Wat ziet je baby?
Uw baby mijmert met oogjes die vaag voor zich uit kijken en soms met zijn blik gericht op een kleurrijk voorwerp of het gezicht van mama of papa. Maar wat ziet hij nu echt? En welke kleuren merkt hij het beste op?
Vanaf de zesde maand van de zwangerschap heeft je baby een volledig netvlies ontwikkeld, een maand later wordt hij gevoelig voor licht. Toch kan hij niet veel zien als hij net geboren is. Pas na een aantal maanden kan hij vormen en kleuren onderscheiden. Daarom lijkt het soms dat uw baby een dromerige, wazige blik heeft. Dat is normaal.
Als uw kindje in de 4de maand loenst, hoeft u ook niet ongerust te zijn, het is nog een enorme inspanning voor de baby om de ogen recht te houden.
Daarna kan hij bewegingen volgen en zijn ogen gericht houden zonder scheel te kijken, maar het kan zijn dat hij af en toe nog loenst.
Zwart wit beelden
Bijna alle ouders denken dat hun baby alles even duidelijk ziet, dat is helemaal niet zo!
Je baby heeft een duidelijke voorkeur voor contrasten en voor duidelijke en levendige kleuren, gewoon omdat hij ze beter kan zien. Bij de geboorte kan een baby geen pasteltinten onderscheiden. Het is dus zinloos om licht rosé of lichtblauw speelgoed te kiezen.
Mama’s glimlach
Een baby kan pas gezichten van mensen herkennen als hij 3 maanden oud is. Je baby herkent mama tot nu toe aan de geur en stem. In feite kijkt hij eerst naar de mond en dan pas naar de ogen. Klein als hij is kan hij zijn blik nog niet op een doel richten. Je baby slaapt immers nog veel en heeft geen enkel benul van diepte. Hij heeft nog geen gelegenheid gehad om verder te kijken dan zijn neusje lang is. Tussen de 6 en 7 maanden kijkt je baby rond met groeiende aandacht naar alles wat er om hem heen gebeurt. Alles vind hij leuk en interessant. Bewegingen van andere kindjes, speelgoed en vooral beelden op tv zijn leuk!
Spelletjes om het zien van uw baby te testen en te stimuleren
Verplaats een voorwerp of lichtbron voor de ogen van uw baby en vertrek daarbij vanuit het midden van zijn gezicht. Als hij het voorwerp niet met beide ogen tegelijk volgt dan zijn de ogenspieren nog niet goed gecoördineerd. Binnen enkele maanden zal dit wel het geval zijn.
Plaats een mobiel boven zijn bedje of de box met allerlei felle kleuren zodat hij er naar kan kijken en later vastpakken. Mobiels met felle kleuren zijn beter dan de ecru gekleurde die nu zo populair zijn. De baby kan deze kleuren immers niet onderscheiden dus ook niet zien.
Oogkwaaltje bij baby’s
Een lui oog ontstaat vaak tussen de 4 en 24 maanden. Als je er vroeg bij bent is dit probleem makkelijk te verhelpen. Het goede oog wordt dan afgeplakt om het luie oog te trainen. Als ouders moet je dit goed in de gaten houden. Als uw kindje de neiging heeft om veelvuldig en langdurig scheel te kijken twijfel dan niet en ga naar uw huisarts.