Petra
Petra Reviews 9 Feb 2020

Zo krijg je wél rente op het spaargeld van je kind! [Review]

Eerlijk gezegd denk ik niet dagelijks na over de rentestand op mijn bankrekeningen. Ik zet geld opzij en als het nodig is haal ik wat van de spaarrekening af – al voorkom ik dat natuurlijk liever. Voor onze kinderen hebben we bij hun geboorte al een spaarrekening afgesloten. Zo konden wij (en opa en oma) alvast af en toe wat geld opzij zetten. Want hoe krijg je anders al dat geld voor rijbewijs, studie en extra activiteiten bij elkaar? We vinden het fijn om onze kinderen op hun 18e jaar een handig bedrag te kunnen geven. Alleen: de rente op de hun spaarrekening wordt ook steeds lager! Omdat ik weet dat dat geld nog een tijd daarop zal blijven staan, besloot ik dat het tijd was om eens verder te kijken. Zou er een manier zijn om meer rente te krijgen? Zo kwam ik uit bij Raisin.

Wat is Raisin?

Raisin is een soort online marktplaats van spaarproducten. Het slimme is dat daarbij verder gekeken wordt dan de landsgrens. Biedt een bank in Estland bijvoorbeeld een hogere rente? Dan zorgt Raisin ervoor dat je op vrij simpele wijze bij die bank een spaarrekening kunt afsluiten. Zonder veel gedoe krijg je zo dus toch een hogere rente! Dat doen ze trouwens niet alleen met spaarrekeningen, maar ook met deposito’s. Bij een deposito zet je je geld voor een langere periode vast (bijvoorbeeld 5 of 10 jaar). In die periode kun je niet bij je geld, maar daar staat tegenover dat de rente op zo’n deposito vaak hoger is dan op een gewone spaarrekening. Raisin helpt met het vinden van spaarproducten met aantrekkelijke rente. Momenteel kun je via hen deposito’s afsluiten met een looptijd van 6 maanden tot 10 jaar. Let wel op: hiervoor heb je vaak wel een redelijk startbedrag nodig. Een inleg van minimaal 2000 euro is vereist. Maar als je al een tijd hebt gespaard dan is dit natuurlijk niet altijd zo’n probleem. Ook prettig: als je afsluit via Raisin kun je op een spaarproduct een bonus krijgen tot wel 100 euro. Dat is dan toch ook weer mooi meegenomen!

Niet goed, geld terug?

Met het gedoe met de IJslandse bank Icesave nog in mijn achterhoofd, was ik eerlijk gezegd best een beetje huiverig toen ik voor het eerst las over het concept achter Raisin. Je moet er toch niet aan denken dat zo’n buitenlandse bank onverwachts failliet gaat en jij je geld nooit meer terugziet? Gelukkig heeft Raisin daar ook aan gedacht. Het is niet voor niets dat het bedrijf alleen bemiddelt voor rekeningen in de EU. Alle landen binnen de EU hebben namelijk een depositogarantiestelsel. Dit betekent dat, wanneer een bank failliet gaat, je in ieder geval (het grootste deel van) je geld terugkrijgt. Hier zit overigens wel een maximum aan van €100.000. Maar hierdoor kun je er dus van uitgaan dat je je geld veilig kunt onderbrengen bij een bank in een ander Europees land.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

knuffelbeer met geld

Raisin in de praktijk

Voor mij was er al met al genoeg reden om eens te kijken naar de mogelijkheden op het gebied van sparen over de grens. Het aanmeldproces bij Raisin blijkt gelukkig heel simpel, in slechts drie stappen:

  • Vul eerst het online registratieformulier in;
  • Upload daarna een foto van je ID-bewijs;
  • En maak €0,10 over naar Keytrade bank (de bank waar Raisin mee samenwerkt)

Na het goed doorlopen van deze drie stappen kun je direct beginnen met zoeken, vergelijken en aanvragen. Heel fijn: die eenmalige registratie is voldoende om net zoveel spaarrekeningen en deposito’s te openen als je wilt. Opnieuw registreren om een rekening te kunnen openen hoeft dus niet en dat kan veel tijd besparen. Heb je een keuze gemaakt? Dan vraag je de gewenste rekening online aan. Vervolgens kun je het gewenste inlegbedrag overmaken naar de rekening van Raisin. Raisin zorgt er daarna voor dat het gekozen product wordt geopend en je inleg erop wordt gestort. Klinkt simpel en inmiddels heb ik ervaren dat het inderdaad simpel ís! Voor alle drie de kinderen heb ik inmiddels een spaarrekening geopend buiten Nederland. Wat ik erg prettig vind is dat Raisin gewoon telefonisch bereikbaar is. Bij vragen wordt je tijdens kantooruren direct te woord gestaan. Een goede klantenservice vind ik persoonlijk erg belangrijk, dus daarop krijgen ze een dikke plus!

Nadelen aan sparen over de grens

Doordat het depositogarantiestelsel overal in Europa geldt, zitten er weinig nadelen aan het sparen over de grens. En omdat Raisin hierbij werkt als een soort tussenpersoon, heb je toch een goed overzicht over al je buitenlandse producten. Ik heb dan ook nog weinig nadelen ervaren. Wel waren er een paar dingen voor verbetering vatbaar. Zo duurde het openen van de rekening bij Raisin (die je nodig hebt om via hen elders rekeningen aan te vragen) een paar dagen. Op zich best vlot, maar ik vond het toch jammer dat het proces hierdoor even stil lag. Toen ik eenmaal had gezien welke spaarrekeningen ik voor de kinderen wilde openen, wilde ik dit natuurlijk het liefst zo snel mogelijk geregeld hebben. Maar gelukkig ging dat proces nadat de Raisin-rekening geopend was alsnog heel vlot.

Nog een ander klein nadeel: om een rekening te kunnen openen in het buitenland om van het financiële voordeel te kunnen genieten moet je 18 jaar of ouder zijn. De spaarrekeningen staan dus allemaal op mijn naam. Het is handig om hiermee fiscaal rekening te houden, zeker tegen de tijd dat onze kinderen 18 worden. Ik verwacht dan ook dat we tegen die tijd het spaargeld gewoon weer op een Nederlandse rekening zetten, op de eigen naam van onze kinderen. Reken je overigens ook niet te snel rijk. Europese banken hebben allemaal te maken met de Europese rente. Dit betekent dat je dus echt geen 4 of 5 procent rente op een buitenlandse rekening hoeft te verwachten. Maar aangezien er in Nederland inmiddels al gedreigd wordt met een negatieve rente, kun je toch nog best wat winst maken over de grens. En aangezien dat via Raisin zo simpel is, zou ik zeggen: grijp die mogelijkheid!

Nog sneller rijk met een lekkere bonus!

Ben je er snel bij met het openen van een deposito via Raisin? Good for you, want tot 14 februari 2020 krijg je dan een verdubbelde welkomstbonus. Normaal gesproken ontvang je een bonus van maximaal 100 euro (ook al best een lekker bedrag), maar nu is die bonus maar liefst maximaal 200 euro. Hoe je deze bonus krijgt? Simpel: registreer je als nieuwe klant via www.raisin.nl en open je eerste deposito. De bonus die je ontvangt hangt af van de hoogte van je inleg. Maar het is natuurlijk hoe dan ook lekker makkelijk geld verdienen!

Reageer op artikel:
Zo krijg je wél rente op het spaargeld van je kind! [Review]
Sluiten