Petra
Petra Bevalling 15 Jun 2018

Wat je moet weten over sporten na je zwangerschap

Wanneer je tijdens de zwangerschap veel hebt gesport zul je ongetwijfeld enkele voordelen hebben gemerkt tijdens en na de bevalling. Sporten tijdens je zwangerschap zorgt ervoor dat je lichaam sterk blijft: het is zelfs aan te raden om flink te blijven bewegen zodat je conditie goed op peil blijft. Je kunt hierdoor minder last hebben van zwangerschapskwalen, je hebt een beter uithoudingsvermogen (handig tijdens en na de bevalling) en je hebt na de bevalling je eigen lijf weer sneller terug. Natuurlijk moet je hierbij niets forceren: luister altijd naar je lichaam wanneer je sport. Hoe zit het eigenlijk met sporten ná de zwangerschap? In dit artikel lees je enkele tips waardoor je na de zwangerschap met een gerust hart weer kunt gaan bewegen.

Bevalling: aanslag op je lichaam

De bevalling is een behoorlijke aanslag op je lichaam: het is dan ook aan te raden om direct na de bevalling genoeg rust te nemen. Het is voor iedere vrouw heel verschillend hoe je je voelt. Misschien voel je je best fit en heb je het idee dat je weer kunt bewegen of misschien ben je ontzettend uitgeput. Zorg er in ieder geval voor dat je de eerste vier of vijf dagen rust neemt om je lichaam te laten herstellen. Wanneer je een vaginale bevalling hebt gehad waarbij geen complicaties zijn opgetreden kun je daarna een aantal lichte buikspieroefeningen in bed doen. Ook kun je in deze periode langzaam maar zeker beginnen met enkele bekkenbodemoefeningen om zwangerschapsincontinentie tegen te gaan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

vrouw baby borstvoeding

Zwaardere sporten

Deze lichte oefeningen kun je in de eerste zes weken na de bevalling steeds zwaarder maken. Luister hierbij altijd naar je lichaam: lukt iets niet of voelt het nog niet prettig? Dan ga je gewoon weer een tandje lichter. Maak het voor jezelf niet moeilijker dan het is, het is al goed dat je bezig bent met bewegen! Bij een vaginale bevalling kun je gemiddeld na een week of zes weer beginnen met zwaardere sporten. Denk hierbij aan conditie- en krachtoefeningen die je bij de fitness of gewoon thuis kunt doen. Heb je een keizersnede gehad? Dan kun je met dergelijke oefeningen na een week of acht beginnen: je lichaam en je buikspieren hebben in het geval van een keizersnede meer tijd nodig om te genezen.

Sport opbouwen na zwangerschap

Uiteindelijk kun je zeker weer op je oude conditie komen, zolang je daar maar de tijd voor neemt. Ben je altijd een fanatieke hardloper geweest? Dan moet je wat langer wachten met het weer beginnen ervan: na drie maanden kun je langzaam maar zeker weer het hardlopen oppakken. Pilates, yoga, wielrennen, zwemmen en paardrijden kun je na zes tot acht weken weer doen. Liever al iets eerder beginnen met bewegen? Ga lekker wandelen! Dit kan na één tot twee weken na de bevalling. Het is bewezen dat vrouwen die voor en tijdens hun zwangerschap (veel) aan sport deden sneller hun sport na de bevalling kunnen oppakken. Het is dus zeker aan te raden om ook tijdens de zwangerschap lekker te sporten en te bewegen.

Sporten en borstvoeding

Het is geen probleem om in de periode dat je borstvoeding geeft te gaan sporten. Het enige punt waar je op moet letten is dat sporten ervoor kan zorgen dat je stuwing krijgt in je borsten. Daarom is het aan te raden om voordat je gaat sporten te gaan kolven Zo krijg je geen last van ‘lekkende’ melkborsten. Je volgende voeding geef je overigens ook niet direct na het sporten. Het duurt namelijk even voordat alle voedingsstoffen weer aan de melk zijn toegevoegd. Ongeveer een uur na het sporten kun je weer beginnen met borstvoeding geven. We kunnen ons voorstellen dat je er direct na het sporten ook niet meteen op zit te wachten om te kolven.

Reageer op artikel:
Wat je moet weten over sporten na je zwangerschap
Sluiten