je zweet overtollig vocht uit. Dat zijn allemaal positieve zaken. Zorg er echter wel voor dat je de gangen niet te lang maakt en “luister” naar je lichaam. Zodra je signalen voelt als duizeligheid of benauwdheid verlaat dan meteen de sauna. Het is normaal dat je hartslag, en dus ook die van de kleine, iets verhoogt tijdens je saunagang. Maar ook verhoogt je hartslag zich tijdens het fietsen, traplopen en uitoefenen van andere sporten. En dat kun je tenslotte toch ook gewoon tijdens je zwangerschap doen.

 

Het wordt afgeraden om een dompel- en bubbelbad te nemen tijdens de laatste weken van de zwangerschap. We doelen hiermee op de laatste 4 tot 6 weken. Dit omdat je mogelijk al wat ontsluiting zou kunnen hebben. Hierdoor neemt automatisch de kans op infectie toe. 

Reageer op artikel:
Zwanger naar de sauna
Sluiten