Zoete trek: oorzaken, oplossingen + gezonde snacktips!
Vrijwel ieder kind is gek op snoep. En wij als ouders lusten vaak ook graag een chocolaatje of koekje. Of zelfs een heel pak… 😉
Waar komt deze trek in zoetigheid vandaan? En hoe ga je er op een gezonde manier mee om? Je leest het in dit artikel.
Waar komt trek in zoetigheid vandaan?
Er zijn verschillende verklaringen voor onze trek in zoetigheid.
1: Overlevingsstrategie
Er wordt gedacht dat onze voorkeur voor zoet een overlevingsmechanisme is. Suikerrijk eten bevat namelijk veel energie, die ook nog eens snel vrijkomt. Dat kan je overlevingskansen vergroten in tijden van schaarste. Tegenwoordig is er in Nederland geen schaarste meer, maar juist een overvloed aan suikerrijk eten. Hierdoor kan dit overlevingsmechanisme nu in ons nadeel werken.
2: Een dip in je bloedsuikerspiegel
Als je suiker eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Je lichaam maakt dan insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Dit kan voor een dip in je bloedsuikerspiegel zorgen. En dit dipje kan je lichaam het signaal geven dat er weer suiker nodig is, waardoor je trek krijgt in zoete dingen.
3: Verslaving
Als je suiker eet, komt er een stofje in je hersenen vrij genaamd dopamine. Dit stofje geeft je een fijn gevoel, een gevoel van beloning. Dit kan een verslavend effect hebben. Je wilt weer dat fijne gevoel, dus je krijgt weer zin in zoetigheid. Vaak ben je jezelf niet eens bewust van deze achterliggende reden.
4: Gewoonte
Soms is de trek in zoetigheid een gewoonte. Omdat je gewend bent om op bepaalde momenten iets zoets te eten. Denk aan een koek in je ochtendpauze of chocolade als je ’s avonds op de bank zit. Of dat je kind gewend is om een snoepje te krijgen als hij of zij uit school komt.
5: Emotie-eten
Het kan ook zo zijn dat je bewust of onbewust eet om je emoties uit de weg te gaan. Bijvoorbeeld tijdens stressvolle periodes of als je jezelf eenzaam of verdrietig voelt. Iets zoets eten kan er dan, door de beloningsreactie in je hersenen, voor zorgen dat deze emoties tijdelijk naar de achtergrond verdwijnen.
6: Vermoeidheid
Als je moe bent, krijg je veel sneller zin in zoetigheid. En als je moe bent, heb je vaak ook minder wilskracht om gezonde keuzes te maken. Het gevolg: een grotere kans dat je een hele chocoreep wegwerkt.
7: Verveling
Soms krijgen we zin in zoete dingen omdat we onszelf gewoon vervelen. Of omdat we even een pauze willen van een taak waar we mee bezig zijn.
Zoete trek verminderen
Er zijn verschillende manieren om zoete trek te verminderen. Een van deze manieren is om honger te voorkomen. Dit doe je door voor eten te kiezen dat goed verzadigt. Eiwitten, vezels en gezonde vetten helpen hierbij.
Verder zijn de oplossingen vooral afhankelijk van de oorzaak. Natuurlijk kunnen er meerdere oorzaken tegelijk een rol spelen.
Schommelingen in bloedsuikerspiegel
Zoete trek als gevolg van grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel, kan je verminderen door je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit doe je door je inname van suiker en simpele koolhydraten te beperken. Bij simpele koolhydraten kan je bijvoorbeeld denken aan witte rijst, witbrood en pasta.
Als je denkt dat je een suikerverslaving hebt, doe je er goed aan om een maand lang helemaal geen suiker te eten. Neem ook geen andere zoetstoffen. Je zal merken dat je trek in zoetigheid na een tijdje verdwijnt.
Zoete trek uit gewoonte
Als je uit gewoonte op bepaalde tijden zoetigheid eet, kan je deze gewoonte vervangen. Bijvoorbeeld door in je pauze te gaan wandelen in plaats van een koek te eten. Of door samen met je kind fruit te eten als hij of zij uit school komt.
Emotie eten
Als je eet om emoties te onderdrukken, is het belangrijk om een andere manier te vinden om met je emoties om te gaan. Bijvoorbeeld door ontspannende activiteiten te ondernemen of door de oorzaak van de emotie aan te pakken.
Trek in zoet door vermoeidheid
Krijg je ongelofelijke zin in suiker als je moe bent? Probeer vermoeidheid te voorkomen door ’s nachts voldoende te slapen. Is dit niet altijd mogelijk? Zorg ervoor dat je dan in plaats van zoete troep gezonde snacks op de plank hebt liggen, waar je geen moeite voor hoeft te doen.
Vind een strategie om met verveling om te gaan als dit de reden is van je zin om te snoepen. Ga bijvoorbeeld even wandelen, ruim wat op of lees een boek.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Gezonde snacktips
Bij trek in zoetigheid hoef je zeker niet naar een pak koekjes te grijpen of je kind zoete snoep te geven. Neem in plaats daarvan bijvoorbeeld:
- Een portie fruit
- Een paar dadels (of één grote)
- Een schaaltje yoghurt
- Een notenmix met rozijntjes
- Repen met amandelen en gedroogd fruit
- Zoete aardappelfrietjes
- Een van deze gezonde drankjes
Bronnen: Haya K Al Khatib, Wendy L Hall, Alice Creedon, Emily Ooi, Tala Masri, Laura McGowan, Scott V Harding, Julia Darzi, Gerda K Pot, The American Journal of Clinical Nutrition, 2018. Leidy HJ, Clifton PM, Astrup A, Wycherley TP, Westerterp-Plantenga MS, Luscombe-Marsh ND, Woods SC, Mattes RD, Am J Clin Nutr, 2015.