Wat als je peuter slecht eet?

Veel ouders hebben met eetproblemen van hun kinderen te maken. Het begint vaak al met de vraag ‘mam, wat eten we straks?’ De reactie van kind weet je al: ‘lussiknie’. Vervolgens wordt er tijdens het eten getreuzeld of zoekt je kind naar verschillende excuses om even van tafel te mogen. Dit gedrag van je kind kan je als ouder redelijk wanhopig maken, maar het is een normale fase waar kinderen in hun peutertijd te maken krijgen. Ongeveer 25% van de peuters hebben eetproblemen en bijna al deze kinderen groeien op tot gezonde, goed etende volwassenen.

Peuters eten minder dan baby’s. Dit komt omdat de groeifase van een peuter langzamer verloopt. Ze komen namelijk in een paar jaar tijd enkele kilo’s aan, terwijl baby’s in het eerste jaar zo’n 7 kilo aankomen. Hierdoor hebben peuters minder behoefte aan eten, maar het kan ook aan hun eigen wil liggen. Vaak maken ouders zich zorgen over het slechte eetgedrag van hun kind, maar het is belangrijk dat je niet aandringt. Hij zal alleen maar koppiger worden en minder gaan. 

Om het eetprobleem van je kind te verhelpen kun je beter op vaste tijdstippen eten en proberen om met het hele gezin aan tafel te eten. Geef vlak voor een maaltijd geen snoep, koekjes of iets anders aan je kind. Het kan namelijk zijn eetlust bederven. Zorg ervoor dat je niet te laat eet. Als je kind moe is, zal hij minder trek hebben dan wanneer hij dat nog niet is. Geef je kind kleine porties en zorg ervoor dat het er aantrekkelijk uitziet. Dit houdt in; geen vieze prutjes, maar een gezellig bord.
Ook kun je hem zelf laten opscheppen. Dit motiveert hem om te gaan eten, omdat hij er zelf voor gekozen heeft. Je kunt ook een keer samen met je kind je koken en hem te laten helpen met de keuze in de supermarkt. Zo wordt je kind bij de maaltijd betrokken en zal hij niet zo snel zeggen dat hij het niet lust, gezien hij het zelf gekozen en gemaakt heeft.

Er zijn veel kinderen die niet van groente houden. Een slimme truc is om de groenten met aardappelpuree te mixen, zodat het er aantrekkelijker uitziet. Als je peuter weigert te eten, kun je zijn bord weghalen als de tafel wordt afgeruimd en geef hem daarna geen eten meer. Als je kind op een latere tijdstip toch nog naar wat lekkers vraagt, leg hem dan uit dat het al laat is en dat er alleen gegeten wordt als het eten op tafel staat. Je hoeft hierbij geen zorgen te maken. Je kind kan gerust een avond zonder eten naar bed.
 

Reageer op artikel:
Wat als je peuter slecht eet?
Sluiten