Week 1

bevruchting
Moeder: Je laatste menstruatie is net begonnen en je wilt graag zwanger worden. Het is goed om jezelf alvast een gezonde levensstijl aan te meten door niet te roken, gezond te eten en foliumzuur te gaan slikken.

Ook al ben je nog niet zwanger, heeft de eisprong zelfs nog niet plaatsgevonden, officieel is dit wel je eerste zwangerschapsweek. Gemiddeld heeft een vrucht 38 weken nodig om “gereed” te worden. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat het moment van menstruatie tot de ovulatie gemiddeld 2 weken duurt. Deze 2 weken worden bij de ontwikkeling van 38 weken geteld zodat de zwangerschap officieel 40 weken duurt.

Totdat je zeker weet dat je zwanger bent is het in ieder geval slim om je zwanger te gedragen. Neem zwangerschapsvitaminen om er zeker van te zijn dat je alle vitaminen/weerstand hebt die jij en je kindje nodig hebben.

Baby:
De hormonen maken je lichaam klaar om een eitje af te scheiden. In de schil van de eierstokken rijpen een aantal eicellen. De eitjes zijn momenteel nog niet groter dan een speldenprik en met het blote oog niet te zien. De eicel zit in een blaasje wat samen een follikel wordt genoemd. De follikel zal, meteen na de menstruatie, in een van de eierstokken rijpen van primaire follikel naar een rijpe follikel. Deze groei en rijping van eicellen gebeuren onder invloed van hormonen waarbij de follikel zelf een belangrijke producent is. Naarmate de follikel groeit, scheidt deze in toenemende mate oestrogenen af.
In minder dan 2 weken groeit de follikel in de eierstokken van enkele tienden van een millimeter in diameter bij aanvang van de cyclus, tot ruim twee centimeter aan het eind van de folliculaire fase. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog. Rijpe follikels kunnen ook via echografie opgespoord worden en aan te prikken (denk bijv. aan kunstmatige bevruchting).

 

Selecteer de juiste week: 

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.