Petra
Petra Blog 27 Dec 2011

Zorgeloos zwanger

Persbericht februari 2008
Optimale zorg voor een kind begint vóór de zwangerschap
Care For Women en UMC Utrecht starten Zorgeloos Zwanger initiatief

Op vrijdag 8 februari starten Care for Women en het UMC Utrecht het Zorgeloos Zwanger initiatief: preconceptiespreekuren voor ouders in spe ter voorbereiding op een gezonde en vooral fijne zwangerschap. De spreekuren bieden zowel gelegenheid voor algemene vragen over zwanger worden en zijn als over medisch gerelateerde onderwerpen. Deze combinatie is uniek in Nederland. Catherine van Heest, directeur van Care For Women: “Elke vrouw wil een zorgeloze zwangerschap en een gezond kind. Dankzij deze spreekuren krijgen aanstaande ouders praktische informatie over het zwanger worden en zwanger zijn zonder dat daar direct een medische aanleiding voor hoeft te zijn.”

Gat in Nederlandse gezondheidszorg
Preconceptiezorg, zorg vóór de zwangerschap, is een relatief onbekend begrip in Nederland. Om toegankelijkheid tot deze zorg te verbeteren starten Care for Women en het UMC Utrecht de Zorgeloos Zwanger spreekuren. Gespecialiseerde verpleegkundigen van Care for Women bieden aanstaande ouders deskundig advies over alle aspecten van het zwanger worden én zijn. De verpleegkundigen hebben hiervoor de nieuwe opleiding ‘Preconceptiezorg’ gevolgd, die door Gynaecologen en Verloskundigen van het UMC Utrecht en Care for Women is ontwikkeld. Vrouwen en partners kunnen bij hen terecht voor uiteenlopende vragen als ‘hoe word ik zo snel mogelijk zwanger?’ en ‘hoe kan ik het beste slapen met een dikke buik?’ tot aan ‘wat kan ik doen om de kans op een gezond kindje te verhogen?’. Gynaecoloog prof. dr. Macklon licht toe: “Stellen zijn vaak onvoldoende op de hoogte van de voorzorgsmaatregelen die zij zelf kunnen nemen om sneller zwanger te worden en hun zwangerschap positief te beïnvloeden. Zonde, want een goede voorbereiding op een zwangerschap is van essentieel belang voor een optimaal verloop ervan.”

Zorgeloos Zwanger spreekuren
De Zorgeloos Zwanger spreekuren zijn voor iedere vrouw beschikbaar, dankzij de landelijke spreiding van de Care for Women verpleegkundigen. De consulten vinden plaats in de praktijken van de verpleegkundigen. Omdat de initiatiefnemers veel specialistische kennis samenbrengen, het UMC Utrecht vanuit de medische kant en Care for Women vanuit de vrouwspecifieke kant, kunnen spreekuren verschillende invullingen hebben. Rita Iedema, hoofd verloskundige bij het UMC Utrecht:“In de praktijk merken we dat vrouwen uiteenlopende vragen hebben over de manier waarop zij zelf kunnen bijdragen aan zorgeloos zwanger worden en zijn. Met deze spreekuren willen we inspelen op de specifieke behoeftes van deze vrouwen.” De initiatiefnemers zijn momenteel in gesprek met de zorgverzekeraars over vergoeding van de consulten. Gynaecoloog Prof. dr. Fauser van het UMC Utrecht: “De behoefte van de vrouw moet meer centraal gesteld worden in de preconceptiezorg. Dit initiatief is een belangrijke stap om deze ambitie te realiseren.” Aanmeldingen voor dit spreekuur via www.careforwomen.nl of 0900-1481.

Over Care For Women Care
for Women is in 1997 opgericht door verpleegkundige Catherine van Heest. De organisatie biedt
zorg en advies gericht op de behoefte van de vrouw, van overgangsongemakken tot aan vragen
rondom de zwangerschap. Ruim 80 praktijken voor verpleegkundigen zijn landelijk verbonden aan Care for Women. www.careforwomen.nl

Over UMC Utrecht
Binnen het UMC Utrecht wordt voor het eerst in Nederland baanbrekend werk verricht op het gebied van Women’s Health (gezondheidszorg voor vrouwen): multidisciplinaire zorg, specifiek gericht op vrouwen, van puberteit tot anticonceptie, zwangerschap en de overgang. www.umcutrecht.nl

Reageer op artikel:
Zorgeloos zwanger
Sluiten