Petra
Petra Wonen 10 Nov 2021

Waterontharder aanschaffen: dit zijn de voordelen voor jouw gezin

Een waterontharder is een apparaat dat het water uit jouw waterleiding ‘verzacht’. Dit wil zeggen dat de concentratie calcium en magnesium flink wordt verlaagd of zelfs wordt verwijderd uit het water. Het wordt ook wel een waterverzachter of een waterontkalker genoemd. Ben jij benieuwd wat de voordelen kunnen zijn van zo’n apparaat in jouw huishouden? Lees dan de onderstaande positieve punten eens door. Wellicht is het een goede aankoop voor jou en jouw gezin.

Voordeel 1: Geen last meer van kalkaanslag

Ons kraanwater bevat van nature calcium. De hoeveelheid (dus de zogenaamde waterhardheid) kan per regio erg verschillen. Na het verhitten en opdrogen van het water, blijft er calciumcarbonaat achter. Oftewel: kalk. Hoewel kalkaanslag niet schadelijk is, kan het wel erg vervelend zijn. Er ontstaan snel vlekken en het oogt niet zo fris. Bij het gebruik van een waterontharder heb je hier geen last meer van. Je hoeft de kranen en douche dus minder vaak schoon te maken.

Voordeel 2: Zacht water is beter voor de huid

Hard water kan de huid snel uitdrogen. Dit is vooral vervelend voor volwassen en kinderen met een gevoelige huid. Heeft jouw kindje bijvoorbeeld last van eczeem? Dan kan douchen of badderen in onthard water de huidirritatie verminderen.

Voordeel 3: Je hebt minder wasmiddel en wasverzachter nodig

Hoe schoner het water, hoe minder wasmiddel je hoeft te gebruiken om de kleding helemaal schoon en fris te krijgen. Je hebt daarnaast minder wasverzachter nodig. Door het ‘zachte water’ komt de was ook daadwerkelijk zachter uit de wasmachine. Minder gebruik van wasmiddel is vanzelfsprekend erg fijn voor volwassenen, kinderen en baby’s met een gevoelige huid.

Voordeel 4: Huishoudelijke apparaten gaan langer mee

Huishoudelijke apparaten gaan langer mee

Wist je dat witgoed en huishoudelijke apparaten langer mee gaan als je onthard water gebruikt? Denk aan de vaatwasser, wasmachine, waterkoker en het koffiezetapparaat. Er blijft veel minder (of helemaal geen) kalkaanslag meer achter in de apparatuur, waardoor het minder snel slijt.

Voordeel 5: Je verbruikt minder energie

Omdat de huishoudelijke apparaten minder worden aangetast door kalk, blijft het verwarmingselement langer in topconditie. Hierdoor blijft het apparaat snel opwarmen. Als er wel kalk aan het verwarmingselement blijft plakken, zal de opwarmtijd langer worden en het apparaat dus meer stoom verbruiken. Kortom: met een waterontharder verbruik je op lange termijn minder energie.

Voordeel 6: Het is beter voor het milieu

Het verbruiken van minder energie, minder wasmiddel toevoegen aan de wasmachine en minder schoonmaakmiddelen gebruiken voor een schone douchekop is allemaal een stuk beter voor ons milieu. Een waterontharder is dus niet alleen een goede aankoop voor jouw gezin, maar ook goed voor de natuur.

Meer informatie lees je op https://kosten-waterontharder.nl/

Reageer op artikel:
Waterontharder aanschaffen: dit zijn de voordelen voor jouw gezin
Sluiten