Petra
Petra Bevalling 20 Sep 2011

Wat kost een baby?

De financiële gevolgen van een kind is al ver voor de geboorte te merken. Om een beetje een indruk te krijgen van wat een kindje kost proberen we een globaal overzicht te krijgen van de kosten die een kindje met zich mee brengen in deze rubriek. De kosten beginnen al voor de zwangerschap. Aangeraden wordt om vier weken voor de geplande zwangerschap te beginnen met het slikken van foliumzuurtabletten. Deze zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogisterij en de prijzen wisselen van een paar euro tot tien euro (afhankelijk van het merk). Sommige drogisterijen verkopen foliumzuur van het eigen merk wat aanzienlijk goedkoper is.

Als je eenmaal over tijd bent is het tijd voor de zwangerschapstest. Deze kan zeer prijzig zijn (vooral als je enkele maanden achter elkaar een test moet doen kan dit behoorlijk oplopen) en variëren van tien euro tot twintig euro. Je kunt ook een test aanvragen bij je huisarts. Sommige verzekeraars vergoeden deze testen voor 100%. Nadeel is dat je dan niet in de privacy van je eigen huis de test kan doen en blijdschap of eventuele teleurstellingen gedeeld worden met de huisarts.

Als de zwangerschap een feit is ga je met zo’n 12 weken voor het eerst naar de verloskundige en dit zal je gedurende je hele zwangerschap blijven doen. Vraag bij je ziektekostenverzekeraar hoe dit verzekerd is.

Afhankelijk van je postuur en hoe snel je buik groeit zullen je eigen kleren op den duur niet meer lekker zitten en kun je er voor kiezen om positiekleding aan te schaffen. Dit is vaak een grote uitgave voor een relatief korte periode. Een idee is misschien om kleding tweedehands te kopen of te lenen van familie.

De babykamer is een groot project waar je op veel verschillende dingen moet letten. Bovenaan staat wel de veiligheid. Kijk altijd of alle spullen (tweedehands of nieuw) aan alle eisen voldoen en koop ALTIJD een nieuw matrasje voor de wieg of het ledikant.

Veel spullen die in de lijsten staan die winkels uitgeven zijn niet perse nodig voor een goede verzorging van een kindje. Daarom hebben we een basislijst samengesteld met spullen waar je echt niet zonder kan (zie baby uitzet).

Ook kun je heel veel geld (tot honderden euro’s) besparen met het kopen van tweedehands spullen. Denk hierbij aan een kinderwagen, kinderstoel, box, ledikant, commode etc. Om je een beetje een idee te geven: een moderne kinderwagen met reiswieg kost vandaag de dag zo’n 700 euro, dezelfde kinderwagen kun je tweedehands kopen voor een prijs tussen de 100 en 225 euro afhankelijk van de staat en hoe oud de wagen is. Het nadeel is dat je misschien iets langer moet zoeken om de wagen in je favoriete kleur te vinden, maar je kan ook zelf een advertentie zetten

De bevalling kan kosteloos zijn als de verzekeraar een thuisbevalling voor 100% vergoedt. Als je op eigen verzoek (en dus niet om medische redenen) in het ziekenhuis wilt bevallen moet je hier ook voor betalen. Als je om medische redenen in het ziekenhuis terechtkomt wordt dit door de meeste verzekeraars helemaal vergoed.

Kraamzorg wordt maar voor een gedeelte vergoed. Per dag betaal je een eigen bijdrage. Hoe hoog deze bijdrage is hangt af van de soort zorg die je wilt (er zijn drie verschillende opties) en de verzekeraar.

Als de baby er eenmaal is kom je voor de dagelijkse kosten te staan. Voeding (als je geen borstvoeding geeft), luiers en verzorgingsartikelen, maar ook kleding en de opvang

Als je een zeer compleet overzicht wilt van bedragen kan je het beste folders opvragen bij het NIBUD. Daar hebben ze verschillende folders over de kosten die een kind van geboorte tot de studie met zich mee brengen. Om folders te bestellen kun je het beste kijken op de site van het NIBUD.

Ook al staan niet veel mensen er bij stil, ook de bevalling en de kraamtijd erna kunnen erg veel geld kosten. De kosten zijn wel afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten maar in dit artikel scheiden we de ziekenfonds verzekerde van de particulier verzekerde. Voor de particulier verzekerde hangt de vergoeding heel erg af van de polis, en het is daarom altijd verstandig om je verzekeraar te benaderen om over de juiste informatie te beschikken.

Voor ziekenfondsverzekerde geldt dat een thuisbevalling geheel vergoed wordt. Kies je zelf voor een ziekenhuisbevalling dan zul je hier een eigen bijdrage voor moeten betalen. Kom je echter in het ziekenhuis terecht om medische redenen, dan vergoedt het ziekenfonds de bevalling weer voor 100%.
Een reden om in het ziekenhuis te bevallen is als het kindje via een keizersnede gehaald moet worde, hij/zij in een stuit ligt, het om een meerling gaat, de bevalling ingeleid moet worden, het kindje via een tang of vacuümpomp gehaald moet worden.

Laat als je er ruimte voor hebt echter nooit door de financiële gevolgen leiden bij je keuze welke bevalling het meest geschikt is voor jou. Het gaat er vooral om waar jij je het veiligst en prettigst bij voelt. Je kunt dit heel goed bespreken met je verloskundige. Deze is er om je juist bij dit soort beslissingen te begeleiden.

Kraamzorg
Voor de kraamzorg die je thuis krijgt kun je je bij het ziekenfonds aanvullend laten verzekeren, wat de kosten behoorlijk kan laten oplopen. De eigen bijdrage voor kraamzorg thuis is vanaf 3 euro per uur. Er zitten echter wel ‘regels’ aan, vraag deze op bij jouw eigen ziekenfonds.

Beval je in het ziekenhuis en moet je daarna nog in het ziekenhuis blijven, dan krijg je daar ‘kraamzorg’. Voor deze ‘kraamzorg’ moet je een eigen bijdrage van ongeveer 25 euro per dag betalen.

Kraampakket
Het kraampakket, gevuld met spulletjes die je nodig hebt voor een thuisbevalling, is gratis voor mensen die aanvullend verzekerd zijn. Je kunt de spullen ook zelf aanschaffen (als je niet aanvullend verzekerd bent of niet van de service gebruik wilt maken). De totale kosten zijn dan ongeveer vijfentwintig euro.

Voor de particulier verzekerde zijn de vergoedingen allemaal wat minder duidelijk. Het verschilt enorm per verzekeraar en natuurlijk heeft ook het soort verzekering invloed op de vergoedingen en kosten.

In de meeste gevallen wordt de thuisbevalling of de ziekenhuisbevalling op basis van een medische verklaring van een arts geheel vergoed. Ook de deskundige die de bevalling begeleid (verloskundige, gynaecoloog, chirurg of arts) worden in de meeste gevallen geheel vergoed.

Het is in ieder geval aan te raden om bij je verzekeraar de voorwaarden, vergoedingen en de kosten aan te vragen die bij jouw verzekering hoort. Dit voorkomt nare verrassingen in zo’n mooie tijd.

In principe heeft iedereen in Nederland met kinderen onder de 18 jaar recht op kinderbijslag. Dat is een extra vergoeding van de Sociale Verzekeringsbank die je na de geboorte van je kindje moet aanvragen. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van wanneer je kindje geboren is en hoeveel kinderen het huishouden op dat moment telt. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de SVB.

Reageer op artikel:
Wat kost een baby?
Sluiten