Zo kun je de symptomen van een miskraam herkennen

Veel vrouwen zijn onzeker tijdens hun zwangerschap. Ze zijn bang dat het niet goed gaat met het kindje in hun buik. Die angst is begrijpelijk. Natuurlijk wil je dat kleine mensje dat groeit in je buik niet kwijt raken! Gelukkig is die angst om het kindje te verliezen vaak ongegrond. Soms gaat het echter vroeg in de zwangerschap toch mis en krijg je een miskraam. Wat is een miskraam nu precies? En hoe herken je de symptomen? Wij geven je hieronder alle antwoorden!

Een miskraam bij 4 of 5 weken zwangerschap

Weet je dat veel miskramen niet eens opgemerkt worden? Soms gaat er al direct in de eerste weken van de zwangerschap wat mis met de ontwikkeling van de vrucht. Je lichaam reageert daarop door devrucht af te stoten. Dit heeft dan meestal een bloeding tot gevolg, die lijkt op de bloeding die je hebt bij een menstruatie. Veel vrouwen merken hierdoor niet eens dat ze zwanger zijn. Het enige wat dan kan opvallen is dat de bloeding wat later begint dan tijdens je normale menstruatiecyclus. Maar als je een onregelmatige cyclus hebt, zal zelfs dat niet opvallen.

Een miskraam later in de zwangerschap

De kans op een miskraam is het grootst in het eerste trimester van de zwangerschap. Om die reden wordt vaak geadviseerd om de zwangerschap pas wereldkundig te maken wanneer je een week of 12 zwanger bent. Wanneer je al een week of 8 of 10 zwanger bent, zijn de gevolgen van een miskraam vaak wel een stuk heftiger. Soms komt de vrucht op natuurlijke wijze naar buiten. Dit kan gepaard gaan met veel buikpijn of zelfs weeën. In andere gevallen is het hartje gestopt met kloppen, maar blijft de vrucht of foetus toch in de baarmoeder zitten. In dat geval kan er over gegaan worden tot een curettage bij de gynaecoloog. Hierbij wordt via een kleine ingreep de vrucht verwijderd, vaak onder plaatselijke verdoving of narcose. In sommige gevallen wordt gekozen voor het opwekken van een miskraam met behulp van medicijnen. Wanneer dit goed gaat, wordt de vrucht alsnog op natuurlijke wijze af gestoten en hoeft er geen curettage aan te pas te komen.

Kenmerken en symptomen miskraam

Ongemerkt kan het hart van de foetus in de buik stoppen met kloppen. Vaak volgt hierop vanzelf een miskraam, maar het kan ook gebeuren dat je er pas achter komt tijdens een controle bij de verloskundige. Een miskraam start vaak met wat bloedverlies. Dit bloedverlies wordt steeds erger en het kan gepaard gaan met flinke buikkrampen. Uiteindelijk moeten het vruchtzakje, placenta en de vrucht naar buiten komen. Wanneer dit niet gebeurt kan curettage alsnog noodzakelijk zijn.

De kans op een miskraam

In het eerste trimester van de zwangerschap kun je weinig doen om de kans op een miskraam te verkleinen. Natuurlijk is gezond eten en genoeg rust krijgen noodzakelijk. Toch kan er in die eerste kritieke periode altijd wat mis gaan in de ontwikkeling van de vrucht. Daarbij is het wel goed om te weten dat een miskraam het risico op een nieuwe miskraam niet vergroot. De kans dat het een volgende keer wél goed gaat is dus net zo groot als bij een vrouw die nog nooit een miskraam heeft gehad!

Na week 12 van de zwangerschap is de kans op een miskraam een stuk kleiner, maar helaas blijft er altijd een kans bestaan dat het mis gaat. Bij een miskraam in het tweede trimester zal er meestal wel verder onderzoek plaatsvinden. Op dat moment is meestal makkelijker te achterhalen wat de oorzaak is van de miskraam en of het nodig is om voorzorgsmaatregelen te nemen bij een volgende zwangerschap.

miskraam symptomen

Herstel na een miskraam of curettage

Normaal gesproken ben je binnen een week of 2 na een miskraam of curettage fysiek volledig hersteld. Op emotioneel gebied kan het herstel echter veel langer duren. Hoewel miskramen vaak voorkomen, rust er toch nog steeds een soort taboe op dit onderwerp. Dit kan het lastig maken om erover te praten en het te verwerken. Overkomt het jou? Praat erover met je partner, familie of vrienden. Of ga naar je huisarts voor professionele hulp bij het verwerken van het verlies. Iedere vrouw moet haar eigen weg vinden bij het verwerken van zo’n verlies. Lees bijvoorbeeld eens hoe deze vrouw dat heeft aangepakt.

Reageer op artikel:
Zo kun je de symptomen van een miskraam herkennen
Sluiten