Wassen

Je handen wassen na een bezoek aan het toilet, of regelmatig een douche nemen. Dat zijn dingen die je kind meekrijgt doordat je het voordoet en vertelt hoe het moet. Het ene kind is daar wat sneller mee dan het andere. Als kinderen wat ouder zijn, en ze meer gaan zweten, kun je als ouder aanwijzingen geven over oksels wassen en over het gebruik van deodorant.

Handen wassen
Zodra je kind zindelijk wordt, kun je hem leren hoe je naar het toilet gaat. Dat je als meisje je onderlijf afveegt na het plassen. En dat je dat van voor naar achteren doet. Billen vegen is ook zoiets. Je vertelt dat je dat doet met een paar lagen papier en dat je doorgaat met vegen totdat het papier schoon blijft na het vegen. Natuurlijk leer je je kind ook dat hij na afloop zijn handen wast. Je kind zal dat niet allemaal meteen onthouden. Verder kun je hem aanleren zijn handen te laten wassen voor het eten. Helpt je kind mee in de keuken, dan leer je hem ook eerst zijn handen te wassen.

Wassen of douchen
Sommige mensen laten hun kinderen dagelijks douchen of in bad gaan. Dat is niet altijd nodig. Het kan zelfs niet prettig zijn voor kinderen met een gevoelige huid. Het is goed om je kind te leren om zich dagelijks te wassen. Je kunt vertellen welke lichaamsdelen ze in elk geval dagelijks moeten wassen: gezicht, handen, oksels, schaamstreek, billen en voeten. Bij jongens is het belangrijk dat ze leren hun voorhuid even terug te trekken om de penis goed schoon te wassen onder de douche. Regelmatig schoon ondergoed aantrekken is ook een gewoonte die je je kinderen kunt bijbrengen.

Zweten
Aan het eind van de basisschool gaan bij kinderen de zweetklieren onder de oksels werken. Dit gebeurt onder invloed van hormonale veranderingen. Het is goed om je kind dan te leren elke dag zijn oksels met zeep te wassen.

 

Reageer op artikel:
Wassen
Sluiten