Waarom iedere buik anders is

Puntige buik? Dan ben je zwanger van een meisje! Draag je laag? Dan wordt het zeker weten een jongetje! Tja, was het maar zo simpel dat je aan de buik kon zien wat het geslacht van je baby is. In de praktijk blijkt de vorm van je buik daar bar weinig over te zeggen.

Breed of lang dragen

De bouw van je eigen lichaam heeft veel meer invloed op de vorm van je buik. Over het algemeen is het zo dat wanneer je zelf lang en slank bent, je buik meer in de lengte zal groeien. Hierdoor kan het zo zijn dat je, van achteren af gezien, helemaal niet zwanger lijkt. Ben je wat minder lang? Dan is de kans groot dat je baby de breedte op zoekt. Wanneer dit gebeurt steekt je buik vaak wat uit aan de zijkanten, waardoor je er ook vanaf de achterkant zwanger uitziet. Overigens worden bijna alle vrouwen door een zwangerschap wel wat breder in de heupen. Er moet ruimte gecreëerd worden zodat je kindje aan het eind van de zwangerschap kan indalen. Dat zal je gedurende de zwangerschap gaan merken bij het aantrekken van je broek. Opeens krijg je de broek niet meer over je dijen…

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

bloem op blote buik

Buikspieren trainen

Ook je buikspieren zijn van grote invloed op de vorm van je lijf. Ben je erg sportief, of bespeel je een blaasinstrument? Dan zijn je buikspieren vaak bovengemiddeld ontwikkeld. Hierdoor behoudt je buik langer z’n oude vorm. In plaats van naar voren te groeien, zal je kindje dichter tegen je aan komen te liggen. Dit is op zich niet zo erg. Je organen worden door de groei van je kindje normaal ook al wat weggedrukt. Bij sterke buikspieren kan dit nog wat extremer gebeuren. Op een gegeven moment zal echter alle ruimte benut zijn en is de kans groot dat je buikspieren dan toch ruimte maken.

Buik en gezondheid

Maak je je zorgen omdat je zwangerschapsbuik te klein of juist te groot lijkt? Blijf rustig, want de grootte van je buik zegt erg weinig over de gezondheid van je kindje. Ook bij verloskundigen en gynaecologen kunnen overigens de alarmbellen afgaan wanneer een buik aan de kleine kant lijkt te zijn. Met behulp van een echo kan vaak redelijk goed bekeken worden of dit terecht is. Toch weet ik uit ervaring dat dit lastig blijft. Bij de zwangerschap van onze oudste zoon was mijn buikje ook vrij klein (zucht, toen had ik nog wel strakke buikspieren…), en de verloskundige twijfelde tot op het laatst of onze zoon groot genoeg zou zijn. Pas bij de geboorte bleek dat er van een groeiachterstand echt geen sprake was. Herkenbaar, of was dit bij jouw buik heel anders?

Reageer op artikel:
Waarom iedere buik anders is
Sluiten