Week 2

dreamstime_l_2776096.jpg
Moeder: Je baarmoederwand wordt dikker, de ovulatie laat niet lang meer op zich wachten en bevruchting zal plaatsvinden. Tijdens de tweede week is de vruchtbaarheid het grootst.

Sommige vrouwen kunnen het voelen als ze ovuleren door aan 1 zijde (de eileider waar de eisprong plaatsvindt) een soort middenpijn te voelen. Het is in deze tijd raadzaam om eens in de medische historie van de familie te duiken. 75% van eventuele complicaties bij een zwangerschap en geboorte kunnen worden ontdekt bij een eerste bezoek aan de verloskundige. Je follikel is nu ongeveer gerijpt tot de grootte van een kers. Je kunt deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal. Een zwangerschapstest geeft je nog niet aan dat je zwanger bent.

Baby:
Je kindje bestaat nu nog uit twee helften. Jouw eicel en jouw partners zaadcel. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. Een zaadcel leeft 48 uur. Binnen die tijd zal hij een eicel moeten zien te bevruchten. Een zaadcel kan een snelheid bereiken van 10 cm per uur maar alleen de langzame zaadcellen, die zich een behandeling laten welgevallen in het slijm van de baarmoederhals, kunnen straks de eicel bevruchten. In de eileider zijn er nog maar een honderdtal spermacellen over die de wedstrijd met elkaar aangaan. Zij blijven in de eileider wachten totdat het eitje vrijkomt uit de follikel die uiteindelijk openbarst. Op dat moment zetten zij de aanval in. Slechts 1 zaadcel is de gelukkige. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel waarbij deze letterlijk verdwijnt in de eicel. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.
 

Selecteer de juiste week: 

Reageer op dit bericht!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.