Petra
Petra Lifestyle 13 Jul 2021

Waar moet een goed kinderzitje voor de fiets aan voldoen?

Veel ouders van een baby zien ernaar uit; het moment dat je kindje goed genoeg kan zitten om het in een fietsstoeltje mee te nemen op de fiets. Dat is niet alleen voor ouders veel praktischer, ook kinderen vinden het vaak heel leuk om mee te rijden op de fiets en heerlijk om zich heen te kijken. Ben je van plan om een kinderzitje voor op een fiets te kopen? Dan is het raadzaam om je er goed in te verdiepen. Je wilt je kindje immers veilig vervoeren en dan is het van belang dat een fietsstoel aan bepaalde eisen voldoet. In dit artikel noemen we een aantal aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf van een kinderzitje voor op de fiets.

Vanaf welke leeftijd mag je kindje in een fietsstoeltje?

Zodra je baby goed, stevig en zelfstandig kan zitten mag hij in het fietsstoeltje voor op de fiets. De meeste kinderen zijn dan zo rond de 9 maanden oud. Sommige kinderen zijn wat eerder, andere weer wat later, het hangt van de ontwikkeling van jouw baby af. Maak nog niet meteen lange fietstochten met je kindje. De nek- en rugspieren zijn vaak nog niet sterk genoeg voor het gehobbel op de fiets.

Het ene kind ontwikkelt zich anders dan het andere kind. Daarom is het lastig een exacte leeftijd te noemen. Vaak wordt er gekeken naar het gewicht van een kindje. Kinderzitjes voor voorop de fiets zijn geschikt voor kinderen tot 15 kg. Kinderzitjes voor achterop zijn geschikt voor kinderen met een gewicht van 9 tot 22 kg, sommige zitjes kunnen meer gewicht dragen. Let er wel op dat je bagagedrager het gewicht ook kan dragen. De meeste bagagedrager kunnen maximaal een gewicht van 20 tot 25 kg dragen.  

Veiligheid van een fietsstoeltje

Veiligheid-van-een-fietsstoeltje

Veilige en kwalitatieve kinderzitjes moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN14344. Deze normering vind je op een sticker die in het stoeltje is geplakt of gedrukt staat in het stoeltje zelf. Let hier dus op bij de aanschaf van een stoeltje. Het is van belang dat een fietszitje steun geeft aan de rug, de handen en de voeten van je kindje. Fietsstoeltjes die voorzien zijn van deze veiligheidsnormering hebben ook geïntegreerde spaakbescherming.

Gordels

Een kindje moet je goed met gordels kunnen vastzetten. Vaak is een fietsstoeltje voorzien van een vijfpuntsgordel, maar ook vind je stoeltjes met een driepuntsgordel. Een gordel moet ten minste 20 mm breed zijn. Een kind mag een gordel niet zelf kunnen openen. Om een gordel te kunnen openen moeten twee verschillende handelingen worden uitgevoerd, wat alleen een volwassene kan. Ook de voetensteuntjes moeten voorzien zijn van riempjes, maar ook van spaakbescherming.

Moeten kinderen een helm dragen op de fiets?

Nee, in Nederland is het niet verplicht om een helm te dragen op de fiets. Toch kan het een overweging zijn om je kindje wel een helm te laten dragen. Een fietshelm beschermt het hoofdje van je kind tegen ernstig letsel door een valpartij of een botsing. Houd er ook rekening mee dat een zwaar beladen fiets sneller omvalt als de fiets op de standaard staat.

Tweedehands kinderzitje?

Een kinderzitje voor op de fiets gebruik je maar een aantal jaartjes. Vaak zien fietsstoeltjes er – op enkele gebruikerssporen na – nog prima uit en kun je dan ook prima tweedehands kopen. Let bij aanschaf van een tweedehands stoeltje ook op alle veiligheidseisen en of het stoeltje voorzien is van de Europese Veiligheidsnorm.

Reageer op artikel:
Waar moet een goed kinderzitje voor de fiets aan voldoen?
Sluiten