6x zo raak je die extra zwangerschapskilo’s sneller kwijt!

De meeste vrouwen willen graag kort na hun bevalling de extra zwangerschapskilo’s al kwijt zijn. In de praktijk duurt dit echter vaak langer dan we zouden willen… Daarbij spelen allerlei factoren een rol.

Een van deze factoren is dat we als moeders vaak onze handen vol hebben. Met een druk gezin en/of een baby heb je simpelweg minder tijd en energie, waardoor gezonder eten en tijd voor jezelf er vaak bij inschieten. Hartstikke zonde, want dit is juist zo belangrijk.

In dit artikel geven we je daarom 6 tips om afslanken te combineren met je drukke gezinsleven. Zo raak je die extra zwangerschapskilo’s makkelijker kwijt!

1. Let niet alleen op calorieën

Als je alleen op calorieën let, maak je het jezelf onnodig moeilijk. Je hebt hierdoor namelijk sneller last van honger en je verbrandt moeilijker vet. Die zwangerschapskilo’s verdwijnen dan dus minder snel!

Wat je eet, is minstens net zo belangrijk als hoeveel calorieën je op een dag binnenkrijgt.

Kies zoveel mogelijk voor onbewerkt eten. Dit komt je hormoonhuishouding ten goede en als je hormonen in balans zijn, wordt afslanken vele malen makkelijker.

Zorg er ook voor dat je voeding voldoende verzadigend is, zodat je niet hoeft te vechten tegen een vervelend hongergevoel. Vezels, eiwitten en gezonde vetten verzadigen goed.

Waar zit dit in?
• Vezels: groentes, fruit, peulvruchten, noten, havermout
• Eiwitten: eieren, vis, kip, vlees, peulvruchten, quinoa
• Gezonde vetten: olijfolie, kokosolie, avocado, vette vis, noten

2. Maak een weekmenu

Ook handig in de strijd tegen de zwangerschapskilo’s: maak iedere week een eetplanning. Zo hoef je niet iedere dag na te denken over wat je die dag gaat eten. Dat is niet alleen makkelijker, het helpt je ook om gezondere keuzes te maken. Als je tegen het eind van de middag al wat vermoeid bent en dan nog moet bedenken wat je gaat eten, is de kans namelijk groter dat je voor een ongezonde en makkelijke hap kiest.

Andere voordelen van een weekmenu zijn:
• Je weet precies welke boodschappen je nodig hebt, zodat je maar één keer per week naar de winkel hoeft.
• Doordat je de juiste boodschappen al in huis hebt, ben je minder snel geneigd om eten te bestellen of een diepvriespizza in de oven te schuiven.
• Je kan gerechten op elkaar afstemmen, zodat je geen eten hoeft weg te gooien. Heb je op dinsdag een halve bloemkool nodig? Dan plan je op een andere dag ook een gerecht met bloemkool in.

3. Haal de juiste boodschappen in huis

Deze tip wordt een stuk makkelijker als je tip 2 ook opvolgt. Haal de juiste – gezonde –  boodschappen. Dat geldt niet alleen voor de ingrediënten voor de maaltijden die je ingepland hebt. Het is van toepassing op al het eten en drinken dat je in huis haalt.

Als je gezonde boodschappen inslaat, is het immers veel makkelijker om je aan je afslankvoornemens te houden. Denk hierbij aan de vezels, eiwitten en gezonde vetten van tip 1.

Laat ongezonde items waar je een zwak voor hebt juist in de supermarkt staan. Van tevoren een boodschappenlijst maken helpt hierbij.

Deze producten kan je beter niet in je boodschappenkar leggen:

• Sterk bewerkte producten
• Snoep
• Koek
• Gebak
• Chocola
• Chips
• Zoutjes
• Frisdrank
• Fruitsap
• Witbrood
• Pasta
• Noedels
• Pizza
• Patat
• Snacks

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw rent door bos

4. Een goede voorbereiding is het halve werk

Bespaar tijd en maak het jezelf makkelijker door je maaltijden voor te bereiden. Hoe je dit doet, hangt af van wat je zelf fijn vindt. Je kan bijvoorbeeld ’s ochtends alvast wat dingen voor het avondeten klaar zetten, maar je kan ook een wekelijkse of maandelijkse mealprep doen.

Enkele voorbeelden van voorbereidingen:
• Kip/vlees/vis van tevoren snijden en eventueel marineren. Dit kan je voor één maaltijd doen, maar je kan ook meerdere porties tegelijk voorbereiden en deze invriezen.
• Twee keer per week de groentes en fruit voor de komende dagen wassen en snijden.
• Eens per week of maand smoothiebags maken voor in de vriezer. Hierin doe je stukjes groente en fruit voor je smoothie. Je hoeft dan alleen nog maar water of (plantaardige) melk toe te voegen als je je smoothie maakt.
• ’s Ochtends voor je de deur uitgaat alvast de pannen en ingrediënten (die niet gekoeld hoeven te worden) voor het avondeten op het aanrecht zetten.
• ’s Avonds een portie extra koken, zodat je een gezonde lunch hebt voor de volgende dag.

5. Voldoende slaap

Wist je dat je nachtrust ook een belangrijke rol speelt bij het afvallen en het wegkrijgen van die zwangerschapskilo’s? Dit heeft ook weer met je hormonen te maken.

Als je goed uitgerust bent, heb je overdag minder trek. Ben je moe? Dan krijg je sneller zin in ongezond eten met veel suiker en ongezonde vetten. Denk aan chocola, chips of een frikandel.

Bovendien sla je als je vermoeid bent sneller vet op en wordt je vetverbranding juist afgeremd.

Maak je nachtrust daarom een van je prioriteiten en zorg dat je voldoende slaap krijgt. Dit kan natuurlijk lastig zijn als je met nachtvoedingen zit of met kleintjes die vroeg wakker worden. Probeer in dat geval vroeg naar bed te gaan of doe overdag een dutje.

6. Heb je wel echt zo weinig tijd?

Deze tip geldt niet voor iedereen. En het klinkt misschien niet zo aardig. Maar het is te belangrijk om niet te noemen. Vraag jezelf eens af of je écht geen tijd hebt om je zwangerschapskilo’s kwijt te raken.

We zijn al snel geneigd om te zeggen dat we het te druk hebben. Te druk om een gezonde lunch te bereiden in plaats van snel een boterham te smeren. Of te druk om dagelijks een workout te doen.

Maar vaak is dat niet helemaal waar. Hoeveel tijd besteden we aan onze telefoon, social media en Netflix? Als je de tijd bijhoudt, is de kans groot dat je ervan schrikt hoeveel tijd je verdoet met het scrollen door social media pagina’s of met het kijken van series.

Wees hier daarom kritisch in. Installeer eventueel een app op je telefoon waarmee je inzicht krijgt in hoeveel tijd je met je telefoon bezig bent. Waarschijnlijk heb je dan toch die 10 minuten over om een salade te maken voor je lunch. Of een kwartier om een korte workout te doen. En onthoud: alle kleine beetjes kunnen bij elkaar een groot verschil maken!

In het kort

Afslanken kan lastiger zijn als je een baby en/of een druk gezin hebt, maar het is zeker niet onmogelijk. De tips uit dit artikel maken het makkelijker voor je.

We zetten ze nog even kort voor je op een rij:
1. Let niet alleen op calorieën
2. Maak een weekmenu
3. Haal de juiste boodschappen in huis
4. Bereid je maaltijden voor
5. Probeer voldoende te slapen
6. Kijk kritisch naar hoe je je tijd indeelt

Bron: Puur Figuur

Reageer op artikel:
6x zo raak je die extra zwangerschapskilo’s sneller kwijt!
Sluiten