Petra
Petra Opvoeding 27 Apr 2019

Zo houd je een vol huis schoon [schoonmaaktips!]

Eigenlijk is moeder zijn vaak maar een ondankbare taak. In 9 van de 10 gevallen is het namelijk moederlief die zorgt dat er af en toe wordt opgeruimd en schoongemaakt. Waarna de rest van het gezin direct vol enthousiasme aan de gang gaat om er weer een puinhoop van te maken. Houd het toch een beetje leuk, met deze handige schoonmaaktips en -trucs!

1. Veiligheid voor alles

Alles in huis voor een grote schoonmaak? Bleekmiddel, natuurazijn, groene zeep en ontkalker bij de hand? Dan is het allerbelangrijkste wanneer je kinderen in huis hebt: houd al die schoonmaakmiddelen buiten het bereik van je (kleine) kinderen. Al die flessen met reinigingsmiddelen zijn met al hun kleuren en geuren erg aantrekkelijk voor je koters. Ook tabletten voor de wasmachine en afwasmachine zien er interessant uit. Door de spullen achter slot en grendel op te bergen, voorkom je dat ze erbij kunnen komen. Heeft je kindje toch iets te pakken gekregen, en heeft het het in de ogen of mond gestopt? Neem dan direct contact op met de huisarts en meld dan om wat voor middel het gaat.. Kijk ook op het etiket van de fles. Vaak staan daar aanwijzingen op over hoe je moet handelen bij het in aanraking komen met het middel.

Zwanger? Vermijd de kattenbak!

Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met nesteldrang. Opeens moet het hele huis aan kant, moet de babykamer volledig ingericht worden en lijkt een nieuwe bank opeens hoognodig. Op zich kun je als zwangere alles doen wat je normaal ook doet, maar er zijn zaken die je echt moet vermijden. Wil je de babykamer schilderen? Gebruik dan verf op waterbasis, zoals acrylverf, want deze kun je veilig gebruiken. Verf op terpentinebasis daarentegen moet je vermijden. Nog iets wat je tijdens de zwangerschap het beste kan vermijden: het schoonmaken van de kattenbak. In de ontlasting van je kat kunnen namelijk parasieten voorkomen, die toxoplasmose kunnen veroorzaken. Vroeg in de zwangerschap kan toxoplasmose een miskraam veroorzaken. Moet je de kattenbak toch zelf verschonen? Zorg dan in ieder geval dat je plastic handschoenen draagt.

Speelgoed: houd het schoon

Veel speelgoed wordt dagelijks gebruikt. Waarschijnlijk ligt ook bij jou thuis de vloer vaak vol met autootjes, lego, duplo, barbies en voetballen. Om de chaos overzichtelijk te houden is het handig om al dat speelgoed aan het eind van de dag weer op te ruimen. Doe dit samen met je kind, want zo leert hij of zij al vroeg dat opruimen er nu eenmaal bij hoort. Wat daarnaast nog wel eens vergeten wordt: maak het speelgoed regelmatig schoon. Heb je een baby of peuter, die nog regelmatig een auto of bal in de mond stopt? Maak dit speelgoed dan dagelijks schoon met water en zeep. Ook babydoekjes of water met wat ontsmettingsmiddel kun je hiervoor gebruiken. Let er wel op dat alle schoonmaakresten goed afgeveegd worden, want je wilt natuurlijk niet dat je kleine die in het mondje krijgt. Vergeet ook de knuffels niet. De meeste knuffels kunnen in de wasmachine gewassen worden. Meestal zit er aan de knuffel een etiket met wasinstructies, net zoals bij kleding.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

peuter met emmer

Stel een schoonmaakrooster op

Waarom zou jij als enige voor het schoonmaakwerk moeten opdraaien? Stel een schoonmaakrooster op, zodat iedereen die het huis vies maakt ook een steentje bijdraagt aan de schoonmaak. Betrek je kinderen van jongs af aan bij kleine klusjes zoals opruimen van speelgoed en de was in de wasmand stoppen. Zo gauw je kind kan lezen, kun je zijn of haar naam aan het schoonmaakrooster toevoegen. Denk dan aan klusjes zoals:

  • Het bed opmaken. Leer je kinderen aan dat ze hun dekbed opschudden en recht leggen. Vanaf een jaar of 7 kunnen ze dat prima zelf. Pubers kunnen ook prima zelf hun bed verschonen. Al is het natuurlijk de vraag of ze dat ook echt doen…;)
  • De afwas doen of vaatwasser in- en uitruimen. Ook hierbij kunnen kinderen vanaf een jaar of 10 prima helpen. Ook jongere kinderen vinden het vaak wel leuk om te helpen met afwassen. Houd er dan wel rekening mee dat de keuken na afloop kletsnat is en de vaat misschien niet helemaal schoon is. Maar alle begin is moeilijk en hoe vaker je kind afwast, hoe beter het zal gaan.
  • Kleren in de wasmand doen. Ligt de kamer van jouw kind ook vol met vieze sokken en inderhaast uitgetrokken t-shirts? Leer je kinderen aan dat ze vieze was meteen in de wasmand gooien en niet in een hoekje van de slaapkamer smijten. Een klein klusje, dat jou veel werk zal schelen wanneer je de wasmachine aan wilt zetten!
  • Buitenklussen. Grasmaaien, de auto wassen, of de tuin schoffelen. Er zijn van die klussen die niet dagelijks hoeven te gebeuren, maar toch best wat tijd in beslag kunnen nemen. Buitenklussen zijn echter vaak ideale klussen voor wat oudere kinderen. En waar kleine klusjes in huis er gewoon bijhoren, kun je bij grotere klussen buitenshuis ook best een kleine beloning in het vooruitzicht stellen. Zo scheelt het jou tijd en is je kind blij met een extra zakcentje!

Even een wasje draaien

In veel gezinnen is de wasmachine toch wel een belangrijke spil in het huishouden. Dan is het natuurlijk wel fijn dat je een betrouwbare machine hebt, die past bij je huishouden. Overweeg je een nieuwe wasmachine aan te schaffen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten:

  • Trommelinhoud. Heb je een groot gezin? Dan heb je het meest aan een grote trommelinhoud, van 7 tot 10 kilo. Zeker wanneer je sportende kinderen in huis hebt, zal de wasmachine regelmatig moeten draaien. Het is prettig wanneer je dat aantal kan beperken doordat je de wasmachine goed voel kan stoppen.
  • Toerental. Het toerental geeft aan hoe snel je wasmachine ronddraait. Hoe hoger dit getal, hoe droger de was is wanneer je het uit de trommel haalt. Handig als je geen droger hebt, en de was aan de lijn droog moet zien te krijgen. Maar ook handig wanneer je wél een droger hebt. Deze zal dan namelijk een kortere droogtijd nodig hebben voor de was en dat bespaart weer energie.
  • Energieklasse. Een zuinige machine bespaart energie en dus geld. Het loont dus de moeite om op het energielabel van de machine te letten!
Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Zo houd je een vol huis schoon [schoonmaaktips!]
Sluiten