Petra
Petra Wonen 25 Nov 2021

Zonnepanelen kopen: hier moet je op letten

Wil je als gezin de stap zetten naar een duurzamere woning? Dan zijn zonnepanelen een goede aankoop. Het gebruik van zonne-energie is niet alleen beter voor het milieu (en dus de toekomst van jouw kinderen), maar ook fijn voor je eigen portemonnee. Vaak heb je de investering al binnen 7 jaar terugverdiend. Lijkt het jou interessant om zonnepanelen aan te schaffen? Dan moet je goed letten op de onderstaande punten.

1. Zonnepaneelsysteem

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar. De zogenaamde polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen zijn de twee meest voorkomende varianten. Wat betreft kwaliteit zijn de verschillen tussen deze soorten erg klein. Vooral het uiterlijk van de zonnepanelen is verschillend. Polykristallijne panelen zijn vaak blauw van kleur, monokristallijne meestal zwart. Daarnaast zijn er zonnepanelen met en zonder zichtbaar frame verkrijgbaar. De zwarte zonnepanelen zonder rand zijn de populairste keuze, omdat veel mensen dit mooier vinden. Dit is ook direct de duurdere optie.

2. Kwaliteit en levensduur

De kwaliteit en levensduur van de zonnepanelen kan verschillen per fabrikant. Zoek een betrouwbare leverancier en let altijd goed op de garantie. Soms worden er budgetvriendelijke panelen verkocht met een minder lange garantie. In veel gevallen gaat dit samen met een kortere levensduur. Ons advies is om liever wat meer te investeren in een hoogwaardig product met een lange garantie.

3. Benodigd aantal zonnepanelen

Benodigd aantal zonnepanelen

Een professionele installateur kan je goed adviseren over het ideale aantal zonnepanelen. Als je toch eerst zelf een inschatting wil maken, kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

  • 4 zonnepanelen voor een gewenste jaarlijkse opbrengst van 1000 kWh
  • 7 zonnepanelen voor een gewenste jaarlijkse opbrengst van 2000 kWh
  • 10 zonnepanelen voor een gewenste jaarlijkse opbrengst van 3000 kWh
  • 13 zonnepanelen voor een gewenste jaarlijkse opbrengst van 4000 kWh

4. Subsidieregelingen

Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen, maar er zijn wel gemeentes met hun eigen subsidieregeling voor verduurzaming. Het is dus de moeite waard om dit even te checken. Daarnaast kun je de BTW over het aankoopbedrag terugvragen.

5. Toepasmogelijkheden op jouw dak

Laat je van tevoren adviseren over de toepasmogelijkheden van zonnepanelen op jouw dak. Niet ieder dak is zomaar geschikt. Daarnaast moet er worden gekeken naar de hellingshoek. De positie van de zonnepanelen heeft namelijk invloed op de opbrengst. De ideale hellingshoek is 35 graden, maar ook bij een andere positie is het nog steeds rendabel.

6. Professionele installatie

Een goed installatiebedrijf zal een optimaal legplan uitwerken aan de hand van verschillende gegevens. Denk aan de oppervlakte van het dak, de hellingshoek en de ligging (bijv. op het zuiden). Voor de beste werking en veiligheid is het essentieel om de zonnepanelen vakkundig te laten installeren.

Meer informatie vind je op https://www.zonnepanelen-info.nl/

Reageer op artikel:
Zonnepanelen kopen: hier moet je op letten
Sluiten