Petra
Petra Opvoeding 21 Jul 2018

Worden kinderen dommer door de vakantie?

Ik hoorde laatst van een moeder dat ze speciaal voor de zomervakantie Squla had aangeschaft. Haar kids moesten iedere dag van de vakantie een kwartiertje oefeningen maken, want, zo zei ze: ‘Anders worden ze dom van al dat nietsdoen.’ Dat vond ik een bizarre gedachte, maar het maakte me wel aan het twijfelen. Zou vakantie echt slecht zijn voor het leerproces van kinderen?

Kennisverlies valt mee

In de praktijk blijkt uit onderzoek dat het met kennisverlies wel meevalt. Uit een onderzoek uit 2015 in Oostenrijk bleek dat leerlingen na de zomervakantie een beetje achteruit waren gegaan op het gebied van spelling en wiskunde. Aan de andere kant presteerden ze juist beter op het gebied van lezen. Geen wonder; de meeste kinderen pakken in de vakantie eerder een leesboek dan een wiskundeboek! Ook uit Nederlands onderzoek bleek dat het technisch lezen er tijdens de zomervakantie juist op vooruitging. Op dat gebied blijkt vakantie dus zo slecht nog niet. Op andere kennisgebieden blijkt er door de vakantie een kennisterugval van ongeveer een maand. Niet onoverkomelijk, maar wel iets dat meesters en juffen na de zomervakantie opvalt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

kinderen trampoline strand

Maak leren leuk – ook in de vakantie

Al ben ik geen moeder die mijn kids dwingt iedere vakantiedag oefeningen te maken, stiekem vind ik het wel jammer dat er op leergebied in deze periode zo weinig gebeurt. Er blijken echter genoeg vakantiespelletjes te zijn die leren leuk maken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende spelletjes:
• Hoe het metrieke stelsel ook al weer werkt? Tel hectometerpaaltjes langs de snelweg, of reken het aantal kilometers op het verkeersbord om naar meters. En wat is het verschil in hoogte tussen de ene en andere berg?
• Leren een bewegen gaat prima samen. Sterker nog; dingen onthouden blijkt beter te lukken wanneer we in beweging zijn. Dus samen tafels leren terwijl je op de trampoline springt werkt prima!
• Heb je wat oudere kinderen? Voor leerlingen van groep t/m 8 kan Canadees vermenigvuldigen een uitdagend spel zijn. Dit is een kruising tussen bingo en vier-op-een-rij die heel wat denkwerk vereist. Het kost even tijd om het spel onder de knie te krijgen (eventueel met spiekbriefje), maar hier is het al even een favoriet!
• Kinderen in lagere klassen op de basisschool? Materialen zoals lego en duplo zijn super om mee te rekenen. Bouw een paar torens en stel vragen als: ‘Welke toren is de grootste/kleinste/dikste?’ en ‘Uit hoeveel blokjes bestaat de toren?’.

Ongemerkt leren ze veel

Met zulke leuke spelletjes is het helemaal niet erg om te leren tijdens de vakantie. Maar wat mij betreft zijn er tijdens de vakantie nog veel meer manieren om te leren. Nieuwe vriendjes maken op de Italiaanse camping? Goed voor hun sociale vaardigheden en en passant leren ze ook nog eens hun eerste woordjes Italiaans. Daarnaast maakt al die vrije tijd ook nog eens creatief. Wees niet bang voor een beetje verveling, want dat zorgt vaak juist voor de meeste creativiteit. Zo besloot onze zoon van de week opeens om een driegangenmenu voor ons te koken. Dat was heerlijk – en dus heb ik het slagveld in de keuken maar voor lief genomen. Volgende stap in het leerproces: koken én opruimen. Gelukkig duurt de vakantie nog lang! 😉

Reageer op artikel:
Worden kinderen dommer door de vakantie?
Sluiten